İç piyasa ve pariteler

Geçen hafta Euro bölgesinden gelen olumlu haberler neticesinde parite 1,3912 seviyesine kadar yükseliş gösterdi

Lider Forex Tarafından Hazırlanan Uluslararası Döviz Piyasaları Raporu:

EUR/USD ANALİZ
Bank of America Merrill Lynch´e göre ABD´nin AAA kredi notunun, bütçe açıklarına yönelik endişelerle bu yılsonuna kadar bir başka kredi derecelendirme kuruluşu tarafından da düşürülmesinin muhtemel olduğunu düşünüyor. BofA ML yayınladığı raporda, Kongre´nin ABD´nin bütçe açıkları konusunda güvenilir bir uzun vadeli plan üzerinde anlaşamaması halinde bir not indirimi tetiklenebilir. BofA ML Kuzey Amerika ekonomisti Ethan Harris imzası ile yayınlanan raporda, "Kredi derecelendirme kuruluşları, Kongre´nin güvenilir bir plan ile gelmemesi halinde daha fazla not indiriminin muhtemel olduğunu güçlü
şekilde işaret ediyorlar" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Harris, en azından bir kredi derecelendirme kuruluşunun Kasım sonu veya Aralık ayının ilk yarısında not indirimine gitmesini beklediklerini de vurguladı. Geçen hafta Euro bölgesinden gelen olumlu haberler neticesinde parite 1,3912 seviyesine kadar yükseliş gösterdi. Özellikle 200 günlük basit
hareketli ortalama ve aynı zamanda fibonacci yüzde50 düzeltme seviyesi olan 1,3990 direnci paritenin seyri açısından önemlidir.

Uzun vadede düşüş beklentisi içerisinde olduğumuz EUR/USD paritesinde 1,3990 seviyesinin geçilememesi düşüş trendinin devamlılığı için çok önemlidir. Paritenin bu seviyenin altında kalmaya devam etmesi durumunda teknik olarak düşüşlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Eğer parite bu direnci geçebilirse düşüş trendinin sonlanabileceği ve yükselişlerin başlama ihtimalinin kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak şuan ki konjonktürde böyle bir durumun düşük bir ihtimal olduğunu, sadece dış kaynaklı haberlerden dolayı böyle bir yükselişlerin olabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle Euro bölgesinden gelen olumlu haberler ile ABD’den gelen bilanço açıklamaları neticesinde yükselişlerine devam eden ve bu yüzden de 1,39 seviyelerine kadar yükselen parite için bu ülkelerden gelecek haberleri de takip etmemiz gerekmektedir.

Reklam
Reklam

Pivot 1,3810
Destek 1,3850 – 1,3770– 1,3720
Direnç 1,3930 – 1,3990 – 1,4020

GBP/USD ANALİZ
Minneapolis FED Başkanı Narayana Kocherlakota, FED´in genişlemeci para politikasının gelecek birkaç yıl için enflasyon riskleri yaratmakta olduğunu ancak, enflasyonun halı hazırda kontrol altında olduğunu söyledi. Kocherlakota yaptığı açıklamada, çekirdek enflasyonun bu yıl yüzde 1.97a ve 2013´de yüzde 2´nin üzerine çıkmasını beklediğini belirtirken, ithal enerji fiyatlarından artışın maliyetleri artırmasından çok yurtiçi faktörler ve FED politikası nedeniyle enflasyonda artış beklediklerini vurguladı. ABD’de açıklanan şirket bilançoları nedeniyle Dolar’ın değer kaybetmesi ve üzerine Euro bölgesi için olumlu haberlerin gelmesi ile yükselen Avrupa Borsası GBP/USD paritesinin yükselişlerine devam etmesine sebep oldu.
Bu sebepten dolayı hafta içerisinde 1,5972 seviyesine kadar yükselen GBP/USD paritesi için 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,60 direnci kritik bir seviyedir. Bu direncin geçilmesi durumunda kanalın üst noktası ve aynı zamanda 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6450 seviyesine kadar yükselişler gözlemlenebilir. Uzun vade beklentilerinin düşüş olması nedeniyle yüksek fiyatlardan satış baskısı beklediğimiz GBP/USD paritesin de 1,60 direncinin geçilmesi ile kanalın üst noktasına doğru atak başlatacağından satış pozisyonlarına bir müddet ara vererek yükselişlerde kısa vadeli alım
pozisyonlarında yer alınabilir. Aksi takdirde eğer parite 1,60 direncini geçemezse uzun vadeli düşüş trendin etkisinden dolayı geri çekilmelerine devam edecektir ve hedef olarak ta kanalın alt noktası olan ve aynı zamanda fibonacci yüzde76,4 düzeltme seviyesi olan 1,5245 hedeflenebilir.

