İDÇ, Avrupa’daki Durgunluğu Yeni Pazarlarla Aştı

İzmir Demir Çelik Sanayi AŞ (İDÇ) ortaklarından Ahmet Baştuğ, küresel ekonomik krizle birlikte daralan Avrupa...

İzmir Demir Çelik Sanayi AŞ (İDÇ) ortaklarından Ahmet Baştuğ, küresel ekonomik krizle birlikte daralan Avrupa Birliği (AB) pazarını, yeni pazarlara odaklanarak aştıklarını söyledi. İDÇ’yi devir aldıkları 2005 yılı sonrasında, 2006 ve 2007 yıllarında inşaat demiri üretiminin yaklaşık üçte birini AB pazarına gönderdiklerini kaydeden Baştuğ, küresel krizle birlikte bu pazarda tamamen duran ihracatın halen başlamadığını ifade etti.

İDÇ ortağı ve İZDEMİR Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Baştuğ, Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı Ege Bölge Temsilciliği’ni ziyaret etti. İDÇ’yi İş Bankası’ndan satın aldıktan sonra son 7 yılda 240 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Baştuğ, geçen yıl demir çelik sektöründe yüzde 16’lık büyümeye karşın İDÇ’nin yüzde 25 büyüdüğünü söyledi. Baştuğ, profil demir üretimi için yatırımlarının sürdüğünü, yeni yatırımların devreye alınmasıyla başarılarının daha da artacağını dile getirdi.

Reklam
Reklam

İDÇ'nin 2011 yılında 50,7 milyon TL rekor kar elde ettiğini kaydeden Baştuğ, şirketin, geçen yıl 1,17 milyon ton çubuk çelik ürettiğini söyledi. AB pazarından sonra Arap baharının yaşanmasıyla birlikte Mısır, Libya gibi Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki pazarlarda da daralma yaşandığını dile getiren Baştuğ, “Libya’da karışıklıklar başlayınca yolda olan iki gemimiz geri dönmek zorunda kaldı. Arap baharının yaşandığı ülkelerde siyasi belirsizliğin kalkmasıyla birlikte talepler de gelmeye başladı. Mısır, Libya, Yemen ve Sudan’dan artan bir talep var.” dedi.

"İÇ PİYASANIN DURUMUNU YENİ PROJELER BELİRLER"

Ahmet Baştuğ, iç piyasada son dönemde inşaat demirinde bir durgunluğun başladığını söyledi. İzmir İstanbul Otoyolu gibi büyük ölçekli yatırımların sektöre hareket getireceğine dikkat çeken Baştuğ, “Bir köprü inşaatında kullanılan demir üç apartmana eşit. İzmir’de Konak Tüneli gibi yatırımların artması gerekiyor.” bilgisini verdi.

"YATIRIMLAR SÜRÜYOR"

Baştuğ, şöyle dedi: "İDÇ, ürün çeşitleme yatırımlarını sürdürüyor. 2011'de başlanan 30 milyon euro tutarındaki orta profil haddehanesi yatırımının 2012 sonunda tamamlanması bekleniyor. Bu yatırımla yıllık 400 bin ton orta profil üretilmesi hedefleniyor. İDÇ’nin iştiraklerinden İzdemir Elektrik Enerji Üretim A.Ş, Türkiye'nin toplam enerji ihtiyacının yüzde 1'ini karşılayacak, yıllık 2.56 milyar kilowatsaat kapasiteli termik santral, süren yatırımlar arasında yer alıyor. Santralin yatırım maliyeti 350 milyon dolar. 2014'te faaliyete geçmesi bekleniyor."

Reklam
Reklam

Ahmet Baştuğ, santral için açılmış olan çok sayıda dava bulunduğunu dile getirerek, “Dava açmayan belediye kalmamış. Çevreye duyarlı, son teknoloji kullanılacak olmasına rağmen bu alanda oluşan lobiyi aşamıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: