"Hz. Mevlana'da Aşk"

Tasavvuf Araştırmacısı ve Yazar Cemalnur Sargut, Mevlana'nın hayatını Allah aşkıyla geçiren, aşkına kavuşmak için yaşamış bir sultan olduğunu söyledi.

Tasavvuf Araştırmacısı ve Yazar Cemalnur Sargut, Mevlana'nın hayatını Allah aşkıyla geçiren, aşkına kavuşmak için yaşamış bir sultan olduğunu söyledi. Sargut, SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ile Güzel Sanatlar Fakültesi'nin düzenlediği Süleyman Demirel Kültür Merkezi 30 Ağustos Salonu'ndaki "Hz. Mevlana'da Aşk" konulu konferansta, Mevlana'nın, Hz. Muhammed'den sonra İslam'ı güzel yaşayan ve anlatan önemli bir mutasavvıf olduğunu ifade etti. Mevlana, Şems-i Tebrizi ve Hz. Muhammed'in hayatlarını dolu dolu yaşadığını anlatan Sargut, şunları kaydetti: "Hz. Mevlana döneminin fıkıh ve hadis alanında alimidir ve Şems-i Tebrizi hazretlerinden hakikati yani Allah aşkını öğrenmiştir. Şems-i Tebrizi daha sonra Mevlana'nın kendinden üstün olduğunu ve peygamber ahlakını yaşayan bir sultan olduğunu söylemiştir. Bu Allah aşkını öğrendikten sonra Hz. Mevlana sadece bu aşkla yanmış ve yaşamıştır. Hiçlik ve yokluk sultanı olan aynı zamanda hoşgörüsüyle bütün insanlara acıların zevk olduğunu aşkla öğreten Hz. Mevlana, her şeyin Allah'tan geldiğini ve hepsine saygı duyulmasını gerektiğini söyler. ​İnsanları farklılıklarıyla kabul etmek gerektiğini ancak bu şekilde her şeyin ve her yerin güzel olacağını ifade etmektedir. Yalnızca aşkın peşinden gidildiği müddetçe hakiki mutluluğa ulaşılacağını ifade eder. Hz. Mevlana, hayatını Allah aşkıyla geçirmiş ve aşkına kavuşmak için yaşamış olan bir sultandır." Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Elmas ve Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, konferansın ardından Cemalnur Sargut'a katılımlarından dolayı hediye takdim etti. Etkinlik kapsamında, Süleyman Demirel Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda, SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğrencilerinin hat, tezhip ve minyatür alanındaki mezuniyet projeleri sergilendi. Konferansa SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ile eşi Hatice Gökbel, öğretim üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: