İç Anadolu Belediyeler Birliği’nin Düzenlediği Panelde Büyükşehir Yasa Tasarısı Tartışıldı

Son günlerde gündemden düşmeyen nüfusu 2 binden daha az olan belediyelerin kapatılması konusu ile ilgili...

Son günlerde gündemden düşmeyen nüfusu 2 binden daha az olan belediyelerin kapatılması konusu ile ilgili olarak “Belediyemiz Kapatılmasın” konulu panel İç Anadolu Belediyeler Birliği tarafından düzenlendi.

Ankara Neva Palas otelde düzenlenen panele kolaylaştırıcı olarak Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, konuşmacı olarak ise CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Çınar, Balıkesir Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan ve Gazeteci - Yazar Yalçın Bayer katıldı. Büyükşehir Yasa Tasarısının ve yasa ile değişen idari yapı ve anayasa ile uyumluluğunun tartışıldığı panele değişik partilerden çok sayıda belediye başkanı ve bürokratları da dinleyici olarak katıldı.

Reklam
Reklam

"BİLİYORUZ Kİ ÇIĞLIĞIMIZ YERİNE ULAŞACAKTIR"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını yapan Bülent Tanık, “Türkiye Cumhuriyeti için son derece önemli bir yasal düzenleme bu toplantının gündemini oluşturuyor. Ülkemizdeki yerel yönetim sisteminin neredeyse tamamını çok ciddi etkileyecek bir takım düzenlemelerin yapıldığı günlerdeyiz. İç Anadolu Belediyeler Birliği üyelerimizin aşağı yukarı tamamının katılımıyla gerçekleşen geçen ay yaptığımız toplantımızda ortaya çıkan bir dileğin ifadesidir bu toplantı “belediyemiz kapatılmasın”. İç Anadolu Belediyeler Birliği’nin üye sayısı 108’dir. Bu belediyelerin yaklaşık 80 tanesinin kapatılmasını getirecek bir yasal düzenleme gündemde. Birliği bu bakımdan etkiliyor ama yasal düzenleme özü itibariyle yerleşmeleri ve onlardaki gelişmeye başlamış olan yerel yönetim kültürü ve yerel demokrasi anlayışını önemli ölçüde ortadan kaldıracak ve bu boyutuyla beldelerimiz, kasabalarımız, köylerimizin temsiliyetlerini, örgütlenmesini baltalayacak bir düzenlemedir. O nedenle kapanan kapanmayan bütün siyasi görüş yelpazesinden gelen belediye başkanları belediyelerin kapatılmasını çok büyük bir demokrasi açığı üretecek eylem olarak algılamakta ve karşı çıkmaktadır. Bu toplantımız ve çığlığımız biliyoruz ki yerine ulaşacaktır” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"BURADA BİR HİZMET ANLAYIŞININ SÖZ KONUSU OLMA İHTİMALİ YOKTUR"

Panelin ilk konuşmasını yapan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın bütün şehir kavramı ve bunun aykırılıkları hakkında bilgiler ve örnekler vererek şunları söyledi; “Türkiye’de 16 büyükşehir vardır ve bunlar nüfus ölçeğine göre yarıçap esaslılardır. Bunun iki istisnası vardır İstanbul ve Kocaeli. Bunlar teknik anlamda bütün şehirdirler. Yani il sınırları ile belediye sınırları aynıdır. Şimdi AKP bunlara eklediği 13 kentle birlikte toplam 29 kenti bütün şehir ilan ediyor. İstanbul ve Kocaeli başarılıdır bunu tüm yurda yaymak gerekir diyorlar. Kocaeli’nin yüzölçümü 3 bin 500 kilometrekare, İstanbul’un yüzölçümü 5 bin 300 kilometrekaredir. Muğla’nın yüzölçümü 15 bin kilometrekare, Antalya’nın ki 20 bin kilometre kare, Ankara’nın ki 25 bin kilometrekare ve Konya’nın ki 30 bin kilometrekaredir. Belediye gelirleri olarak da İstanbul 5 bin kilometrekarede 19 milyar bütçeye sahip, oysa Konya 38 bin kilometrekare ve bütçesi bir milyar lira bile değil. Bu durumda nasıl birbirine yakın bir örnek yapısından bahsedilebilir. Burada bir hizmet anlayışının söz konusu olma ihtimali yoktur.”

Reklam
Reklam

Bir şehir Büyükşehir ilan edildiği andan itibaren yurttaşlarımız iki katı bina ve arazi vergisi ödeyecekler şeklinde konuşmalarını sürdüren Günaydın “Bakkallar, fırıncılar, kırtasiyeciler gibi esnaflar basit usulde vergi mükellefidirler. Büyükşehirde bunlar gerçek usulde vergi mükellefi olacaklar, defter tutma zorunlulukları olacak ve her üç ayda birde geçici vergi beyannamesi verecekler. Dolayısıyla vergi yükleri artacak. Köyden mahalleye geçmişseniz köy çeşmesi diye bir kavramı unutun. Çünkü, o su artık bedava değil. İki şey yapacaklar. Ya o çeşmeleri kurutacaklar ya da o çeşmelere sayaç bağlayacaklar” ifadelerinde bulundu.

A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Çınar’ın Hollanda, Danimarka gibi ülkelerden örnekler vererek açıklamalarda bulunduğu konuşmasının ardından söz alan Balıkesir Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan’da bulunduğu bölgedeki belediyelerin hizmetlerinden vatandaşların memnun olduğunu, yaptıkları araştırmalarda vatandaşların yüzde 99 oranında belediyelerinin kapatılmasını istemediklerini tespit ettiklerini açıkladı. Son sözü alan Gazeteci - Yazar Yalçın Bayer ise çarpıcı örnekler vererek sürdürdüğü konuşmasında özellikle belediye başkanlarının daha cesur davranabilmeleri ve yanlışlara karşı mücadele edebilmeleri gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz