İbrahim Tatlıses'ten çok konuşulacak '8 Mart Kadınlar Günü' mesajı

İbrahim Tatlıses, 8 Mart'ı 'Anamı koydum olmadı, amcamın karısıyla halamı koydum gene olmadı, hadi bakalım buna ne diyeceksiniz ' sözleriyle anlattı.

İşte İbrahim Tatlıses'in o mesajı:

Dilimin döndüğü kadarıyla kadınlarımızı anlatacağım. Tabii ki kusurlar bulacaksınız ama şuna emin olun ki, yazacağım her satır samimiyetin ta kendisi olacaktır.

*****

Ne yalan, ne dolan... Onlardır bizim anamız, bacımız, nişanlımız, yavuklumuz, sözlümüz, sevgilimiz ve evimizin tek hanımefendisi eşimiz!

*****

Şiirleri onlara yazarız, şarkıları onlara söyleriz; aya, güneşe, güle, denize, ceylana, kekliğe, bebeğe, bir içim suya, en güzel kokuya, meleğe benzetiriz.

*****

Onların uğruna şair oluruz, ozan oluruz. Onlarsız nefes alamayız, göremeyiz, yürüyemeyiz, kalp nabza inat eder, alyuvarlar akyuvarlarımız birbirine girer, vücut kimyamız değişir onlarsız...

*****

Kalp ağrılarımız, sancılarımız, namusumuz, arımız, onlar bizim yaralarımız çünkü onlar bizim KADINLARIMIZ...Uğurlarında hapis yattığımız, prangalar eskittiğimiz KADINLARIMIZ...

*****

Annelerinden, babalarından söküp aldığımız, beyaz gelinlikler giydirip, düğünler yaptığımız, ellerine kınalar, bilezikler; gerdanlarına beşibirlikler taktığımız, evimizin hanım ağası yaptığımız...

*****

Çocuğu olmuyor diye üstüne kuma getirdiğimiz, yetmezmiş gibi 'bir şey olmaz be ne olacak dediğimiz', onlar bizim vefakar, cefakar KADINLARIMIZ...

*****

Çocukları için saçlarını süpürge edenler, sabahlara kadar pencerede kocalarını bekleyenler, beklerken uykuya yenik düşenler, uyuduğu için sopa yiyenler...

Ünlü isimlerde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için İnstagram'dan fotoğraf paylaşarak duygularını dile getirdi.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

***

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.

***

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

***

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Anahtar Kelimeler: