Hz. Ali de olacak Cemevleri de

Alevi uzmanlarca hazırlanan Din dersi müfredatı tartışmaya açıldı.

Devlet Bakanı Çelik, yeni müfredatın “Müfredatın 2011-2012 eğitim ve öğretim dönemine yetiştirilmesini amaçlıyoruz” dedi.

“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri Müfredat Bilgilendirme Toplantısı”, dün Bilkent Oteli’nde başladı. Devlet Bakanı Faruk Çelik, açılış konuşmasında, toplantıda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatının yeniden düzenlenmesi konusunda ilgili komisyonca hazırlanan raporların paylaşılacağını belirterek, “Alevi sorununun çözümüne hiçbir zaman bu kadar yakın olunmamıştır” dedi.

Reklam
Reklam

Alevi uzmanlarca hazırlanan müfredat önerisinde, ders kitaplarında yer alması gereken temel konuların ele alındığını belirten Çelik, hazırlanan müfredat üzerinde Milli Eğitim Bakanlığının ilgili birimlerinin de teknik hazırlıkları yaptıklarını söyledi. Toplantıya katılanlara sunulacak metnin Talim ve Terbiye Kurulu’na sunulacak müfredat taslağı olduğuna işaret eden Çelik, “Bu taslak metnin sizlerin katkılarıyla olgunlaşmasını ve müfredatın 2011-2012 eğitim ve öğretim dönemine yetiştirilmesini amaçlıyoruz” diye konuştu.
Müfredatın içeriği
Zorunlu din dersinin devam edeceğini belirten Çelik, ders kitabında Alevilik ile konuları şöyle sıraladı:
“Şu ana kadar 41 kişilik komisyon ile oluşturduğumuz müfredat şu şekilde: Genelde Muharrem orucu işlenecek.

Aşure ve Kerbela konusu ele alınacak. Bunun yanında Alevilikte Kurban tığlama duası isminde önem arz eden bir konu başlığı var. Nevruz konusu var. Cem evleri ve cemin çeşitleri ile ilgili konu başlıkları ele alınacak. Semah konusu işlenecek. 12 hizmet adında bir konu başlığı olacak.

Reklam
Reklam

Musahiplik konusu olacak ve Hz.Ali’den başlamak üzere Alevi uluları ile ilgili, Hacı Bektaşı Veli ve günümüze kadar bu yolda yürümüş olanlarla ilgili onların sözleri ve değerlendirmeleri konu başlıkları olarak ele alınacak. Yine 4 kapı 40 makam son derece önemli, nedir ne değildir kitapta yer alacak. Ayrıca Hacı Bektaşı Veli’nin tevhit inancı nasıl bu konular olacak.” Çelik’in konuşmasının ardından toplantıya yemek arası verildi. Yemeğin ardından Çelik’in de katıldığı toplantının ikinci bölümüne geçildi.

Bu bölümde Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü İrfan Aycan’ın yeni Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin müfredatına ilişkin katılımcılara bilgi vereceği belirtildi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda Alevi inanç ve kanaat önderi katıldı.

‘Birçok eksiği var’

Toplantının ardından konuşan katılımcılar, taslağın iyi niyetle hazırlandığını ancak birçok eksiği bulunduğunu söyledi.

“Milli Eğitim Sünnileşmiş’

Doğan Bermek (Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı):“Toplantıda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatına eklenen Alevilik ile ilgili bölümleri gördük. Kitabın esas içeriği değişmiyor. Sadece Alevilik içerisinde eklemlendiriliyor. Oysa bu bakış açısı çok yanlış. Kitabın müfredatı tarafsız bir dış bakış açısıyla ele alınmalı. MEB bu konuda bir taraf haline gelmiş durumda. BToplantıya katılan birçok kişi, müfredatın MEB dışında tarafsız bir grup tarafından hazırlanmasını istedi. Çözüm, kitabın MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü dışında bir grup tarafından bizim de onların da dışında olduğu bir akademik heyet tarafından hazırlanmasıdır. MEB, eğitimci olma özelliğini aşmış Diyanet İşleri Başkanlığı gibi olmuş ve fazlasıyla Sünni’leşmiş durumda. Bu nedenle tarafsız bir ders kitabının çıkması çok zor.”

Reklam
Reklam

‘Din dersleri seçmeli olmalı’

Ali Balkız (Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı): “Biz Alevi Bektaşi Federasyonu olarak, bu toplantıya davet edilmedik. Dersin seçmeli olmasını istiyoruz. AİHM’nin 2007 yılının Ekim ayında Din Kültürü Dersi ile ilgili verdiği kararın iki unsuru var. Bu kararlardan biri bu dersin seçmeli olması ile ilgiliydi. Diğeri ise içeriği ile ilgiliydi. Ama sayın bakan ilk hususu yok sayıp sadece içeriği üzerinde duruyor. Bahsettiği konular Aleviler açısından önemli konulardır. Ama içeriklerinin nasıl işleneceği önem arzediyor. Biz bu bölümlerin Alevi öğretmenler tarafından yazılıp okunmasını istiyoruz. Ayrıca nota tabi de olmamalı. Sınıf geçmeyi etkilemesin. Dinler tarihi, din sosyolojisi, din kültürü gibi temel konuları içermesini, propaganda amacı taşımamasını ve Laikliğin gereği olarak her halukarda seçmeli olmasını istiyoruz.”