İçki ve sigaraya bandrol

İçki ve sigarada sahtecilik ve vergi kaçağı ile mücadeleyi öngören "Bandrollü Ürün İzleme Sistemi"ne uygun üretilen sigara ve alkollü içkiler, önümüzdeki günlerde raflardaki yerini almaya başlayacak.

Bandrollü Gelir İdaresi Daire Başkanı ve Ürün İzleme Sistemi Koordinatörü Mustafa Erdin'den aldığı bilgiye göre, sigara üreticileri ile alkollü içki üretici ve ithalatçıları, 24 Temmuz'dan itibaren 126 hat üzerinden on-line ortamda Başkanlıktaki DATA Merkezine bağlandı. Bu şekilde alkollü içkilerde ilk kez bandrollü üretim ve ithalata, tütün
mamullerinde ise yeni bandrollerle üretime başlanmış oldu.

Reklam
Reklam

Firmalar, tütün mamullerinde 1 aylık dönem için 592 milyon 712 bin 320 bin, rakı, cin ve votka için 22 milyon 274 bin 500, şarap için 4 milyon 867 bin 700, ithal alkollü içkiler için de 1 milyon 11 bin 121 adet bandrol siparişi verdi.

Bandrollü Ürün İzleme Sistemi kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Binasında kurulan DATA Merkezi, Maliyenin sektörü izleme üssü de oldu. Türkiye'nin dört bir yanındaki alkollü içki ve sigara üreticilerinin bağlandığı bu merkezde, bandroller sayesinde üretim bantları dakika dakika izlenebiliyor.Ürüne bandrol yapıştırılmaması veya başka bir sorunun yaşanması halinde, sistem otomatik olarak hemen uyarı veriyor. Ekipler de, duruma müdahale ediyor.

Erdin, uygulamayla ilgili bilgi verirken, sigarada on-line takibe önce yumuşak paketli sigaralarda geçildiğini, sert paket olarak adlandırılan kapaklı sigara paketlerine de yılbaşına kadar süre verildiğini söyledi.Erdin, önümüzdeki günlerde çıkarılacak bir Tebliğ ile stoktaki alkollü içkilere bandrol yapıştırılması için de firmalara 5 Kasım'a kadar süre verileceğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Firmaların bu tarihe kadar stoklarındaki alkollü içkilere de bandrol yapıştıracağını kaydeden Erdin, 5 Kasım'dan sonra hiçbir şekilde bandrolsüz içki satılamayacağını belirtti.

Erdin, yeni sistem ile Türkiye'de yılda 5,6 milyar ile 5,7 milyar paket sigara, 120 milyon da alkollü ürün bandrolü kullanılmasının beklendiğini söyledi. Erdin, kodlama uygulaması bulunan birada da yeni sistemle gerçekleştirilmesi beklenen üretim rakamının 1,4 milyar kutu ya da şişe olduğunu söyledi.

AA