İbret Alınması Gerekirken Unutulan 5 Büyük Felaket

İnsanlık hiç akıllanmadan hala aynı hataları işliyor. İşte ibret alınması gerekirken unutulan 5 büyük felaket...

  1. Dünyanın Kabusu: Çernobil Faciası

26 Nisan 1986'da Çernobil Nükleer Santrali'nde aptalca bir güvenlik deneyi yüzünden büyük bir patlama oldu.

Çok kısa sürede Ukrayna'dan Kanada'ya kadar çok geniş bir alana yayılan radyoaktif madde yüzünden 100 binlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi de sakat doğdu. Tehlike hala geçmiş değil, sadece üzeri betonla örtüldü! 2. Para Kazanma Hırsının Eseri: Bhopal Felaketi

1984'te dünyanın en büyük 3. ilaç şirketi olan Union Carbide'nin Hindistan Bhopal şehrindeki böcek ilacı fabrikasından yanlışlıkla 40 ton metil İzosiyanat gazını dışarı atarak 10 binlerce Hindistanlının ölümüne sebep oldu.

Reklam
Reklam

150 binden fazla kişinin zehirlenmesine neden olan bu olay, Çernobil'den bile daha korkunçtu. 2004'te yapılan ölçümlerde, toprakta normalin 6 milyon katı toksik madde bulundu ve bölgede sakat doğumlar devam etmekte. 3. Sorumsuzca Kirletmenin Sonucu: Büyük Sis Faciası

Londra'da hava kirliliği, 10 binden fazla insanın ölümüne neden oldu. 1952 kışında, Londra o kadar soğuktu ki; insanlar ısınmak için çok daha fazla kömür yakmaya başladı. Gelişen sanayi de zehirli gazlarını dışarı salınca, Büyük Sis Faciası da kaçınılmaz oldu.

1 yıl süren hava kirliliği yüzünden çoğu genç 4000 kişi ilk hafta içinde öldü. Facianın olduğu sene düzenlenecek bütün sinema, konser ve tiyatro gösterimleri iptal edildi. 4. Kedileri Dans Ettiren Hastalık: Minamata

Japonya'da, kedi türünden hayvanlar aniden sarsıntı geçiriyor, bazen de denize atlayarak intihar ediyorlardı. Kasaba halkı kedilerin bu hastalığına "Kedileri dans ettiren hastalık" adını koydu.

Kısa süre içinde bu hastalık, konuşma bozukluğu, hareketlerde azalma ve kontrol edilemeyen el-bacak titremeleri ile insanlarda da görülmeye başladı. Chisso şirketinin artıkları denizi kirletmiş ve onlardan beslenen balıklardaki cıva oranı tavan yapmış. Bu yüksek cıva oranı da insanların onlarca yıl boyunca ölmesine neden oldu.

Reklam
Reklam
  1. Utanç Çöplüğü: Guiyu

Guiyu'da Çin'in en büyük elektronik çöplüğü bulunuyor.

Bu elektronik çöplükte, artık kullanılmayacak aletler parçalarına ayrılıyor. Değerli metallerin dönüştürülmesi için fırınlanarak, asitte bekletiliyor. Dünyanın, doğası en çok kirlenmiş 2. yeri olan Guiyu'da yaşayanların maruz kaldığı tehlikenin büyük boyutlarda olduğu sanılıyor.