İcra ve İflas Yasası değişti

İcra ve İflas Yasası'nın ceza içeren hükümlerinin yeni TCK'ya uyumunu öngören yasa teklifi, yasanın yürürlüğe girmesine yaklaşık bir saat kala TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Öngörülen düzenlemeye göre, borçlu, alacaklısını zarara sokmak amacıyla mallarını mülkünden çıkarması halinde, mağdur olan şikayeti üzerine 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.

Malvarlığına ilişkin gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara, 3 aydan bir yıla kadar hapis cezası verilecek. Beyandan sonra mal ve kazancında meydana gelen artışı bildirmeyen borçluya, hapis cezası yerine disiplin hapsi cezası verilecek.

Reklam
Reklam

İhalelerde yarar karşılığında artırmadan çekilen veya artırmaya katılmayan kimse ile aracılara bir yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası uygulanacak.

İcra dairesi tarafından alacaklıya veya alıcıya teslim edilen bir taşınmaza haklı bir neden olmaksızın tekrar giren borçluya, 3 aydan bir yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Şikayet hakkı, fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay ve her durumda da fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl geçtikten sonra düşecek.

İcra mahkemesinin verdiği tazyik ve disiplin hapsine ilişkin kararlara karşı tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde, yargı çevresinde bulunduğu ağır ceza mahkemesine itiraz edilebilecek.