Hyundai Kocaeli Fabrikasındaki Yıllık Üretimi 200 Bine Çıkarıyor

Hyundai Assan'ın Avrupa’ya ihraç ettiği i20’nin yeni modelinin bantlardan iniş töreni Kocaeli’nde gerçekleşti. Törende şirketin...

Hyundai Assan'ın Avrupa’ya ihraç ettiği i20’nin yeni modelinin bantlardan iniş töreni Kocaeli’nde gerçekleşti. Törende şirketin yıllık üretim miktarının 100 binden 200 bin adete çıkarıldığı da açıklandı.

Hyundai İzmit Fabrikası'ndaki törene Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kore Büyükelçisi S.K. Lee, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Hyundai Assan Başkan ve CEO’su Won-Shin Chang ve davetliler ve işçiler katıldı.

Reklam
Reklam

Bakan Çağlayan, törende yaptığı konuşmada, Hyundai’nin yeni modelli i20’nin önemli bir yatırım olduğunu vurguladı. Çağlayan, şöyle devam etti:

“Bugün benim otomobil günüm. Bugün Türkiye de ilk defa yapılan tasarım yarışmasına katıldım. Aslında Türkiyenin aynasıyla karşıkarşıyayız. Bu yatrım Türkiye’de yatırım yapmanın ne kadar avantajlı olduğunun ilan edildiği bir ortamdayız. Meseleye eksik bakmayalım sadece yeni yatırım değil tüm yatırımcıların Türkiye'ye davet edildiği bir şey ve bunu Avrupa geriye giderken yapıyoruz. Avrupa kan kaybediyor. Avrupa ekonomisinin bu yıl binde 3 küçülmesi bekleniyor. Biz böyle bir ortamda çok önemli yatırımlar yapıyoruz.”

Türkiye’nin önemli bir liman haline geldiğini belirten Çağlayan, ülkenin bugün son 8 yılda 80 yılda aldığı doğrudan yatırımın 7 katından fazlasını aldığını aktardı. Yatırımların siyası ve ekonomik istikrara geldiğinin altını çizdi.

“TEŞVİK SİSTEMİNDE YASAL PROSEDÜR 10 GÜN İÇİNDE TAMAMLANACAK”

Türkiye'de önemli bir ihracat artışını gerçekleştiğini vurgulayan Çağlayan, '' Tüm uyarlarımıza rağmen otomotiv sektörümüz gecen yıl dış ticaret açıgı verdi. Bunun için herşeyi değiştirmeye karar verdik.'' dedi. Ekonomi Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

“Türkiye'de mutlaka yerli tasarımı gerçekleştirecek babayiğitleri arıyor. Türkiye başka bir anlayışa geçmek durumundadır. Yerli marka yapalımın ardında yatan adının Ahmet, Mehmet olması değil. Bunu yapacak her türlü imkana sahibiz. Dünyanın neresine gidersieniz gdin Türkler var. Bizim en büyük sermeyemiz beyin gücümüz. Bugün Fransa 35 saat işçi çalıştırabilirken bizim ülkemizde arkadaşlarımız 45 saat çalışıyor. Hyundaı'nin yaptığı bu yatırım Türkiye'nin gururu olacaktır.''

Serbest Ticaret anlaşmasının imzalandığını ve önümzüdeki bir iki ay içinde devereye girececeğine işaret eden Zafer Çağlayan, Hyundai yatırımının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Yatırımda ekonomik gerçekliklerin ön planda tutulduğunu dile getiren Bakan Çağlayan, şunları söyledi:

“Sizlerden Allah razı olsun. Bu yatrırım yapılırken ekonomik gerçeklikler ön planda tutulmuştur. Türkiye öyle bir teşvik sitemi yaptı ki açıklanan teşvik sitemin yüzde 80'i sivil toplum örgütleri tarafından kabul edildi. Tam 800 kuruluşun verdiği destek talepleriyle bunu yaptık. Teşvikle ilgili düzenleme bugün görüşülüyor. Ümit ediyorum 10 içinde yasal prosedürü tamamlanarak kullanıcılarının hizmetine girecektir. Bu yatrırım nerde yapılırsa yapılsın aynı desteği alacaktı. Gümrük vergisi katma değer vergisinden muaf olacak. 7 yıl süreyle işveren SGK desteği alacak. Karının yüzde 50'sini geri vereceğiz. Yatırım indirimini yatırıma başlar başlamaz kullanacaklar. Bu destekleri sektörün yatrırım kabiliyetini arttırmak için yapıyoruz. Bina inşaatında 500 milyon doların üstüneyse yatırımcıdan KDV almayacağız. 6. bölgede yatırım yapmak isteyen işveren işçisinin asgari üceretinin netini ödeyecek. Gerisi devlet tarafından karşılanacak. Bu on yıla çıkarılacak. Organize sanayi bölgesindeyse 12 yıla çıkarılabilecek.''

Reklam
Reklam

CHANG: HYUNDAI OLARAK HER ZAMAN TÜRKİYE’YE GÜVENİYORUZ

Hyundaı Assan Başkan ve CEO’su Won-Shın Chang ise Hyundai Motor Grubu son yıllarda pozitif bir momentum yakaladığını ve her geçen yıl dünya çapındaki satış rakamlarında rekor seviyelere ulaştığını söyledi. Chang, “Ancak şunu tekrar belirtmeliyim ki; Hyundai’nin ana hedefi kalitatif satış gerçekleştirmek ve müşteri memnuniyetiinde 1 numara olma yolunda dünyanın en çok arzu edilen markası olmaktır.” dedi.

Bu yıl, fabrikalarının Türkiye’de üretime başlamasının 15’inci yılını kutladıklarını belirten Chang, “İlk günden bu yana 700 bin adetten fazla araç üretimi gerçekleştirdik. İstihdam yaratmanın yanı sıra kardeş ülkemiz olan Türkiye’nin ekonomisine de yaklaşık 4 milyar Amerikan Doları seviyesindeki ihracat girdisiyle büyük bir destek olduk.” diye konuştu.

Bugün hem Hyundai hem de Türkiye için yepyeni bir dönemin başlangıcını yaptıklarını anlatan Chan, “2010 yılında gururla üretimine başladığımız i20 modelimiz, yenilenen yüzüyle Mayıs ayı itibariyle fabrikamızın bantlarından inmeye başladı. i20 üretimi, fabrikamızın tarihindeki en önemli kilometre taşıdır ve hem iç pazarda hem de ihraç pazarlarında i20 önemli satış rakamlarına ulaşmıştır. Biz Hyundai Assan olarak şu an i20 modelimizin yüzde 80’den fazla bir bölümünü ağırlıkla Avrupa’ya ihraç ediyoruz ve gelecekte de i20 bizim en önemli modelimiz olarak üretilmeye ve ihraç edilmeye devam edecektir.” şeklinde konuştu. Chang, Hyundai olarak her zaman Türkiye’ye güvendiklerini ve bu güzel ülkeye katkıda bulunmak adına ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını da ekledi.

Reklam
Reklam

KİBAR: İ20 İLE 1 MİLYAR DOLARLIK DÖVİZ GETİRMEYİ ÖNGÖRÜYORUZ

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da bugünün kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “İ20’nin yeni modelini oldukça yoğun mesai harcayarak çalıştık ve bugün itibarıyla piyasaya sunuyoruz.” dedi. Kibar, Cenevre Fuarı’nda dünya lansmanını yaptıkları yeni i20, artık Ttürkiye gibi Avrupa’da da müşterileriyle buluşacağını kaydetti. Kibar, yeni İ20 sayesinde yıllık 70 bin adetlik ihracatla ülkeye 1 milyar Amerikan Doları’ndan fazla döviz getirmeyi öngördüklerini bildirdi. Kibar, Hyundaı Assan olarak, Türkiye üretim kapasitesini otomobil üretimi olarak yıllık 100 bin adetten asgari 200 bin adet seviyesine artırma kararı aldıklarını dile getirdi.

Yani toplam yapılacak ana ve yan sanayiler yatırımının bütçesi 1 milyar TL fazla olacak olup, 2 bin 389 kişiye ek istihdam oluşturulacağını ifade eden Kibar, şunları kaydetti:

“Üreteceğimiz ürünler a ve b segmenti yeni nesil ürünler olacaktır ve bu segmentlerde ülkemiz pazarında lider duruma geçmeyi hedefliyoruz. Üretimimizin yaklaşık yüz 94’ü Avrupa Birliği ve STA ülkelerine ihracat olarak hedeflemekte olup, yıllık 2 milyar dolardan fazla döviz getirecektir. Bu yatırımlarla yerlilik oranını yüzde 67 seviyelerine getireceğiz. Yatırımı 18 ay içinde tamamlayacak olup, 2013 yılı sonunda devreye almayı planlıyoruz.”

Reklam
Reklam

Kibar, ana teknolojilerin Güney Kore firması Hyundaı’den geldiğini, fakat Türkiye’de önemli yatırımcılardan olmalarına rağmen, 3. ülkelerden gelen bitmiş araç ithalatında yüzde 10’luk gümrük vergisi, binek araç maliyetine ÖTV ve KDV yükü dâhil yüzde 15 ek anahtar teslim maliyeti oluşturduğunu söyledi.

Kore ile imzalanan serbest ticaret anlaşmasının bir an önce devreye alınmasının, kendileri için yeni yatırım kararlarını hızlandıracağını belirten Kibar, sözlerini “Ayrıca, hafif ticari araç ÖTV’si yüzde 15’tir ve hafif ticari araçların önemli bir bölümü binek araç olarak tanıtılmaktadır. Bizler, binek araçlarımızı satarken halkın en ekonomik ulaşabileceği üründe bile yüzde 37 ÖTV yüküyle tüketici karşı karşıyadır. Aradaki yüzde 22’lik fark KDV dahil yüzde 26 seviyesine ulaşmaktadır. Biz bu noktadan hareketle, vergi mevzuatının daha homojen ve haksız rekabetin giderildiği bir ortama getirilmesini beklemekteyiz.”diyerek tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: