EUR/USD ANALİZ
Başarılı geçen tahvil ihalesi daha sonra IMF’den gelen haber ve en son olarak da ABD’de açıklanan veriler ve şirket bilançoları hafta başından itibaren EUR/USD paritesinde yükselişlere sebep oldu. Bu yükseliş 1,2620 ile başladı ve gün içerisinde 1,2970 seviyesini test etti. Genel olarak yapmış olduğumuz analizlerde uzun vadeli düşüş trendinden bahsettik ve hedeflerin 1,2480 olabileceğini belirttik.
Peki parite bizlerin düşüş öngörüsü beklentisine rağmen neden bu kadar kararlı bir şekilde yükselmektedir? JP Morgan, Goldman Sachs, Citibank, Commerzbank, UBS ve Unicredit’in de uzun vadeli düşüş beklediği ve hatta ilk çeyrekte1,20 hedefledikleri düşünülürse neden parite tüm beklentilerin tersine hareket etmektedir. Acaba bu yükseliş bir tür tuzak mı? Tuzaksa bu tuzağa Longcular mı yoksa shortcular mı düşecek? Öncelikle bu durumu açıklarken teknik ve temel faktörler olarak 2 ayrı kategoriye göre ayırmak gerekir. Öncelikle temel
faktörleri dikkatle incelediğimizde gerek Merkel ve Sarkozy gerekse ECB başkanı Draghi Euro bölgesi için hala daha risklerin devam elde ettiğini ve kısa vadeli bu çözümlerin tamamen geçici olduğunu üzerine basa basa her konuşmalarında belirtmiştir. Peki buna rağmen neden Avrupa borsaları çıkışta? Çünkü İtalya ve İspanya tahvil ihalelerinin olumlu geçmesi ve IMF’ten yardım yapabiliriz tarzında gelen açıklamalar piyasalarda kısa vadeli pembe rüya görmesine ve özellikle de paritenin çıkışına izin verildi. Ancak biraz önce de belirttiğimiz
gibi Avrupa bölgesi için ciddi bir biçimde yer alan riskler hala daha devam etmekte ve özellikle bu tür zamanlarda insanlara pembe tablo çizdiren haberler de yatırımcıların kafalarını karıştırmaktadır.
Teknik faktörlere dikkat edersek EUR/USD paritesinin aylık grafiğini incelediğimizde 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,2650 ve 1 temmuz 2001 yılından başlayan ve günümüzde de geçerliliğini koruyan kanalın alt noktası olan 1,2500 seviyesi önemli destek noktalar olarak belirlenmiştir. Pazartesi günü parite 1,2650 desteğini kırarak 1,25 seviyesine kadar düşme sinyali verdi ancak çabuk toparlanarak tekrar yükselişlerine devam etti. İşte burada yatırımcıların kısa vadeli tepki alımları için long pozisyonlarına geçmesi ve var olan aşırı short pozisyonlarının kısmen kapatılması EUR/USD paritesinin düşüşlerini sınırlandırdı ve parite yükselişlerine devam etti. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus paritenin aşırı long işlemleri ile yükseliyor olması değil, aşırı short pozisyonların bir kısmının kar realizesi edilmesi ile gerçekleşmiştir. Hala daha short pozisyonlarının bekletildiği ve ilerleyen zamanlarda yine bu pozisyonlarının etkisini gözlemleneceğini söyleyebiliriz. Burada önemli olan long pozisyonların hangi seviyeye kadar çıkış gerçekleşeceği ve nereden dönme ihtimalinin olduğudur. Yapılan en büyük hatalardan birisi de trenin son vagonuna binmektir. Bu yüzden de kritik bir seviyede olan EUR/USD’da alımlara dikkat etmek gerekmektedir. Tabi burada short pozisyonunda olanlar ve 1,2620’den itibaren satışlarını ısrarla bekletenler de marjin durumuna göz atması gerekmektedir. Bu tür durumlarda piyasalar beklentinin tersi yönünde hareket ettiğinde sizlerin hesaplarınızdaki marjin seviyelerinin sıkıntıya düşmesine neden olabilir ve hesabınızın bu ters hareketlere dayanmaması nedeniyle doğru işlemstratejiniz olsa dahi hesabınızın batmasına neden olabilir. Bu yüzden de gerekli kar/zarar hesaplamalarına göre kademeli bir şekilde short pozisyonları açılabilir.
Bu bilgilendirmeler yapıldıktan sonra teknik seviyeleri incelediğimizde paritedeki yükselişlerin ilk durak noktasının 1,3020 olduğunu söyleyebiliriz. Bu seviyeden gelebilecek herhangi bir tepki paritenin agresif satış baskısına maruz kalmasına neden olabilir. Bu yüzden de özellikle 1,3020 direncine dikkat edilmelidir. Eğer parite
1,3020 direncini geçebilirse 1,3070 ve 1,3160 seviyeleri test edilebilir. Maksimum çıkışların 1,3253 ile sınırlı kalacağını, bu yükselişlerin sadece tepki niteliği olarak gerçekleşerek gerçek hedefine yani düşüşlerine devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu düşüş beklentimizin bozulması için uzun vadeli olarak 1,3250 üzerine çıkması ve bu seviye üzerinde günlük kapanış gerçekleşmesi gerekmektedir.
Paritede uzun vadeli düşüş beklentimizdeki hedef ise 1,2680 ile 1,2345 olarak belirlenmiştir. Kısa vadeli incelediğimizde karşımıza 1,2915 desteği çıkmaktadır. Bu desteğin kırılması durumunda yukarıda
varsaydığımız uzun vadeli düşüşlerin başlangıcı için sinyal niteliğinde gerçekleşebilir. Bu durumda kısa vadeli düşüşlerde ilk hedef 1,2855 olacaktır. Eğer parite 1,2915 desteğini kıramazsa tepki yükselişlerin devam edeceği anlamına gelecektir ve bu durum EUR/USD paritesini yukarı da bahsettiğimiz 1,3020 seviyesine kadar
çıkartacaktır.
Pivot 1,2915
Destek 1,2955–1,2855-1,2800
Direnç 1,3020-1,3070-1,3120
GBP/USD ANALİZ
ABD'de geçtiğimiz hafta beklentinin altında sayıda kişi işsizlik başvurusu yaparak, tatil sonrası işten çıkarılmaların artabileceğine ilişkin endişeleri gevşetti. Washinton'daki Çalışma Bakanlığı'nın rakamlarına göre, 14 Ocak'ta sonlanan haftada işsizlik başvuruları 50 bin kişi düşüşle 352 bine geriledi ve Nisan 2008'den bu yana en düşük seviyesine işaret etti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini işsizlik başvurularının 384 bine gerileyeceği yöndeydi.
Çalışma Bakanlığı sözcülerinden biri, düşüşün, yılın bu zamanında sıkça rastlanan volatiliteyi yansıttığını söyledi. Avrupa'daki temerrüt riskinin ABD'nin büyümesini olumsuz etkileme ihtimaline rapmen şirketler işten çıkarmaları azaltarak, işe alımları artırıyor. İstihdamdaki bu gelişme, satışları yükselen şirketlerin işgücünü artırma isteğini yansıtıyor olabilir.
GBP/USD paritesi EUR/USD paritesindeki yükselişler nedeniyle gün içerisinde çıkışlarını 1,5495 seviyesine kadar gerçekleştirdi. 1,55 ile 1,5540 seviyeleri arasının çok kritik seviyeler olduğunu ve bu aralıklardan dönüşlerin gerçekleşme ihtimalinin kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz. Teknik olarak baktığımızda 50 günlük üssel hareketli
ortalama olan 1,5540 direnci hem moving average olarak hem de fibonacci fan’ın üst kanal noktası olarak önemli bir direnç konumundadır.
Uzun bir süredir paritenin 1,5770 ile 1,5270 arasında hareket ettiğini söyleyebiliriz. Bu yüzden de eğer tepki yükselişleri 1,5770 seviyesine kadar gerçekleşecekse öncelikle 1,5540 direncini geçmesi gerekmektedir. Aksi takdirde tekrar satışların başlamasını ve paritenin 1,5270 seviyesine kadar gerilemesini gözlemleyebiliriz. Eğer bu düşüşler gerçekleşir ve 1,5270 desteği de kırılırsa bu bandın dışına çıkılmış olacaktır ve 1,50 seviyesinin önü açılacaktır. Haftanın son işlem günü olduğundan dış kaynaklı haberlerin bugün daha fazla etkili olacağını söyleyebilir ve makro-ekonomik haberlere dikkat etmemiz gerektiğini söyleyebilirim.
Pivot:1,5430
Destek 1,5460 – 1,5400–1,5365
Direnç 1,5520- 1,5560 – 1,5600
USD/JPY ANALİZ
Ve nihayet parite uzun bir süredir gerçekleştirdiği sakin seyrine son verdi. Uzun bir süredir düşüşlere engel olarak 76,55 desteğini belirtmiş ve buradan toparlanma sinyalleri de gerçekleşebilir diye yatırımcılarımızı uyarmıştık. USD/JPY 76,75 desteğinden aldığı güçle gün içerisinde 77,3 seviyesine kadar yükseldi. Şimdi de 77,13
seviyesinde hareket eden USD/JPY paritesinde düşüşlerin devam edebilmesi için tek yapması gereken 76,55 desteğini kırmak olacaktır.
Aksi takdirde tekrar belirli seviyeler arasında hareketlerine devam edecektir. Eğer 76,55 desteği üzerinde durmaya devam ederse parite fibonacci fan’ın üst kanal noktası olan ve aynı zamanda günlük grafikte “CUP” formasyonu oluşmasını sağlayacak 78 seviyesini test edebilir. Ancak burada eğer parite geri dönüş gerçekleştirirse “FLAG” formasyonu oluşma ihtimali yükselecektir ve bu durumda paritenin 76,55 desteğini kırması kolaylaşacaktır ve hedef olarak da 75,25 belirlenecektir.
Pivot: 76,90
Destek: 76,70 – 76,55- 76,25
Direnç: 77,35 - 77,50 – 77,75
PETROL ANALİZ
Dünyanın en büyük ham petrol tüketicisi ABD'de benzin stokları yükselirken tüketimin 10 yılın düşüğüne gerilemesine rağmen işsizlik başvurularının gerilemesi başta olmak üzere ABD ekonomi verilerinin tahminleri aşması ile petrol değer kazanıyor. Petrol vadelileri dünkü yüzde 0.2 gerileyişin ardından yüzde 0.4 değer kazandı.
Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ham petrol stokları düşerken benzin kullanımı ise eylül 2001'in düşüğüne gerilerken motor yakıt arzı ise 10 ayın yükseğine çıktı. Societe Generale SA'e göreyse
Amerika'daki petrol ürünleri talebi son bir aylık dönemde bir yıl öncesine göre yüzde 7.2 geriledi. Bununla birlikte ABD işsizlik başvurularının geçtiğimiz hafta neredeyse dört yılın en düşük seviyesine gerilerken New York Bölgesi imalat sanayi endeksi son 9 ayın en hızlı büyümesini gösterdi.
100 dolar seviyesi üzerinde kalma çabası ve bu destek üzerinde gün içerisinde 102,22 seviyesine kadar çıkışı petrol fiyatlarının yükseliş baskısına maruz kalmasına neden olmaktadır. 102,22 seviyesinden başlayan sert satışlar 100,10 seviyesine kadar geri çekilme gösterse de psikolojik bir destek olan 100 dolar kırılamadı ve yükselişler devam etti. Ancak ham petrol stoklarında yaşanılan azalma petrol fiyatlarını yükselttiği için siyah incinin 100 dolar desteğini kırması zorlaştı. Yukarıda ise 103,39 direncinden daha önce bahsetmiştik. Bu
direnç petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketini engelleyen önemli bir direnç konumundadır. Eğer petrol bu direnci geçebilirse yükselişlerin 107 seviyesine kadar yükselme ihtimalin kuvvetleneceğini söyleyebiliriz. Aksi takdirde belirli seviyeler arasında sıkışan ve bu seviyeler arasında bant hareketi gerçekleşen bir petrol izleyebiliriz.
Teknik olarak uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiğini ve yaşanılacak düşüşlerin kademeli bir şekilde alım fırsatı olduğundan bahsedebiliriz.
Pivot 102,00
Destek 99,30- 98,60-97,70
Direnç 102,70–103,30-104,00