İçişleri bütçesinde koruma kalabalığı Kaplan'ı kızdırdı

ANKARA (ANKA)- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı'nın bütçesinin görüşülmesi sırasında, Hasip Kaplan başta İçişleri Bakanı Beşir Atalay olmak üzere üst düzey yöneticilerin korumalarının çokluğundan yakınarak salondan çıkarılmalarını istemesi kısa süreli de olsa gerginlik yarattı. Korumalar Emniyet Genel Müdürü Oğuk Kağan Köksal'ın talimatıyla komisyon salonundan çıktılar.

Bakan Atalay'ın bakanlığının bütçesini sunuş konuşması sırasında yerinden kalkarak konuşan DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, salonda bulunan koruma görevlilerinin dışarı çıkarılmasını istedi. Kaplan, "Bu kadar da koruma olmaz ki. Mahkeme salonu gibi. Hoş bir durum değil bu" diye konuştu. Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal, yerinden kalkarak salonda bulunan korumaları dışarı çıkmalarını istedi. Korumaların çıkmasının ardından komisyon çalışmalarına devam etti.

Reklam
Reklam

-"DEMOKRASİYİ TERÖRE FEDA ETMEYECEĞİZ"-

İçişleri Bakanı Atalay, komisyondaki konuşmasında, "Terörle mücadelede olmazsa olmaz ilkemiz, terörist ile vatandaşın birbirine karıştırılmamasıdır" dedi. Atalay, bu duyarlılıklarının olumlu netice verdiğini kaydederek, şöyle dedi:

"Eğer terör örgütü tüm baskı ve tehditlerine rağmen bu zamana kadar arzu ettiği tabanı bulamamışsa, bunun en önemli nedeni devletimizin gösterdiği bu hassasiyet ve insanına verdiği değerdir. Biz, vatandaşlarımızı terörün çirkin emellerine alet ettirmedik ve bundan sonra da ettirmeyeceğiz. Vatandaşımızın güvenini kazandık ve bunu daha da geliştirmeye devam edeceğiz. Devlet-millet kaynaşmasını arzu ettiğimiz seviyelere çıkardık ve bunu muhafaza edeceğiz. Bu mücadele sırasında hukukun üstünlüğünden, demokratikleşmeden ve insan haklarından taviz vermemizi kimse bizden beklemesin. Biz sürekli ifade ettiğimiz gibi kesinlikle demokrasiyi, teröre feda etmeyeceğiz."

-İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE-

Reklam
Reklam

Yeni Türk Ceza Kanunu ile işkence suçunun tanımı yeniden düzenlendiğini, kapsamının genişletildiğini ve verilen cezaların ertelenemez ve paraya çevrilemez hükümler içerdiğini hatırlatan, Atalay, daha önce 8 yıla kadar olan temel cezanın 12 yıla çıkartıldığına dikkat çekti. Karakolların fiziki şartlarının düzeltilmesi konusundaki çalışmaların da devam ettiğini dile getiren Bakan Atalay, "Bu bağlamda, ülke genelinde polis birimlerine ait 2 bin 888 adet nezarethaneden 2 bin 341 adedinde iyileştirme çalışmaları tamamlanmıştır. Çalışmalar devam etmektedir. Kolluk görevlilerinin temel mesleki eğitimlerinde İnsan Hakları zorunlu dersler arasına alınmıştır." dedi.

Bakanlığın gösterdiği hassasiyet nedeniyle işkence ve kötü muamele suçu nedeniyle kamu görevlileri aleyhine açılan dava sayısında ciddi azalmalar olduğunu vurgulayan Bakan Atalay, "Hükümetimiz, demokratik hukuk devletinde kabul edilemez olan insan hakları ihlallerinin üzerine şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da büyük bir kararlılıkla gidecektir." dedi. İşkenceyle mücadelede yapılan yasal değişiklikler kadar zihniyet değişiminin de önemli olduğuna vurgu yapan Bakan Atalay, "Asıl zor olan ve zaman alan da budur. Bu sorunun üstesinden elbirliğiyle geleceğiz. Bu işin mazereti de yoktur. Demokratik çağdaş bir hukuk devletinde asla kabul edilemeyecek kötü muamele ve insan hakları ihlallerinin üzerine bundan önce olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla gideceğiz." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam