Bağırsaklarda organik bir bozukluk saptanmadığı halde yaşanan bu rahatsızlıklar bütünü kişileri sosyal hayattan koparmaya, çalışanların iş performansını etkilemeye ve yaşam kalitelerini düşürmeye başlıyor.
IBS, toplumda yüzde 10'un üzerinde görülen bir rahatsızlıklar bütünü... Kramp tarzında karın ağrısı, şişkinlik ve ishal ve/veya kabızlık gibi şikayetler ile kendini gösteren IBS, genellikle yapılan tetkikler sonucunda herhangi bir organik neden bulunamaması ile netlik kazanır. Bu nedenle hastaların hekimlere yapacağı ayrıntılı anlatım büyük önem taşır.
Gelişmiş toplumlarda daha sık görüldüğüne dair bir takım araştırma sonuçları olsa da aslında IBS'nin saptanması toplumdaki hekime başvurma alışkanlığı ile paralellik göstermektedir. Kişiler genellikle bu rahatsızlıklar bütününü kabullenerek yaşamakta ve herhangi bir tedavi almaya yönelmemektedir. Oysa IBS, Amerika'da işe gitmeme sebepleri arasında soğuk algınlığından sonra ikinci sırada yer alan, ciddi iş kaybı ile birlikte sosyal yaşamdan da vazgeçilmesine neden olan bir sendromdur.
Uzun yıllar yapılan araştırmalara rağmen IBS'nin nedeni tam olarak belirlenememiştir. Psikolojik, fizyolojik etkilere ve beslenme şeklinden kaynaklanan nedenlere bağlı olabileceği düşünülen IBS ile ilgili en sık görülen tetikleyiciler:
- Liften yetersiz beslenme
- Belirli yiyeceklere karşı hassasiyet ( Yiyecek İntoleransı)
- Stres
- Sigara
- Alkol
- Adet dönemi
- Öğün atlama ve birden aşırı yemek yeme
- Enfeksiyonlar
- Antibiyotik kullanımı ve diğer ilaçlar