İçinde namaz kılınmayan tek cami

ERZURUM (İHA) - Erzurum'da Ulu Camiiyle aynı tarihlerde yapılan Kale Camisi'nde bakımsızlık sebebiyle namaz kılınamıyor.

Kale Camii, Erzurum´un Tebrizkapı semtinde, Ulu Cami´nin karşısında, Erzurum Kalesi´nin kuzey burcuna bitişik şekilde yer alıyor. Kale muhafızları için 12.yüzyılda Saltukoğlu İnanç Biygu Alp Tuğrul tarafından yaptırılan caminin kitabesi günümüze kadar uzanamayan eserlerden. Bazı kaynaklarda ise kale ile birlikte 1154'te İzeddin Saltuk tarafından yaptırıldığı yazılı. Yine bazı kaynaklarda da günümüze gelememiş olan kitabesinde 1179-1180 yılında Ebü'l-Feth Melik Muhammed tarafından yaptırıldığı yazılıyor.

Reklam
Reklam

Camiye İç Kale meydanındaki bir kapıdan giriliyor. Kıble duvarı, kale duvarı ile ortak olan bu kapı kalenin avlusuna da açılıyor. Giriş kapısının ve yanlarındaki pencerelerin üzerinde bezemeler bulunan cami, kesme taştan yapılmış olup, dikdörtgen planlı. İç mekan da mihraba paralel iki sahından meydana geliyor. Girişin üzeri çapraz tonoz ile örtülü olmakla birlikte mihrabın önünde mukarnaslı kasnaklar üzerine oturmuş bir kubbesi bulunuyor.Yapının ön kısmı toprak damlı olup mihrap önü ise konik bir külah ile örtülüyor. Bu külahın gövdesi silindir şeklinde ve kalker taşından yapılmış. Gövdesi de ikişer kabartma silme ile 16 bölüme ayrılıyor.
Caminin ibadet mekanının ortasında L şeklinde iki ayak bu kısmı ikiye ayırıyor. Ön kısmın iki yanında yüksek birer sivri tonoz, ortasında ise bir çapraz tonoz bulunmakta. Mihrap önü ortadaki iki ayağın üzerinde bulunan sivri kemerlerle, yanlarda da iki sivri tonoz ile takviye ediliyor. Kuzeydeki üç, kubbe eteğindeki dört pencere ile aydınlatılıyor. Kabartma süslerle bezeli olan mihrap yarım yuvarlak şeklinde. Caminin dışardan görülen kubbesi bulunmuyor. Uzaktan bakıldığında kümbet kubbesi bulunuyor. Camiye bitişik bir minare de bulunmuyor.

Reklam
Reklam

Caminin yanındaki saat kulesi bulunuyor. Bu saat kulesinin aynı zamanda minare olarak kullanıldığı söyleniyor. Kale Camiinde, tarihi kale içerisinde yer alması ve alanın zaman zaman kapalı tutulması sebebiyle ibadete yapılmıyor. Kale Camii'nde ayrıca yıllardır süren gelen bakımsızlık ta dikkat çekiyor.