İçişleri Komisyonu’nda Tartışma

Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısı’nın görüşüldüğü TBMM İçişleri Komisyonu'nda İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve muhalefet...

Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısı’nın görüşüldüğü TBMM İçişleri Komisyonu'nda İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve muhalefet milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

TBMM İçişleri Komisyonu'nda büyükşehir sayısını 16’dan 29’a çıkaran Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısı’nın görüşmeleri devam ediyor. AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler'in başkanlığında toplanan komisyon, tasarıyı alt komisyon metni üzerinden görüşüyor. MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, bu tasarının gündeme gelmesinin tesadüf olmadığını belirterek, Sevr'in rövanşını isteyen yerli işbirlikçilerin bilinçli şekilde önceden planlanmış rotalarında ilerlediğini söyledi. Korkmaz, “MHP devletin üniter yapısını bozacak, PKK'nın siyasi hedefi olan, Oslo ürünü bu tasarıya karşıdır. Direnişimizi milletimizden alıyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler de, tasarının idari federalizmin yolunu açacağına inandıklarını belirterek, tasarının AK Parti'nin başkanlık sistemi projesi olduğunu söyledi. Güler, “Başkanlık sistemlerinde bakanlık yoktur. Bakanlıkların kendi tüzel kişilikleri olmadığı için valilik ve kaymakamlıkların da tüzel kişiliği yoktur. Başkanlık sistemi, yerinden yönetimi dayatır. Bu tasarı, valilik ve kaymakamlıkları yok etmiyor ama alanlarını daraltıyor” dedi.

Anayasa’ya aykırı olarak tasarıda 29 büyükşehirin yerinden, geri kalan 52 ilin ise merkezden yönetileceğinin öngörüldüğünü belirten Güler, “Büyükşehir, bütün şehir modeli olarak kullanılamaz” dedi.

“MUHALEFET, TASARI KÜRTLERİN İŞİNE YARAYACAK DİYE KARŞI”

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, tasarının muhalefeti bu düzenlemeye karşı dikmek için illa 'Kürtler bundan fayda görecek' demek gerektiğini belirterek, “Bu nasıl diken batmasıdır, Kürdün bu ülkede Hereke halısı kadar kıymeti yok mudur?” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Önder, sözlerine muhalefet partilerinden tepki gelmesi üzerine, “Ben sizi dinledim, tartışacaksak kim istiyorsa ayağa kalksın tartışalım. Ben bir kişiye müdahale ettim mi'?” dedi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in ‘Onlar sizin gibi değil, daha sakin’ demesi üzerine de Önder, “Benim sizden ders almaya hiç ihtiyacım yok. Sizin Başbakanınız 'Öfke de bir belagat sanatıdır' diyor. Git, yiğitsen ona söyle” karşılığın verdi. Bakan Şahin’in “Zaman zaman” sözleri üzerine Önder, “Sen o kadar kabadayıysan, yüreğin yetiyorsa, Başbakan'a 'bu kadar öfkeli konuşma’ de. Diyebilir misin, diyemezsin. Onun için kabadayılığı bize yapma. Herkes gitsin kendi bulunduğu yerde yapsın veya tutarlı olmak gibi bir derdiniz olsun” dedi.

İçine Kütleri katmadan hiçbir siyasi tavır alınamadığını belirten Önder, AK Parti, CHP ve MHP'nin tasarı konusunda aynı kapta olduğunu söyledi. Bunun üzerine CHP’li Birgül Ayman Güler, “Benim söylemediğim şeyleri söylüyorsunuz” derken, Önder de, “Siz sabahtan beri Kürtleri yok sayıyorsunuz, ben müdahale ediyor muyum? Sosyal demokrat vekilsiniz, 1 saat konuştunuz. 'Kürtler de insandır, kendilerini temsil hakkı vardır, yerel yönetimler reform kapısı olabilir' dediniz mi? İki muhalefet partisi de Kürtlerin işine yarar diyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bakan Şahin’in 'Kürtler bizim kardeşimiz' demesi üzerine ise Önder, 'Kürtler bizim kardeşimiz' sözünün kibrin vücut bulmuş hali olduğunu belirterek, “Bir kere de ağabeyimizdir deyin” dedi. Bunun üzerine Bakan Şahin, “Ağabeyimizdir. Kardeş; küçüğü de büyüğü de kapsar” karşılığını verdi. Önder ise, “Kardeşimiz lafıyla hiçbir yere varılamaz. En büyük savaşlar kardeşler arasında çıkmış; eşitimiz diyeceksin Sayın İçişleri Bakanı. Tarihi dinleyeceksin. Tarih şuuru sende olsaydı böyle konuşmazdın. Demokrasi bunun için güzeldir” dedi.

ATATÜRK TARTIŞMASI

BDP’li Önder’in Atatürk'ün yüzyılın gördüğü en büyük dehalardan biri, en kıymetli insanlardan birisi olduğunu söylemesi üzerine Bakan Şahin, “Çevir kazı yanmasın” dedi. Bunun üzerine Önder, “Benim adım İdris Naim mi? Çevir kazı yanmasın ise, Emniyet Müdürü'ne sahip çıksaydın. Bak iki günde nasıl başınız bir tarafa, bedeniniz bir tarafa gitti. Atatürk'ü sevmek, onu doğru yere oturtmaktır'” diye konuştu.

Bu sırada BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, “Kimse sevmek zorunda değil. Sever sever, sevmez sevmez” diye konuştu. MHP'li milletvekilleri Tan’a tepki göstererek, Komisyon Başkanı Muammer Güler’i müdahale etmeye çağırdı. MHP'li Nevzat Korkmaz, “Eliniz kanlı, diliniz kanlı, sen Atatürk'e laf söyleyecek adam mısın” diye bağırdı. Bunun üzerine Sırrı Süreyya Önder, kimsenin Atatürk'e hakaret etmediğini, kimsenin kendilerine terbiye dersi veremeyeceğini belirterek, “Sevdalık iki baştan olur. Falancayı seveceksin, filancaya söveceksin, böyle bir şey yok” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Korkmaz, Önder'e “Sen bu millete saygılıysan, bu milletin değerlerine de saygı göstereceksin. Sana daha ne laf söylenecek. Bana bu kadar laf söylense burada 1 dakika oturmam. Çünkü yüz var” dedi. Önder de, “Atatürk bu milletin en yüce değeridir. Sen böyle düşünüyor olabilirsin, ben de böyle düşünmem. Bunun için niye insanlığın Kabe'sini terk edeyim. Ben, 'Marx insanlığın en yüce değeridir. Bunu idrak etmeyenin burada durmaya hakkı yoktur' desem ne kadar ciddiye alınırsa ben de o kadar ciddiye alırım” dedi.

Bu sırada Korkmaz, toplantı salonunu terk etmek üzere ayağa kalktı. Önder’in, “Genel kabul gören değerler umurumda değil” sözleri üzerine Korkmaz, “Hala artistlik yapmaya devam ediyorsun. Seni önce terbiyeye davet ediyorum” dedi.

Tepkilerin sürmesi üzerine BDP’li Önder, konuşmasının kısıtlandığını belirterek, konuşma hakkı sağlanıncaya kadar konuşmayacağını söyledi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Önder’e, “Devletin bakanına saygılı ol” dedi. Önder de Şandır’a, “İnsana dolap beygiri diyen birine daha fazla saygı beklemeyin. Bakansa bakanlığını bilsin. Kimse bize parmak sallayamaz” dedi.

Reklam
Reklam

Tartışmaların sürmesi üzerine Komisyon Başkanı Muammer Güler, toplantıya ara verdi. Arada konuşan Önder, “İncittiğim vekiller olduysa özür dilerim” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: