İç Güvenlik Paketi hakkında eleştiriler sürüyor

İç Güvenlik Paketi hakkında eleştiriler devam ediyor. New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İç Güvenlik Paketi hakkında eleştiri ve uyarılarda bulundu.

İç Güvenlik Paketi tartışmaları dinecek gibi görünmüyor. Ülke içerisinde pek çok eleştiri alan İç Güvenlik Paketi hakkında bir eleştiri daha geldi. Ancak bu kez eleştiriyi yapan ne muhalefet ne de ülke içinden bir kişi ya da kurum. New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) İç Güvenlik Paketi hakkında eleştiri ve uyarılarda bulundu.

43 maddelik yeni düzenlemelerin yer aldığı İç Güvenlik Paketi, "Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" başlığını taşıyor. Bu tasarı 25 Kasım tarihinde TBMM web sitesinde yayınlandı ve gündeme geldi. İç Güvenlik Paketi Aralık ayı başında ise TBMM İçişleri Komisyonu tarafından Alt Komisyon'a sevk edildi.

Reklam
Reklam

HRW 3 NOKTAYA VURGU YAPTI

Yurt içinde bir çok eleştiri alan İç Güvenlik Paketi hakkında bir eleştiride New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) geldi. HRW paketi oldukça sert bir şekilde eleştirdi ve pakette yer alan maddelerin insan haklarını baltalayabileceğini ifade etti. HRW açıklamasında özellikle üç nokta üzerinde yoğunlaştı. Tasarıyla polis yetkilerinin uygun güvenceler olmaksızın artırıldığını savunan HRW, valiler ve kaymakamlara polis soruşturmalarının yönlendirilmesine olanak tanıyan daha geniş yetkiler verilmesini eleştirdi.

HRW Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb açıklamasında, "Hükümet zaten önceden de meclisten polisiye önlemlerle ilgili oldukça sorunlu yeni düzenlemeler çıkartmıştı. Şimdi de iç güvenlikle ilgili olarak kendi yetkilerini daha da artırmaya çalışıyor" dedi. TBMM'yi tasarı metninde değişiklik yapmaya çağıran Sinclair-Webb, "Meclis tasarıyı değiştirmeli ki, insanlar politik şiddetten olduğu kadar, keyfi devlet uygulamalarından da korunabilsinler" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

AP TÜRKİYE RAPORTÖRÜ KATİ PİRİ DE ELEŞTİRDİ

Öte yandan İç Güvenlik Paketi hakkında tek eleştiri HRW'den gelmedi. Şu sıralar Ankara'da temaslarda bulunan Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri'de paket hakkında açıklamada bulundu. Piri açıklamasında, "Polis şiddeti yalnızca son çare olarak kullanılabilir, bu yüzden bu tür bir pakette en azından bu şekilde yansıtılması gerektiğini vurguluyoruz" dedi.

İç güvenlik yasa tasarısı muhalefet tarafından da eleştiriliyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Levent Gök dün yaptığı açıklamada, iç güvenlik paketinin, Türkiye'nin geleceğine konulan bir ipotek olduğunu savunarak, "İç güvenlik paketi, tam bir bomba. Patlamaya hazır bir bomba şu an Meclis'tedir" dedi.