İbrahim Kalın'dan Suriye açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Sayın Cumhurbaşkanımız birçok kere şunu ifade etti; havadan bombalamakla olmaz. Yaşananlar da bunun ne kadar doğru olduğunu gösteriyor aslında.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV canlı yayınında Funda Görey'in sorularını yanıtladı.

Kalın, iki lider arasında yapılan kritik görüşme ile ilgili "Sayın Obama, Ankara ve Diyarbakır saldırıları için taziye amacıyla aradı. Kapsamlı bir görüşme oldu, saldırılar ele alındı. Cumhurbaşkanımız, saldırılarla ilgili Obama'ya detaylı bilgi verdi. Elimizdeki bilgileri de geçtiğimiz olaydan hemen sonra paylaşmıştık. Onlara da atıfla gerekli bilgilendirmeleri yapıldı. Tabii Türk Amerikan ilişkileri birçok konuyu kapsayan bir ilişki. Dolayısıyla Suriye, Irak, terörle mücadele diğer birçok konuda ele alındı. Ondan dolayı görüşme de biraz uzun oldu. Ama özellikle son dönemde artan terör olayları karşısında Türkiye müttefiklerini yanında görmek istediğinin altını özellikle çizdi. Cumhurbaşkanımız bu noktayı özellikle ifade ettiler" dedi.

Reklam
Reklam

Kalın, Beyaz Saray'dan yapılan "YPG güçlerinin ilave toprak elde etmek için bölgedeki koşulları istismar arayışında olmaması gerektiği" açıklaması ile ilgili ise, "Şimdi bu YPG ile Amerikalıların ilk yaptığı açıklama değil. Geçtiğimiz hafta özellikle Azez bölgesinde YPG'nin yaptığı hareketlilik, yani Afrin'in doğusuna kayma hareketliliğiyle ilgili olarak benzer 1-2 açıklamayı da daha önce yaptılar aslında. Kerry yaptı bildiğim kadarıyla, Beyaz Saray ve Dışişleri bu konuyla ilgili birkaç açıklama yaptı. Yani "durumu kendi lehine istismar edip bir takım ilerlemeler yapıyorlar, bunlara karşı biz de uyarıyoruz" diye. Şimdi kendi kanalları üzerinden de daha net, vurgulu bir şekilde söylüyorlar" ifadelerini kullandı.

Kalın sözlerine şöyle devam etti: "Bu da zaten görüşmede gündeme geldi. Çünkü biz bu konudaki hassasiyetimizi daha önce de ifade ettik. Hem Amerikalılar hem diğer müttefiklere. Yani biz orada, DAİŞ'e karşı uluslararası koalisyonun ana amacı ne? DAİŞ'in o bölgelerden temizlenmesi. Şimdi bu temizlenen yerlere şu, bu örgütü fiili bir durum yaratıp buralara getirmeye kalktığınız zaman ortaya başka bir sorun çıkar."

Reklam
Reklam

"YPG SON HAFTALARDA RUSYA VE ESED REJİMİYLE YAKIN ÇALIŞIYOR"

YPG'nin son haftalarda Rusya ve Esad rejimiyle yakın bir şekilde çalıştığını belirtn Kalın, "Bir kere bu hedefi doğru koymamız lazım. İkincisi YPG son haftalarda Ruslarla ve Esed rejimiyle yakın çalışıyor. Bunu da gizlemiyorlar zaten, bunu Ruslar da söyledi, Esed rejimi de söyledi. Hatırlayın, geçtiğimiz salı ya da çarşamba günü BM Suriye Daimi Temsilcisi bu konu ile ilgili çok açık bir beyanda bulundu ve YPG'nin bölgedeki hareketliliğini kendilerinin desteklediğini söyledi. Ruslar zaten bunu baştan beri söylüyorlar. Özellikle bölgede YPG, Rus bombardımanını da arkasına alarak fiili bir durum yaratmaya çalışıyor" dedi.

"YPG ILIMLI SURİYE MUHALEFETİNE YÖNELİK BİR HAREKATA GİRİŞTİ"

YPG'nin ABD'nin de desteklediği ılımlı Suriye muhalefetine yönelik bir harekata giriştiğini belirten Kalın, "Burada üzücü olan ama çok da manidar olan şey şu; Daha 1-1.5 yıl önce Kobani'de DAİŞ'e karşı orada mücadele ederken, şimdi YPG bu güçlere Azez ve çevresinde saldırıyor. Bunu birinin izah etmesi lazım. Tabii ki bunu açık bir şekilde ifade etti sayın Cumhurbaşkanımız. Yine DAİŞ'le mücadele stratejisinin, genel çerçevesi, hedefleri, etkili olup olmadığı konuları gündeme geliyor. Bizim kamuoyumuzda da bu soruluyor. Yaklaşık 2 yıldır devam eden hava saldırıları neticesinde acaba DAİŞ ne kadar geriletilebildi? Musul hala DAİŞ kontrolünde olmaya devam ediyor. Suriye'nin önemli bir bölümü hala DAİŞ'in kontrolünde. Rakka'dan Halep'in dışlarına kadar ya da belli bölgelerde paket paket, tam bir coğrafi bütünlük arz etmiyor. Dolayısıyla acaba burada "Bu strateji ne kadar etkili oluyor?" Sorusu yine gündeme geliyor" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

SURİYE'YE KARA HAREKATI OLUR MU?

Kalın, Suriye'ye bir kara operasyonunun gündemde olup olamadığını dair "Sayın Cumhurbaşkanımız birçok kere şunu ifade etti; havadan bombalamakla olmaz. Yaşananlar da bunun ne kadar doğru olduğunu gösteriyor aslında yakın zamanda. Tabii biz "Peki karadan ne yapılmalı?" sorusuna da açık, net bir cevap verdik. "Türk askeri Suriye'ye girsin, Amerikan askeri veya Suudi askeri girsin karadan, operasyon, oralar işgal edilsin" böyle bir şey biz hiçbir zaman söylemedik" dedi.

Kalın, Türkiye'nin havadan güvenlik sağlanması durumunda muhaliflere destek için bir koridor açılması fikrine sıcak bakıp bakmadığı konusunda "Hayır, şimdi bize Amerikalıların söylediği, "No fly zone" yani uçuşa yasak bölgenin bir takım komplikasyonları var. Ki bunu geçen sene Ruslar bombardımanlara başlamadan önce söylüyorlardı. O zaman Rus hava hakimiyeti de yoktu bölgede. "Nedir bu komplikasyonlar?" dediğimizde, "Bunu kim uygulayacak, nasıl yapacağız?" Gibi, tabii o zaman Ruslar devreye girince bu iş daha da zora girmiş oldu. Fakat o zaman yapılsaydı bu, bakın şimdi sayın Merkel şimdi bunu dillendirmeye başladı "Evet, özellikle mülteciler bağlamında bir güvenli bölge kurulsa iyi olur, mülteci akımını bir miktar da olsa sınırlandırırız" diye. Bizim söylediğimiz de buydu baştan beri. Yani orada, mültecilere, Suriyeli sivillere yönelik bir güvenli bölge oluşturulması. Bunlar geciktikçe, Suriye savaşı da karmaşık hale geldikçe, bu ne yapıyor, herkes için maliyet üretiyor. Suriye halkı için de, bizim için de, bölge ülkeleri için de" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

"TSK, ANGAJMAN KURALLARI İÇERİSİNDE KARŞILIK VERİYOR"

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin angajman kuralları çerçevesindeki topçu atışına başladığının altını çizen Kalın, "Bakın, bu konuda biz pozisyonumuzu açık bir şekilde ifade ettik. Biz topçu atışına neden başladık? TSK, angajman kuralları içerisinde karşılık veriyor. Bu konuda herhangi bir geri adım söz konusu değil. Biz ulusal güvenliğimizin gerektirdiği tedbirleri orada alırız, bundan sonra da almaya devam ederiz. Şimdi burada, arada bir de Münih anlaşması yapıldı ve bunun uygulanması bekleniyor. Farklı tarihler veriliyor, dün dendi, bugün denildi, pazartesi denildi. Yani bu çatışmaların durdurulması vesaire meselesi" ifadelerini kullandı.

Kalın sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi bizim kendi ulusal güvenliğimize yönelik aldığımız tedbirler, bununla doğrudan ilgili değil. Rusya'nın hava bombardımanı, Esed rejiminin saldırıları, bütün bunlarla ilgili bir konu. Fakat bunun bile uygulanmadığını şu anda görüyoruz. An itibariyle birlikte hala Rus uçakları bombalamaya devam ediyor, Esed güçleri karadan saldırmaya devam ediyor. Şimdi önce bunun bir netleştirilmesi lazım. Biz zaten söyledik, Cumhurbaşkanımız da bunu açıkça ifade etti. Biz burada herhangi bir grubu hedef alıyoruz değiliz. Hele ki bunu Suriye Kürtlerine karşı bir hamle gibi lanse etmeye çalışanlar var, bir kere bu asla kabul edilemez. Yani bizim oradaki temel sorunumuz, oradaki YPG gibi terör örgütleridir, Suriye Kürtleriyle bir sorunumuz yok. Olsaydı Cumhurbaşkanımız 2011'de Suriye Kürtlerinin kimlik meselesini, siyasi haklarının tanınması meselesini gündeme getirmezdi. Bizim Suriye Kürtleriyle bir sorunumuz olsaydı, Kobani hadiseleri yaşanırken 200 bine yakın Kobaniliyi biz 3 gün içerisinde Türkiye'ye almazdık. Dolayısıyla bu PYD, YPG, PKK çevrelerinin yürüttüğü ideolojik bir propaganda. Tabii batı basın kuruluşlarının bu propagandayı satın alıp, oradan Türkiye üzerine yüklenmeleri de hakikaten ayrı bir ahlaki sorun."

Reklam
Reklam

ANKARA SALDIRISI BATI'NIN, ABD'NİN PYD'YE KARŞI BAKIŞINI DEĞİŞTİRDİ Mİ?

Ankara'da 28 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ABD'nin PYD'ye PYD'ye karşı bakışına nasıl etki ettiği yönündeki soru üzerine Kalın, "Elbette, bunu Cumhurbaşkanımız da uzun uzun anlattı. Obama da bu konudaki endişelerimizi anladığını ve bu çerçevede hareket edeceklerini ifade etti ki zaten YPG'ye de çağrı yapılmasının temel sebeplerinden bir tanesi o. O konuda bizim duruşumuz çok net ve tavizsiz. Fakat Amerikan yönetiminin de şöyle bir çıkmazı var. Şimdi DAİŞ ile mücadeleyi siz YPG'yi desteklemek üzerine inşa ettiğinizde, bu kadar daralttığınız zaman fotoğrafın bütününü kaybediyorsunuz. Şu anda DAİŞ'e karşı mücadele devam ediyor, Esed rejimiyle mücadele devam ediyor. Bütün bunların üzerine bir de Rusya'nın büyük bir askeri yığınağı var o bölgede. Bütün bunlar arasındaki ilişkileri bağlantıları gözardı edip, sadece "Ben YPG'ye silah göndereyim, onlar da şunu, bunu yapsın" dediğiniz zaman, burada stratejik fotoğrafın tamamını görememiş olursunuz" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Kalın sözlerine şöyle devam etti: "Burada ister istemez, DAİŞ ile mücadele stratejisinin ne kadar etkin olduğu sorusu gündeme geliyor. Ama bir şey daha var burada, farz edelim ki yarın, önümüzdeki hafta DAİŞ yenildi. Yok edildi, Suriye ve Irak topraklarından sürüldü. Ki ben mevcut strateji ile bunun olabileceğine çok ihtimal vermiyorum. Böyle bir şey olduğunu düşünelim çok iyi bir senaryoyla. Suriye savaşı yine devam edecek. Esed rejimi kendi insanları öldürmeye devam edecek. DAİŞ sonrası Suriye'de tüm sorunlar ortadan kalkacak değil. Bu strateji devam ettiği sürece, Suriye savaşı, mülteciler, tüm bunlar devam edecek."

Esad yönetiminin IŞİD'e karşı kapsamlı bir operasyon yapmadığını anımsatan Kalın, IŞİD ve Esad'ı savaşın iki canavarı olarak nitelendirdi.

Esad rejiminin "Ben DAİŞ ile savaşıyorum" bahanesi ile, oradaki yıkımı devam ettirdiğini belirten Kalın, "Esed rejiminin DAİŞ'e karşı çok fazla askeri operasyon yaptığını da görmedik, DAİŞ'in de Esed rejimine karşı kapsamlı bir saldırı yaptığını görmedik. Adeta bir gizli anlaşma var gibi. Arada ne oldu? Ölen Suriyeliler, mülteciler... Şimdi bu bağlantıları görmeden, Suriye meselesini çözmeniz mümkün değil. Bu olmadığı müddetçe de bugün DAİŞ gider, yarın başka bir isimle gelir. Nitekim, El-Kaide ortadan kalktı mı? Kalkmadı, o da terör örgütü olarak, tehdit olarak ortada duruyor. Ama son 1-1.5 yılda DAİŞ çok ön plana çıktığı için, bir de Batı'nın "Spektaküler" dediği, kafa kesmeler vesaire çok sansasyonel eylemler yaptıkları için dünyanın bütün dikkati oraya yöneldi. Fakat biz hep şu gerçeğin altını çizdik, bunu müttefiklerimizle, kamuoyuyla da paylaşıyoruz, o da şu; Suriye'den kaçan mülteciler şu anda DAİŞ teröründen çok, devlet teröründen, Esed rejiminden kaçıyorlar" dedi

Reklam
Reklam