IBM nüfusun yaşlanmasına dikkat çekiyor

İSTANBUL (İHA) - İş danışmanlığı, yazılım ve donanım birimleriyle kurumların bilişim ihtiyaçlarına bütünleşik çözümler sunan IBM, gelişmiş ülkelerdeki nüfusun yaşlanmasıyla ilgili global bir bilgilendirme kampanyası başlattı.

Yaptığı araştırmada endüstri toplumlarında şirketlerin yönetim kademelerinin hızla emeklilik çağına yaklaştığını belirleyen IBM, önümüzdeki dönemde konuyu kamuoyunun gündemine getirecek. Daha sonra, emekliliği yaklaşan profesyonellerin bilgi birikimini kendilerinden sonraki kuşaklarla paylaşmasını kolaylaştıracak ürün ve danışmanlık servislerini hizmete sunacak. Ardından da bu kişilerin hayat standartlarını artıracak önerilerini kamuoyuyla paylaşacak. IBM Türk Genel Müdürü Hüseyin Kızıltay, nüfus özellikleri itibarıyla Türkiye'nin henüz bu tehditle karşı karşıya olmadığını, ancak gerekli önlemlerin alınmaması halinde orta vadede Türkiye'de de benzer sıkıntıların doğabileceğini söyledi. Kızıltay, "21. yüzyılın önemli ekonomik ve sosyopolitik sorunlarından birinin yaşlanan nüfus olduğunu düşünüyoruz. Gelişmiş ülkelerdeki demografik yapının değişmesi, kamu politikalarını ve rekabetçi iş dünyasını etkileyecek. Bugün sahip olduğumuz global ekonominin yapı taşlarını oluşturan kuşağın teknik beceri, bilgi birikimi ve ilişkilerini gelecek nesillere aktarabilmesi, şirketlerin verimli ve kazançlı kalabilmelerinin önemli bir koşulu olacak. IBM'in dünya çapında başlattığı kampanyayla, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmeye çalışacağız" dedi.

Reklam
Reklam

IBM'in araştırmasına göre, global ekonominin bugünkü büyüklüğüne ulaşmasında, 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki 20 yıl içinde doğanlardan oluşan insan kaynağının önemli bir rolü var. 1946-1964 yılları arasında doğanlar, bugün dünya çapındaki şirketlerde yöneticilik görevini üstleniyor. Amerikan İşgücü Lojistik İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, gelişmiş ülkelerde, 2006 yılından itibaren her 7 saniyede bir, bu nesilden bir kişi emekliye ayrılacak. 2040 yılına kadar, gelişmiş ülkelerdeki nüfusun %45'i 60 yaşını geçecek. Yapılan tahminler, 2020 yılında ABD'nin işgücü açığının 17 milyonu bulacağını gösteriyor. Bu açık, Çin'de 10, Japonya'da 9 ve Rusya'da 6 milyon kişi olacak.