İç tüzük komisyonu kurulamadı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın öncülüğünü yaptığı iç tüzük komisyonu kurulamadı. Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş yaptığı açıklamada, "CHP hala halk oylamasını yok sayıyor. Oy pusulalarına Kılıçdaroğlu'nun talimatı doğrultusunda itiraz edilmemiştir. Kılıçdaroğlu, mühürsüz oy pusulası garabeti içine düşmüştür. 3 Kasım 2019 tarihine kadar ana muhalefet partisi genel başkanı şuurunu toplayarak milleti için çalışma verme gayreti içinde olmalıdır" dedi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın öncülüğünü yaptığı içtüzük komisyonu kurulamadı.

Toplantı sonrası AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş yaptığı açıklamada;

"CHP hala halk oylamasını yok sayıyor. Oy pusulaları Kılıçdaroğlu'nun talimatı doğrultusunda itiraz edilmemiştir. Kılıçdaroğlu, mühürsüz oy pusulası garabeti içine düşmüştür. 3 Kasım 2019 tarihine kadar ana muhalefet partisi genel başkanının şuurunu toplayarak milleti için çalışma verme gayreti içinde olmalıdır. Bu bir centilmenlik komisyonudur. Sayın Meclis Başkanımız "Anlaşılan o ki, bütün siyasi partiler iç tüzükle ilgili değişiklik tekliflerini kendileri getirecek" dedi."

Reklam
Reklam

"HER PARTİ KENDİ TEKLİFİNİ GETİRECEK"

"3 Kasım 2019 tarihinden sonra uygulanacak yeni sistem için her parti kendi teklifini getirecek. Bugün toplantıda gördüğümüz o ki, hem CHP'nin hem HDP'nin bu konuya yanaşmadıkları. Biz bundan sonra sayın Başbakanımıza, grup başkanımıza konuyu intikal ettireceğiz. Bugünden itibaren içtüzük çalışmalarına başlıyoruz diyebiliriz."

"BÜTÜN PARTİLERİN DESTEĞİNİ İSTERİZ"

TBMM'nin etkin çalışması için şu andaki içtüzükte uygulanmayan konuların değiştirilmesi gerekir. Bu konuyu da değerlendirdikten sonra karar veririz diyoruz. Bütün partilerin desteğini isteriz. MHP, TBMM'deki etkin faaliyetler için kendisine uygun her konuyu destekler diye tahmin ediyoruz. Karar kendilerinin."

KILIÇDAROĞLU'NDAN TBMM BAŞKANI'NA İÇ TÜZÜK YANITI

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın içtüzük davetini reddeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'dan bir açıklama geldi.

Davete katılmama nedenini bir mektupla bildiren Kılıçdaroğlu, Kahraman'a daveti dolayısıyla teşekkür etti.

Reklam
Reklam

Milli iradeyi temsil eden TBMM'nin etkin ve güçlü kılınmasının, TBMM İçtüzüğü'nün milletvekilleri ve siyasi parti gruplarının söz ve ifade hakkını en geniş şekilde güvence altına alınmasının demokrasinin gereği olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, mektubunda şu değerlendirmelere yer verdi:

"Mühürsüz seçimle gayri meşru biçimde yürürlüğe giren Anayasa değişiklikleri, TBMM'nin yetkilerini yok eden, fiilen etkisiz bir Meclis oluşturmayı hedefleyen düzenlemelerdir. Bu nedenle anayasa değişikliğine uyum sağlama gerekçesiyle çıkılan yoldan, demokrasiyi ve milletvekillerini güçlendirecek, Meclis'in etkin olmasını sağlayacak bir İçtüzük çıkmaz."

ÖNCELİK OHAL'İN KALDIRILMASI

Olağanüstü hal (OHAL) uygulamalarının TBMM'yi devre dışı bıraktığını, Meclisin yetkilerine tecavüz edilerek, ülkenin adeta Meclis olmadan yönetildiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, OHAL kapsamı dışında kalan konuların dahi kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile düzenlendiğini, KHK'lerin Meclis gündemine alınmadığını, Meclis'in yok sayıldığını savundu.

Reklam
Reklam

Kılıçdaroğlu, "Meclis'in açıkça yok sayıldığı bu ortamda öncelikli sorun İçtüzük değil, OHAL'in kaldırılma ve Meclisin itibarının iadesidir" ifadesini kullandı.

"AK PARTİ'NİN GRUP BAŞKANI PARTİSİNİN LİDERİ DEĞİLDİR"

Liderler toplantısı yapılacaksa öncelikle bu konu için yapılması gerektiğini belirten Kemal Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Öte yandan yaptığınız çağrının özü itibarıyla bir liderler toplantısı niteliğinde olduğu açıktır. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanı hariç, diğer grup başkanlarının tümü partilerinin lideridir. Adalet ve Kalkınma Partisinin Grup Başkanı ise partisinin lideri değildir. Toplantı şekli her ne kadar mevzuata uygun olsa da siyasi etiğe uygun düşmemektedir. Liderler toplantısı, liderler arasında olur. Doğru olan usul, eşit durumda olanların bir araya gelmesidir. Dolayısıyla sizin başkanlığınızda ya liderler ya da grup başkanvekilleri toplanmalıdır.

TBMM'yi etkin ve güçlü kılacak, milletvekilleri ve siyasi parti gruplarının söz ve ifade hakkını en geniş şekilde güvence altına alacak bir tüzük değişikliği düşünülüyorsa, başkanlığınızda grup başkanvekillerinin bir araya gelip eski çalışmaları da ele alarak görüşmeleri mümkündür. Bu nedenle davetinize katılamayacağımı bildirir, sağlık ve başarılı çalışmalar dilerim."

Reklam
Reklam

Kahraman, Meclis'te grubu bulunan dört siyasi partinin grup başkanlarını, anayasa değişikliği sonrası çıkarılması gereken uyum yasaları ve içtüzük konusunu görüşmek üzere görüşmeye davet etmişti.

Kemal Kılıçdaroğlu da dünkü açıklamasında bugün saat 14.00'te yapılacak toplantıya katılmayacağını bildirmişti.

AKP'DEN JET YANIT GELDİ

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a gönderdiği içtüzük mektubunda kullandığı ifadeleri, “CHP aşağılık kompleksi içerisinde bir akıl tutulması yaşıyor” sözleri ile değerlendirdi.

Elitaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Meclis Başkanı Kahraman’a gönderdiği mektubuna aynı sertlikte yanıt verdi. Kılıçdaroğlu’nun mektubunu, “akıl tutulması” olarak yorumlayan Elitaş şöyle dedi:

“Sayın Kılıçdaroğlu ve partinin sözcüsü büyük bir aşağılık kompleksi içerisinde. Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2002’den bu tarafa AK Parti ile girdiği her türlü mücadeleden sırtının yerden kalkmaması, bu düştükleri çukurdan çıkmalarının yolu olarak hiç aslı astarı olmayan, siyasi etiğe yakışmayan söylemlerde bulunmasının asıl sebebi budur. Akıl tutulması ve kimya bozulmasından başka bir şey değil."

Reklam
Reklam

KAHRAMAN NE DEMİŞTİ?

TBMM Başkanı İsmail Kahraman milletvekillerine mektup yazmış, mektupta vekilleri yeni anayasa ve iç tüzük için çalışmaya davet eden Kahraman "parti menfaatlerini öncelemeksizin kalıcı faaliyet yapmalıyız" dedi.

Anahtar Kelimeler: