İBS veya huzursuz bağırsak sendromu ve stres ilişkisi

İBS veya huzursuz bağırsak sendromu, ortalama olarak yüzde 10 oranında görülür. Batı ülkelerinde görülme sıklığı yüzde 20 civarına kadar çıkarken, Kore’de yüzde 5, İran’da yüzde 6 civarında görüldüğü bildirilmiştir. Yıllık oluşma sıklığı yüzde 1-2 civarındadır. Hastaların yaklaşık yüzde 35’inin hekime başvurduğu bilinmektedir.

İBS veya huzursuz bağırsak sendromu, ortalama olarak yüzde 10 oranında görülür. Batı ülkelerinde görülme sıklığı yüzde 20 civarına kadar çıkarken, Kore’de yüzde 5, İran’da yüzde 6 civarında görüldüğü bildirilmiştir. Yıllık oluşma sıklığı yüzde 1-2 civarındadır. Hastaların yaklaşık % 35’inin hekime başvurduğu bilinmektedir.

Batı toplumlarında, kadınlarda erkeklere oranla 2-3 kat daha fazla rastlanır.

Hastaların yüzde 50’sinde İBS yakınmaları 35 yaştan önce ve nerede ise tümünde 50 yaştan önce başlar. Bağırsak yakınmaları nedeniyle başvuran hastaların yüzde 25-50’sini oluşturur.

Reklam
Reklam

İBS veya huzursuz bağırsak sendromu, psikolojik bir bozukluk nedeniyle değil, ancak duygusal bir stres sonucunda gelişir. Birçok kişide heyecanlı, stresli veya sinirli olduğu dönemlerde bulantı veya ishal gelişebilir. Stresin bağırsak üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri kontrol etme olanağımız olmadığından, yaşantımızdaki stres etkenlerini yok etmek veya azaltmak yararlı olabilir. Creed ve ark. çalışmasında, İBS hastalarının yüzde 20-30’unda kaygı bozukluğu (vesvese) veya anksiete sorunu olduğu saptanmıştır. Kim ve ark. çalışmasında, sağlık çalışanları gibi vardiyalı görevlerde İBS yakınmalarının şiddetlendiği vurgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler: