Osmanlı’da uygulanan toprak rejimi, narh gibi iktisat politikasının alt sistemleri belirlenmiş ancak daha sonra bu dengenin bozulduğu anlaşılmıştır. Dengenin bozulması çeşitli etkenlere bağlı olarak gerçekleşmiştir.
Diğer adı provizyonizm olan iaşecilik, Osmanlı iktisadında kullanılmış olan bir sistemdir. Sistem gereği tüketici tarafa bol üretilen, ucuz fiyatlı, geniş çeşitlilik gösteren ürünler sunulur. Halkın temel gıda ihtiyaçlarını karşılama amacı güden ve bu amaç doğrultusunda tarım ürünlerinin üretilmesi, dağıtılması ve ticaretinin yapılmasını içeren ekonomik etkinliklerin tamamı iaşecilik olarak tanımlanır.
İaşecilik sistemi özellikle tarıma dayalı olan toplumlarda yerel tüketim ve yerel üretim arasındaki dengenin sağlanmasına yardımcı olur. Bu sayede de halkın gıda güvenliğinin temin edilmesi hedeflenmiştir. Genel olarak iaşecilik yerel pazarlarda taze gıdaların temin edilmesi ve ekonomide istikrar sağlanabilmesi için son derece önemli bir sistem olarak kabul edilir.
İaşecilik Osmanlı İmparatorluğu’nda tarım ürünlerinin yerel pazarlarda dağıtılabilmesi ve halkın temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi konusunda çok önemli bir role sahiptir. Tarım, Osmanlı’da son derece önemliydi çünkü ekonomi ve toplum bu alana dayalı olarak ilerliyordu. Bu tarımsal üretimin düzenli bir biçimde gerçekleşebilmesi için iaşecilik uygulandı ve böylece halkın gıda ihtiyaçları karşılanabildi.
Maddeler halinde iaşeciliğin Osmanlı Devleti’indeki rollleri şu şekilde açıklanabilir:
Osmanlı devletinin ekonomisinde iaşecilik, tarım üretiminin düzenli bir biçimde yapılabilmesini, halkın gıda gereksinimlerinin karşılanmasını sağlama amacı ile kullanılan önemli bir sistem olarak kabul edilmişti. İaşecilik sistemi etkinlikleri devletin kontrolü ve müdahalesi ile gerçekleşmekteydi. Ekonomik istikrar kadar toplumsal düzenin korunabilmesine de katkıda bulunuyordu. Yalnızca gıda üretimi ile ilgili olmayan iaşecilik aynı zamanda devletin ekonomik gücünü de temsil ediyor ve ticaretin dengesini de sağlıyordu. Hem yerel pazarlarda hem de Osmanlı sınırlarının geniş olması nedeni ile farklı topraklarda da pazarlar kurulabiliyordu.