HZ. Muhammed karikatürlerine tepkiler

WASHİNGTON (İHA) - Danimarka başta olmak üzere Avrupa basınında Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerin yayınlanmasından sonra art arda gelen tepkilere ABD'de yaşayan müslüman toplumu da katıldı.

Amerika İslami İlişkiler Konseyi (CAIR) tarafından ABD'nin başkenti Washington'da dün yapılan basın açıklamasında İslam dünyasının Hz. Muhammed'in terörist olarak tasvir edildiği karikatürlere şiddet içeren tepkiler vermemesi gerektiğinin önemi üzerinde duruldu.

Hz. Muhammed'in hayatı boyunca kişisel olarak birçok çirkin saldırının hedefi olduğunu ancak buna rağmen hep insanca davrandığını belirten CAIR yetkilileri, "İslam dünyasındaki kardeşlerimiz tepki vermeden önce kendilerine şunu sormalı, 'Hz. Peygamber olsa ne yapardı?'" dedi.

Reklam
Reklam

CAIR yetkililerinden Dulles Bölgesi İmamı Muhammed Macid yaptığı açıklamada, yaşanan bu hadisenin, insanları dinler arası hoşgörü ve saygının önemini anlamaya sevketmesi gerektiğini belirtti. Macid, "Eğer ifade ve konuşma özgürlüğüne inanıyorsak, bu özgürlüğün beraberinde saygıyı da getirdiğini bilmeliyiz. Kur'an-ı kerim, başka dinlerden insanlara saygı gösterilmesini açık bir şekilde emr eder. Biz de diğer dinleri İslam dininin değerlerine saygı göstermeye davet ediyoruz" diye konuştu.

ABD'de dinler arası diyaloğun geliştirilmesi için çeşitli çalışmalarda bulunduklarını vurgulayan Macid, "Aynı tür çalışmalar Avrupa'da da yapılsaydı bu tür hadiseler meydana gelmezdi. Ancak olaylara tepkiler şiddet içerikli olmamalı. Tepkiler, Hz. Muhammed'in kabul edeceği şekilde verilmeli" ifadelerini kullandı.

CAIR Direktörü Nihad Awad ise, gazetelerde yayınlanan sözkonusu karikatürlerin "bunları çizen gazetecilerin hassasiyet eksikliğini" yansıttığını belirterek, "Bunlar, İslam dünyasını yaralamak için yayınlanmıştır. Bu kişiler bütün İslam dünyasını ve Peygamberi terörizme denk tuttular. Bu yanlış ve adaletsiz bir davranış" diye konuştu.

Reklam
Reklam