İçme Suyu Temin Edilen Bölgeye 50 Metrelik Alanda Hiçbir Yapı Yapılamayacak

İçme Suyu Temin Edilen Akifer ve Kaynakların Koruma Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Tebliğ yürürlüğe girdi. Tebliğe...

İçme Suyu Temin Edilen Akifer ve Kaynakların Koruma Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Tebliğ yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, DSİ, kuyu, pınar, kaynak, kaptaj, tünel, galeri ve benzeri için koruma alanlarını belirleyecek. Toplu içme suyu temini maksadıyla kullanılan kuyu, pınar, kaynak, kaptaj, tünel, galeri ve benzeri yapıların korunması maksadıyla, bunlara 50 metreden daha yakın mesafede hiçbir yapıya katı ve sıvı atık boşaltımına ve geçişe izin verilmeyecek.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün konu ile ilgili yönetmeliğinin amacı içme suyu temin edilen akifer ve kaynakların nitelik ve nicelik olarak mevcut durumunun korunması, kirlenmesinin ve bozulmasının önlenmesi için koruma alanlarının belirlenmesi olarak gösterildi. Tebliğe göre, DSİ Genel Müdürlüğü, kuyu, pınar, kaynak, kaptaj, tünel, galeri ve benzeri için koruma alanlarını belirleyecek. Belirlenen tüm koruma alanlarının envanterini tutulacak. Toplu içme suyu temini maksadıyla kullanılan kuyu, pınar, kaynak, kaptaj, tünel, galeri ve benzeri yapıların korunması maksadıyla; kuyu, pınar, kaynak, kaptaj, tünel, galeri ve benzeri yapılara 50 metreden daha yakın mesafede hiçbir yapıya katı ve sıvı atık boşaltımına ve geçişe izin verilmeyecek. Bu koruma tedbirini uygulayabilmek için yeraltı suyu kaynağının 50 metre çevresi dikenli tel ile çevrilecek.Tebliğ, 3/6/2007 tarihli ve 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununa konu olan sular dışındaki tüm içme suyu temin edilen akifer ve kaynakları kapsıyor.

Reklam
Reklam

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, iyi durumda olan yeraltı sularının mevcut durumunun korunması, yeraltı sularının kirlenmesinin ve bozulmasının önlenmesi ve bu suların iyileştirilmesi için gerekli esasları belirledi. Yeraltı Suyu Koruma Alanlarına Ait Yasaklar tek tek tespit edildi. Mutlak koruma alanının çevresi 50 metre dikenli tel, duvar gibi engeller ile çevrilecek. Bu alan içme suyunun temin edildiği idare veya idareler tarafından kamulaştırılarak emniyete alınacak ve tapu kaydına koruma alanı olarak işlenecek. İçme suyu temini maksadıyla kullanılan kuyu, pınar, kaynak, kaptaj, tünel, galeri ve benzeri yapıların korunması maksadıyla; mutlak koruma alanı 50 metreden daha yakın mesafede hiçbir yapıya ve faaliyete izin verilmeyecek. Bu koruma tedbirini uygulayabilmek için yeraltı suyu kaynağının 50 metre çevresine gerekli uyarı tabelaları konulacak. Yalnız yeraltı suyu işletme tesisinin bulunmasına ve çalışmasına müsaade edilecek. Beslenme alanı yüzeyinden akifere süzülen suyun yeraltı suyu işletme tesisine ulaşıncaya kadar 50 günde kat etmesi gereken yola eşit mesafenin sınırı ile mutlak koruma alanı sınırı arasında kalan bölge birinci derece koruma alanı olarak ilan edildi. Brinci Derece Koruma Alanına kentsel yapılaşma (rekreasyon tesisleri hariç), uçak pisti ve yollar, demiryolları, kentsel, evsel atıkların (katı ve sıvı atıklar dahil) depolanması, üretimi ve yok edilmesi, mezarlık alanları, madencilik (işletme, zenginleştirme, gang veya atık malzemenin yıkanması, taş ve mermer ocağından malzeme alınması, endüstriyel fabrikalar ve organize sanayi bölgeleri, nükleer aktiviteler, gübre ve pestisitler (kullanma, depolama, yok etme), akaryakıt, LPG istasyonu vb. yakıt depolama ve iletme tesisleri ile katı atık ve tehlikeli atık düzenli depolama tesisleri (atık barajları) yapılmasına izin verilmeyecek . Birinci derece koruma alanının dış sınırından başlayarak kaynağın beslenme alanı sınırı, akiferin sınırı göz önüne alınarak belirlenen bölge ikinci derece koruma alanı olarak ilan edildi. İkinci Derece Koruma Alanına ise su kirlenmesine sebep olan maddelerin yeraltında depolanması ve yerinden çıkarılması, nükleer aktiviteler, metalürji ve petrokimya tesisleri ile katı atık ve tehlikeli atık düzenli depolama tesisleri (atık barajları) yapımına izin verilmeyecek. İkinci derece koruma alanı en fazla yüzey suyu drenaj alanına kadar uzatılabilecek. Yan havzadan beslenim olması durumunda ise, beslenimi sağlayan akifer koruma alanına dahil edilebilecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz