İbrahimi’den Dostluk Ziyareti

Afganistan Halk Meclis Başkanı Abdulrauf İbrahimi Edirne Valisi Hasan Duruer’i makamında ziyaret etti. Türkiye’de Başbakan...

Afganistan Halk Meclis Başkanı Abdulrauf İbrahimi Edirne Valisi Hasan Duruer’i makamında ziyaret etti. Türkiye’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak bulunan Afganistan Halk Meclis Başkanı Abdulrauf İbrahimi Osmanlı’nın başkenti olan Edirne’ye de bir ziyaret gerçekleştirdi.

Edirne Valisi Hasan Duruer Afganistan Meclis Başkanını Tarihi şehir Edirne’de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Vali Duruer Afganistan Meclis Başkanının Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye’ye davet edildiğini belirterek, “Mart ayında yapılan intihar saldırısında hem Babasını hem de kardeşini kaybetti. Kardeşi saldırının ardından yaralandı ve Ankara’da Atatürk hastanesinde tedavi görüyor. Afganistan’la çok köklü bir geçmişimiz var. Orta Asya’ya dayanan ilişkilerimiz var. Orada birçok soydaşımız hala hayatlarını sürdürüyorlar. Afganistan’la tarihi bir geçmişimiz var. Bu tarihi geçmişimiz Atatürk zamanında zirveye çıkmıştı. Bizim Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarımızda Afganistan ve Hindistan’ın çok büyük katkıları olmuş. Orada yaşayan insanlar kendilerini kullandığı ziynet eşyalarını Türkiye’ye gönderdiler. Yeter ki bir İslam ülkesi, batılı ülkelerin elinden kurtulsun diye. Onları minnetle anıyoruz. Son zamanlarda hükümetimizin ekonomik ve sosyal yönden destekleri artmıştı. Afganistan’ın 1978 yılından beri çektiği sıkıntıları iyi biliyoruz ve biz Afaganis’tanda ki kardeşlerimizin yanında olduk. Türkiye’den bir çok kişinin Afganistan adına işgale karşı savaştığını da biliyoruz. İlişkilerimizin bundan sonra da devam edeceğini umuyoruz. İnşallah kardeşi şifa bulur, her konuda da yanlarında olduğumuzu ifade etmek isterim” dedi.

Reklam
Reklam

Abdulrauf İbrahimi Türkiye Ziyaretleri kapsamında Edirne’de bulunduklarını belirterek, Afganistan ile Türkiye’nin tarihten gelen bir dostluğu olduğunu kaydetti. Türkiye’nin Atatürk’ün önderliğinde kurtuluş mücadelesi verdiği dönemlerde, Afganistanlı kadınlar boyunlarındaki altın takılarını, eşyalarını satarak Türkiye’ye gönderdiğini belirten İbrahimi, şimdi de Türkiye’nin Afganistan’a yardımları olduğunun altını çizdi. İbrahimi, “Afganistan halkı Türkiye’nin batılı ülkelere verdiği kurtuluş mücadelesinde Müslüman kardeşlerine yardımlarda bulundu. Biz de şimdi Türkiye’den şimdi destekler görüyoruz. Afganistan hadisesinde bizim kardeşimizi Türk büyükelçiliği tarafından Türkiye’ye getirerek, Ankara Atatürk Hastanesinde çok iyi bakılarak tedavisi yapıldı. Bunun için Türkiye’ye teşekkürlerimizi iletiriz. Türkiye’nin Başbakanı kendisini hastanede ziyaret etmiş halini, hatırını sormuştur.

Mevlana Celalettin Rumi’nin mezarı Türkiye’de bulunuyor, bu mezar her iki İslam ülkesi arasında dostluk köprüsü olmuştur. Sonuç olarak Türkiye ile Afganistan’ın dostlukları Osmanlılara kadar dayanıyor. Türkiye ziyaretimizde bizleri çok iyi karşıladılar, ilgi gösterdiler. Şimdi de Tarihi şehir Edirne’de bulunuyoruz. Burada olmaktan mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Edirne Valisi Hasan Duruer davetli olan Afganistan Halk Meclis Başkanı Abdulrauf İbrahimi’ye üzerinde Selimiye motifi olan özel bir tabak hediye etti. Bir de üzerinde çeşitli Edirne resimleri bulunan özel bir resimlik hediyelerini sundu.

Valilik ziyareti ardından Vali Hasan Duruer, misafiri olan Abdulrauf İbrahimi’ye Selimiye Camii’ni gezdirdi. Ardında şehrin tarihi yerleri tek tek gezildi. Son olarak ta II. Beyazid Külliyesi gezilerek Abdulrauf İbrahimi Edirne’den ayrıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz