İç Savaşa Takılan Kardeşlik Çalışması: Halep-Gaziantep Hızlı Tren Projesi

Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin düzeldiği ve vizelerin kalktığı dönemde hazırlanan ‘Halep Gaziantep Hızlı Tren...

Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin düzeldiği ve vizelerin kalktığı dönemde hazırlanan ‘Halep Gaziantep Hızlı Tren Projesi’ yaşanan iç savaşa takıldı. 3 yıl önce gündeme geldiğinde, İslam Kalkınma Bankası’nın da ilgisini çeken ve 125 milyon dolarlık fon oluşturulan projenin bu kaynağı askıya alındı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projeyle ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, projenin iki İslam ülkesini birbirine daha da yaklaştıracağını, ancak şu anda bunu gerçekleştirmenin mümkün gibi görünmediğini söyledi.

Reklam
Reklam

İki ülke arasında hem ticari hem de sosyal alanda olumlu ilişkilerin yaşandığı dönemde, bölgenin en önemli şehri olan Gaziantep ile Suriye’nin Halep şehri arasında farklı projeler geliştirilmişti. Bunlardan birisi de ülkeler arası işbirliği çerçevesinde Halep-Gaziantep arasında tren seferlerinin başlaması olmuştu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iki şehir arasında ‘Hızlı Tren Projesi’ni hayata geçirmek için girişimde bulunmuştu. Yapılan tüm iyi niyetli çalışmalar, yaklaşık 2 yıldan bu yana iç savaş yaşanan ülkenin bulunduğu durumdan dolayı askıya alındı.

Büyük umutlarla oluşturulan, ancak hayata geçirilmeye fırsat bulunamayan proje ile ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Güzelbey, 3 sene önce İslam Kalkınma Bankası’na hazırladıkları çalışmayı sunduklarını ve büyük ilgi gördüğünü hatırlattı. Proje için 125 milyon dolarlık bir fon oluşturulduğunun kendilerine telaffuz edildiğini kaydeden Güzelbey, “Ancak şu andaki şartlar itibariyle projeyi hayata geçirmek mümkün gibi görünmüyor. Proje, iki İslam ülkesini ilgilendiren müşterek bir projeydi. İslam Kalkınma Bankası da bu tür projelere destek veriyor. 3 sene önce geldiklerinde bu projeyle ilgili her şeye hazır olduklarını söylemişlerdi. Ancak daha sonra bizim Ulaştırma Bakanımız da ‘Türkiye olarak bu projeyi biz de yaparız’ demişti. Şu anda iş askıda.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Projeyle ilgili fizibilite çalışmalarına zamanında başladıklarını anımsatan Güzelbey, “Maalesef Suriye’deki durum itibariyle böyle bir projenin şu anda olabilirliği yok. Proje iki İslam ülkesini birbirine yaklaştıracaktı. Gaziantep’le Halep arasındaki mesafe bir saate düşecekti. Çıkıp, öğle vakti yemeğini yiyecek, geri dönüp gelecektin. Bu kadar büyük katkı sağlayacaktı.” sözleriyle yaşadığı hayal kırıklığını anlattı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz