İçişleri'nden trafik genelgesi

ANKARA (İHA) - İçişleri Bakanı Muzaffer Ecemiş, alınan tüm tedbirlere rağmen şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin karıştığı trafik kazalarının artması üzerine 81 il valiliğine yolcu otobüslerinin kontrolü konusunda bir genelge yayınladı.

Ecemiş'in genelgesi şöyle: "1- Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmalarının yetkilileri ile irtibatlı olunarak başta otobüs şoförleri olmak üzere bu hizmet sektöründe çalışan herkesin trafik güvenliği, güvenli araç sürücülüğü, trafik kuralları, meslek ahlakı halkla ilişkiler ve ilk yardım gibi konularda bilgilendirilmeleri ve eğitilmeleri sağlanacak. Ayrıca bu kişilerin firma yetkililerince de görev başında denetlenmeleri konusunda gerekli tedbirler alınacaktır.
2- Şehirlerarası otobüs terminallerinde görev yapan personel sayısı terminale giriş ve çıkış yapan otobüs sayısı dikkate alınarak günün her saatinde yeterli düzeye çıkarılacak, bayram, yılbaşı, asker uğurlaması gibi otobüs yoğunluğunun fazla olduğu dönemlerde personel takviyesi yapılacaktır.
3- Terminale giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin takografları, şoförlerin alkollü olup olmadığı, taşımacılık yetki belgeleri, zorunlu mali mesuliyet ve zorunlu ferdi kaza koltuk sigortaları, sürücü belgeleri, ticari taşıt kullanma belgeleri, aracın fenni muayenesi, araçlarda bulundurulması zorunlu araç ve gereçler titizlikle kontrol edilecek.
4- Trafik kuruluşlarımıza bağlı ekiplerce karayolu güzergahlarında yapılan kontrollerde de yukarıda belirtilen hususlar üzerinde titizlikle durulacaktır.
5- Terminal çıkışında ve güzergah üzerinde yapılan kontrollerde yorgunluk ve uykusuzluk belirtileri görülen şoförlerin firmaları ile irtibata geçilerek bu durumda araç kullanmaları önlenecektir.
6- Otobüslerin teknik kontrollerine ağırlık verilecek, trafiğe çıkışı riskli ve uygun görünmeyenlerin arıza ve eksiklikleri giderilmeden hareketlerine izin verilmeyecek.
7- Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava ve yol durumu hakkında basın ve yayın organlarına ivedilikle bilgi verilecek vatandaşlarımızın zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacaktır.
8- Hava ve yol durumunun uygun olmadığı ve karayolu kesimlerine gelinmeden önce trafik zabıtasınca, araçlar bizzat durdurularak veya megafonla sesli olarak normal hız sınırlarının altında seyredilmesi, hatalı sollamadan kaçınılması ve araçlar arasındaki takip mesafesinin arttırılması konularında uyarılacaktır.
9- Otoyollarımızda görevli ekiplerimizin devamlı seyir halinde bulunmaları sağlanacak, bu ekiplerimizde yakıt kısıtlamasına gidilmeyecek ve otoyol üzerinde seyreden araçlar titizlikle takip edilecek ve tespit edilen kural ihlalleri turnike çıkışlarındaki veya güzergah üzerindeki diğer ekiplere bildirilerek gerekli cezai işlemin uygulanması sağlanacaktır.
10- Otobüslerin taşıma sınırları üzerinde yolcu veya yolcu beraberi yük almaları kesinlikle önlenecektir.
11- Taşıma mesafesi 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası güzergahlar ile aynı il sınırları içindeki yerleşim noktaları arasında ilgili valiliklerinden güzergah izin belgesi alınarak, yapılan yolcu taşımalarında kullanılan otobüs ve minibüs gibi araçlar ile il içerisinde servis amaçlı faaliyet gösteren araçların Ulaştınma Bakanlığı'ndan taşımacılık yetki belgesi almadan ve takografı olmadan çeşitli kültürel etkinlikler, festival, spor müsabakaları gezi ve düğün gibi etkinlikler amacıyla güzergah izin belgelerinde belirtilen güzergahın dışında şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapmalarına izin verilmeyecek ve bu durum il içerisinde faaliyet gösteren firma ve kooperatif yetkililerine yazılı olarak tebliğ edilecektir.
12- Kamyon trafiğinin yoğun olduğu güzergahlarda uygun depolama alanları tespit edilerek, trafik akımının yoğunluk durumuna göre gerektiğinde kamyon ve tır türü araçlar, konvoy oluşturan otomobil ve otobüs gibi araçların geçişleri tamamlanıncaya kadar kısa sürelerde beklemeye alınacaktır.
13- Özellikle hızdan kaynaklanan ölümlü trafik kazalarının gece saatlerinde yoğunluk kazandığı dikkate alındığında, video kameralı radar araçlarıyla yapılan hız denetimlerinin geceleri de sürdürülmesinin gerekliliği sonucu ortaya çıkmaktadır. Ancak geceleri yapılan trafik denetimleri mutlaka aydınlatılmış alanlarda, yeteri kadar personelin katılımı ve gerekli tedbirlerin en üst seviyede alınmasıyla yapılacaktır.
14- Kamyon, kamyonet ve römorklarla yolcu taşıyabilme esasları 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 65'nci ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 130'ncu maddelerinde belirlenmiş olup öngörülen hususlara aykırı olarak yük üzerine veya araç dışına yolcu bindirimesi kesinlikle önlenecek ve bu konuda denetimlere ağırlık verilecektir. Ayrıca yük taşımacılığı yapan gerçek veya tüzel kişilere bu konuda gerekli yazılı tebligat yapılacaktır.
15- Yol kullanıcılarına karşı daima ölçülü ve saygılı davranılacak gereksiz tartışmalardan mutlaka kaçınılacaktır.
16- Personelin bilgilendirme ve mesleki eğitimine önem verilecek, birim amirlerince göreve çıkacak personelin görev amacı ve hedefi konusunda bilgilendirilip yönlendirilmesi mutlaka yapılacak".

Reklam
Reklam