“iç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi-faz 2” Toplantısı Yapıldı

Malatya’da, “İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi-Faz 2” toplantısı gerçekleştirildi.Anemon Otel’de gerçekleştirilen toplantıya; Malatya...

Malatya’da, “İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi-Faz 2” toplantısı gerçekleştirildi.

Anemon Otel’de gerçekleştirilen toplantıya; Malatya Valisi Vasip Şahin, vali yardımcıları, kaymakamlar, askeri ve mülki erkan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Proje Lideri İller İdaresi Daire Başkanı Rahmi Doğan, projenin İçişleri Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü ve finansmanının Avrupa Birliği (AB) tarafından sağlandığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Projenin gerekçeleriyle ilgili de bilgiler veren Doğan, gerekçeleri şöyle sıraladı: “Türkiye'nin, Avrupa Birliği’ne katılım sürecine destek vermek, temel hak ve özgürlüklerin daha geniş ve etkin bir biçimde kullanılmasını sağlamak, demokratik haklar ile kişi hak ve özgürlüklerinin vatandaşlar tarafından kullanımını teminat altına almak. İçişleri Bakanlığı ile vali ve kaymakamlıkların; kolluk birimleri üzerinde var olan denetim ve gözetim yetkilerini etkin bir biçimde kullanmak, bunun yanında şeffaf, katılımcı, vatandaş odaklı bir sivil gözetim sistemi oluşturmak.”

Doğan, projenin 3 ana bileşenden oluştuğunu kaydederek, proje kapsamında İstanbul (Eyüp, Kadıköy, Üsküdar, Fatih), Gaziantep, İzmir, Malatya, Konya, Kayseri ve Trabzon’un pilot il olarak seçildiğini belirtti.

Proje Baş Teknik Danışmanı Prof. Dr. Sebastian Roche ise, “İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi-Faz 2”nin amaçlarıyla ilgili katılımcılara detaylı bilgiler verdi.

Roche, projeden faydalananların büyük yararlar elde edeceğini söyleyerek, “Öncelikle vatandaşların ihtiyaçları sistematik bir şekilde dikkate alınacak ve göz önünde bulundurulacak. Daha sonra İçişleri Bakanlığı kendisine kanunlarla verilen görevi yerine getirmiş olacak. Sonra iç güvenlik kuvvetleri için de bazı faydaları olacak. Türkiye’de İçişleri Bakanlığı'na yardım etmek için kullandığımız tüm bu mekanizmalar, halkın iç güvenlik kuvvetlerine daha fazla güvenmesine yardımcı olacak” dedi.

Reklam
Reklam

Proje kapsamında hem vatandaşların, hem İçişleri Bakanlığı’nın hem de iç güvenlik kuvvetlerinin fayda göreceğine işaret eden Roche, Türkiye’de projenin tam olarak uygulandığını kaydetti.

Toplantı sonunda bir konuşma yapan Vali Vasip Şahin de, projenin önemine değinerek, “Kolluk kuvvetleri üzerindeki sivil gözetimin anlamı, kolluk kuvvetlerinin başında demokrasi kılıcı gibi vatandaşları ya da sivil toplum kuruluşlarını sallandırmak değil, onların her aşamada ve her konuda işlerine karışmak, çeşitli konularda onlara emir ve talimatlar vermek de değildir. Bizim kolluk kuvvetlerinin bugünkü mevcut mevzuatımızda olduğu şekliyle; sivil iradeye, sivil mekanizmaya bağlılığının aslında tekrar ortaya çıkarılmasıdır. Bizde kurulmuş olan ve 1930’lardan itibaren müesses hale gelmiş mekanizmanın tekrar bir daha tartışılması, tekrar bunun işlevinin ve işlerliğinin daha öne çıkarılması ve artırılması amaçlı. Yoksa sivil toplumun ya da vatandaşın, polisin ya da jandarmanın işine karışması gibi bir şey yok. Bu sadece bizde değil Avrupa’da da yok. Polis ve jandarma işine başladığı andan itibaren, artık tamamen kendi bilgi ve tecrübesi doğrultusunda hareket ederek, işini sonuçlandırır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz