ANKARA (İHA) - TBMM Anayasa Komisyonu'nda, Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen ve Genel Kurul'daki yasa tasarı ve teklifi görüşmelerinde, milletvekilleri tarafından Anayasa'ya aykırılık önergeleri dahil, temel yasalarda 2 önerge verebilmelerine imkan getiren, ayrıca siyasi parti gruplarına mensup birer önerge verme hakkını saklı tutan düzenleme kabul edildi.
Anayasa Komisyonu bugün Burhan Kuzu başkanlığında toplandı. Toplantıda, AK Parti Grup Başkanvekilleri Faruk Çelik, Salih Kapusuz, İrfan Gündüz, Eyüp Fatsa ve Sadullah Ergin tarafından verilen ve TBMM içtüzüğünde değişiklik öngören yasa teklifi ele alındı.
Teklifin getirdiği düzenlemeye, CHP'li milletvekilleri karşı çıkarken, CHP'li Komisyon üyesi Oya Araslı, TBMM içtüzüğünde ve özellikle temel yasayı düzenleyen 91. maddede temel bir düzenleme yapılması gerektiği görüşünü ileri sürdü. Temel yasa anlayışının yerini hızlı yaşa geçirmenin aldığını ve bunun demokrasiye, katılımcılığa zarar verdiğini belirten Araslı, bu yüzden önemli yanlışlar yapıldığını da kaydett. Araslı, kendi görüşleri doğrultusunda Anayasa Mahkemesi kararlarına da atıfta bulundu.
AK Partili milletvekilleri ise temel yasaların bir zorunluluk olduğunu ileri sürdüler ve bu şekilde, aylar sürecek çok sayıda kanunun kısa sürede yasalaştırıldığına işaret ettiler. AK Partili vekiller, Anayasa ve İçtüzüğün iktidara böyle bir kolaylık sağladığını da kaydettiler.
Komisyon Başkanı Burhan Kuzu ise konuşmasında bu tür düzenlemelerin 'derin' ve tartışmalı olduğunu, eksikleri olmasına rağmen düzenlemenin yasalaşmasının önemli faydalar sağlayacağını kaydetti. Kuzu, başkanlık sistemi olması durumunda yasaların burada görüşülerek gerekli değişikliklerin gerektiği şekilde yapılmasına imkan doğacağını da esprili bir dille ifade etti.
CHP görüşmeler sırasında konunun alt komisyonda ele alınması görüşünü de ifade ettiler. Bu yönde CHP önerge de verdi ancak önerge AK partili vekillerce reddedildi.
Görüşmelerin ardından TBMM içtüzüğünün 91. maddesindeki değişiklik düzenlemesinin ilk maddesi kısa süren müzakerelerin ardından kabul edildi. CHP'nin yine 1. maddedeki değişiklik önergesi kabul edilmedi. Ardından 1 maddelik düzenleme AK Partili komisyon üyesi vekillerin oylarıyla benimsendi. Buna göre milletvekilleri tarafından Anayasa'ya aykırılık önergeleri dahil madde üzerinde iki önerge verilebilecek. Ancak her siyasi parti grubuna mensup milletvekillerinin birer önerge verme hakkı sağlı olacak.