Reklam
Reklam

Pivot:1,5880
Destek 1,5910 - 1,5850 – 1,5800
Direnç 1,6000 - 1,6050 – 1,6090

USD/JPY ANALİZ
Japonya'da ihracat Eylül ayında beklenenden daha fazla arttı. Bu durum, ihracatın, yenin 2. Dünya Savaşı sonrası en yüksek seviyesine çıkması ve bunun da yetkilileri yendeki aşırı güçlenmeye karşı "kararlı" adımlar atılacağı taahhüdünde bulunmaya yöneltmesinden önceki dönemde, yavaşlayan ekonomiye rağmen güçlü konumunu koruduğunu işaret ediyor. İhracat Eylül ayında, otomobil ve otomobil parçalarına yönelik talebin artmasının etkisiyle, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.4 arttı.

Bloomberg News'un anketine katılan 26 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, ihracatın yüzde 1 artması bekleniyordu. Bir yandan düşüş trendi içerisinde hareket etmeye çalışan ve bu nedenden dolayı düşüşlerine devam etmek isteyen parite, bir yandan da güçlü Yen nedeniyle müdahale etmek isteyen Japonya hükümeti geride bıraktığımız haftada paritenin belirli seviyeler arasında hareket etmesine neden oldu. Eğer parite 75,80 desteğini kıramaz ve
yükselişlerine devam ederse göreceği ilk seviye olarak 100 günlük üssel hareketli ortalama olan 77,75 direnci hedeflenebilir. Gerek haftalık gerekse aylık trendlerinin düşüş olması nedeniyle USD/JPY paritesinde yaşanılacak olası yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Paritenin uzun vadede 75,80 desteğini kırması durumunda ilk hedef olarak 74,30 olduğunu söyleyebiliriz.

Reklam
Reklam

Pivot: 76,60
Destek: 76,00 – 75,80 – 75,60
Direnç: 76,40 – 76,80 – 77,00

PETROL ANALİZ
Avrupalı liderlerin borç krizinin tansiyonunu düşürmekte başarılı olacaklarına dair iyimserlik ve yatırımcıların ekonomik toparlanmanın işareti olarak gördükleri akaryakıt talebinin artacağına dair spekülasyonlarla petrol New York'ta yükselişini ikinci gününe taşıdı. OPEC'in en büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan, veliaht prens Sultan bin Abdülaziz Al Said'in vefatının ardından yeni veliaht bekleniyor.

ABD’de açıklanan şirket bilançoları ve bazı şirketlerin bilanço açıklamaları sonrasında ABD borsalarında yaşanılan yükselişler yükseliş trendi içerisinde yer alan siyah inci’yi geride bıraktığımız haftada yükseliş baskısına maruz bıraktı. 84,20 seviyesinden başlattığı yükselişine 89,66 seviyesine kadar devam etti ve haftayı 87,61 seviyesinde kapattı. Daha önce 75,70 dolar desteğinden dönen ve 100 dolar seviyelerini test eden siyah inci bu seferde 74 dolar desteğinden geri dönüş gerçekleştirdi. Şuanda da 50 günlük üssel hareketli ortalama ve aynı zamanda orta kanalın üst noktası olan 90,00 seviyesini hedefleyen siyah inci eğer bu direnci geçebilirse yükseliş baskısının devam edeceğini, petrol fiyatlarının 94,25 ve 100 dolar
seviyelerini tekrar test edeceğini söyleyebiliriz.

Reklam
Reklam

ABD borsalarının yükselişlerinin etkisiyle yükselişlerine devam eden siyah inci eğer 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 90,07 direncini geçemezse tekrar kanalın alt noktası olan 80 seviyesine kadar geri çekilmeler gözlemlenebilir. Haftalık trendin yükseliş olması siyah incinin yükseliş baskısına maruz kalmasına neden olmaktadır ve bu yüzden de düşüş ihtimallerini zayıflatmaktadır. Ancak düşüşlerin devam edebilmesi için özellikle Dow Jones endeksinde gerilemelerin gözlemlenmesi gerekmektedir. ABD borsalarında yaşanan yükselişler devam ettikçe petrol fiyatları da yükselişlerine devam edecektir.

Pivot 87,00
Destek 87,50 – 86,50 - 86,00
Direnç 88,85 – 89,65 – 90,35