İç Mekan Tasarımı mezunları ne iş yapar? İç Mekan Tasarımı bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Bireyler yaşadıkları mekanın işlevsel, teknolojik ve estetik açıdan donanımlı olmasına daha fazla dikkat etmeye başladı. Bu dikkati tatmin etmek için İç Mekan Tasarımı bölümleri, ön lisans programı olarak çeşitli üniversitelerin eğitim programı içinde yer almaktadır. İç mekan tasarımı bölümünü tercih etmek isteyen adaylar ise ilk olarak iş imkanlarıyla ilgili bilgi arayışına girmektedir. İç mekan tasarımı mezunları nerelerde çalışır, hangi dersleri alır?

Yaratıcılığına teknik bilgileri de dahil ederek tasarım alanında fark yaratmayı hedefleyenler için tercih edilen bir bölüm İç Mekan Tasarımı. Dekorasyon çalışmalarında başarılı olacağına güvenen, mimarlık ya da mühendislik alanlarıyla yakından çalışmayı planlayan adaylar için bölümle ilgili merak edilenlere cevaplar hazırladık.

İç Mekan Tasarımı bölümü nedir?

İç mekan tasarımı bölümlerinde, tasarımcının özgün estetik anlayışının yanı sıra, mekan kullanıcısının zevkine hitap edecek projeler hazırlamayı hedefleyen programlar tasarlanır. Bu program ile sayesinde iç mekan tasarımı öğrencileri, mekan kullanıcısının ihtiyaçlarını dikkate alır, sanat ve teknoloji bilgilerini birleştirerek müşterinin isteğine uygun projeler üretir. Mekanların iç kısımlarının düzenlenmesinde gerekli olan teknik ve pratik bilgilerin paylaşıldığı bölümde sanatın, estetiğin ve teknolojinin teknik çizimle birleşerek amaca uygun hizmet ortaya çıkaracak profesyoneller yetiştirilir.

Reklam
Reklam

İç Mekan Tasarımı mezunları ne iş yapar?

İç Mekan Tasarımı öğrencileri, üniversitelerinin başarı oranına bağlı olarak mezuniyete hak kazandıktan sonra tekniker unvanı kazanırlar. Tekniker unvanıyla İç Mekan Tasarımı istihdam sahasında kendine yer arayan adaylar, iç mekan tasarımı gerekli her alanda ve yakın çevre düzenlemesi ihtiyacı görülen alanlarda görev alabilirler. Mesleki eğitimleri sırasında bilgisayar destekli tasarım konusunda da öğrenim gören mezunlar, projelerin dijital çizim gerektiren çalışmalarda da yer alabilirler.

İç Mekan Tasarımı mezunları iş imkanları

İç Mekan Tasarımı bölümünden mezun olan teknikerler, yine kendi alanları ile yakından bağlantılı mimarlık ya da mühendislik firmalarında çalışabilirler. Mimarlık ya da mühendislik firmalarının proje departmanlarında görev alabilecekleri gibi maket tasarımı ile ilgilenen çeşitli şirketlerde de çalışabilirler. Mesleki deneyimlerine bağlı olarak çalıştıkları firma ya da şirketlerde yönetici, yönetici asistanı, gibi unvanlar elde edebilirler.

Reklam
Reklam

İç Mekan Tasarımı mezunları nerelerde çalışır?

İç mekan tasarımı mezunları, büyük mimarlık ve mühendislik firmalarında çalışabilecekleri gibi yine büyük küçük tasarım atölyelerinde de iş bulma imkanına sahipler. Mobilya ve benzeri mekan içi dekorasyon konusunda hizmet ve istihdam sağlayan büyük-küçük atölyelerinin tasarım bölümlerinde çalışabilirler.Ayrıca proje elemanı olarak görev alabilecekleri mimari ya da inşaat firmalarında restorasyon hizmetlerinde çalışabilirler. Mezunlar, iç mekan tasarımı alanında hizmet veren büyük küçük tüm atölye veya firmalarda şu unvanlarla kariyerlerine devam edebilirler;

  • İç mekan tasarım teknisyeni
  • İç mekan dekorasyon teknisyeni
  • İç mekan teknik ressamı
  • Teknik ressam

    İç Mekan Tasarımı bölümü eğitim süresi kaç yıl?

    İç mekan tasarımı bölümleri genellikle önlisans yani iki yıllık üniversite programlarında görülmektedir. Dört yarı yani iki tam yıllık eğitim sürecini kapsayan İç Mekan Tasarımı bölümü için üniversitelerin kendi siteleri takip edilmelidir. İlgili üniversitelerin web sitelerinde İç Mekan Tasarımı bölümü için uyulması gereken müfredat ve şartlar belirtilir. Kimi üniversiteler hazırlık sınıfı ekleyerek programı üç yıla tamamlayabileceği gibi sadece iki yıllık eğitim sunabilecek üniversiteler de mevcuttur.

    İç Mekan Tasarımı bölümü dersleri

    Ön lisans eğitimleri yani 4 yarıyıl süren öğrenim süreçleri boyunca, öğrenciler hem teknik hem de uygulamalı dersler sayesinde mesleğe hazırlanır. Üniversitelerin kendine özgün seçmeli derslerinin farklılık göstermesi dışında bir İç Mekan Tasarımı öğrencisinin 2 yıl boyunca alması beklenen dersler şunlardır;

    • Tasarım Prensipleri ve Mekan
    • Mesleki Teknik Resim
    • Temel Sanat Eğitimi
    • Perspektif Bilgisi
    • Mimari Sunum Teknikleri
    • İç Mekan Tasarımı
    • Yapı Bilgisi
    • Tasarım Tarihi
    • Uygulama Tasarımı
    • Tasarım Kültürü
    • Rölöve
    • Metraj ve Maliyet Analizi
    • İmalat Bilgisi ve Mobilya
    • Ayrıca mezun olabilmek için üniversitelerin eğitim programlarına ekleyip zorunlu tutabilecekleri Bitirme Projesi de derslerin arasındadır.

    İç Mekan Tasarımı mezunlarının kamuda iş olanakları

    İç mekan tasarımı mezunları genellikle özel sektörde küçük ya da büyük ölçekli tasarım odaklı firmalarda görev almaktadırlar, kamu personeli olarak çok fazla iş imkanına sahip değillerdir.

    İç Mekan Tasarımı mezunlarının özel sektörde iş olanakları

    İç mekan tasarımı mezunları tekniker olarak başlayacakları kariyer yolculuklarına çeşitli deneyimlerle kıdem gösteren unvanlar elde edebilir ve özel sektörün tasarım odaklı firmalarında yer alabilirler. İç mekanda kullanabilecek mobilyadan başka birçok küçük eşyanın tasarım ve işlevselliğini göz önünde bulundurması açısından iç mekan tasarımı mezunlarının iş bulma ihtimali oldukça yüksektir.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: