‘İddialar Asılsız, Gazipaşa’ya Uçuşlar Özel Prosedürlerle Yürütülüyor’

TAV Havalimanları İşletmeler Direktörü Murat Örnekol, Gazipaşa Havalimanı’na uçmak isteyen bazı havayolu şirketlerine izin verilmediğine...

TAV Havalimanları İşletmeler Direktörü Murat Örnekol, Gazipaşa Havalimanı’na uçmak isteyen bazı havayolu şirketlerine izin verilmediğine yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Örnekol, Gazipaşa Havalimanı’na uçuşların özel prosedürlerle yürütüldüğünü kaydetti.

Murat Örnekol, TAV Havalimanları iştiraki TAV Gazipaşa Yatırım, Yapım ve İşletmecilik A.Ş tarafından işletilen Antalya Gazipaşa Havalimanı hakkında son dönemde medyada yer alan haberlerle ilgili açıklama yaptı. Gazipaşa Havalimanı’nın, bulunduğu bölgenin ihtiyacı açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Örnekol, TAV Havalimanları’nın Ağustos 2007'deki ihalede Antalya Gazipaşa Havalimanı’nı 2034 yılı mayıs ayına kadar işletme hakkını kazandığını belirtti.

Reklam
Reklam

Yapımı 1999 yılında tamamlanan, mevcut altyapısı ile yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 2 bin 144 metrekare terminal alanına sahip Gazipaşa Havalimanı’nın, bölgenin en stratejik tesislerinden biri olduğuna dikkat çeken Örnekol, “TAV Havalimanları, Antalya Gazipaşa Havalimanı ile havalimanı işletmeciliğindeki deneyim ve bilgi birikimini kullanarak, butik havalimanları oluşturulması ve geliştirilmesi için yeni uluslararası uçuş noktaları oluşturulmasına katkı sağlıyor.” dedi. Ancak son günlerde tam olarak teknik gerçek ve gerekçelere dayanmayan bazı menfi haberlerin ve kamuoyuna yansıyan söylemlerin dikkat çektiğini ifade eden Örnekol, bu nedenle kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı hissettiklerini aktardı.

Gazipaşa Havalimanı’nın, dünyadaki pek çok benzerinde olduğu gibi operasyonların özel prosedürlere bağlı olarak yapıldığını kaydeden Örnekol, “Örneğin Avusturya’nın Innsbruck, Salzburg, Linz gibi havalimanları ile Alp Dağları’nda konuşlu bulunan pek çok Fransız, İtalyan ve İsviçre havalimanlarında da operasyonlar benzer prosedürlere bağlı olarak yürütülmektedir. Bu özel prosedürler, adı geçen havalimanlarının bazı organlarca iddia edildiği gibi ‘tehlikeli’ olmasından dolayı değil, çevredeki coğrafi yapıların, özel yaklaşma, pas geçme, iniş ve kalkış prosedürleri gerektirmesindendir.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Havalimanına operasyon düzenlemek isteyen havayolu firmalarına, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından engeller çıkartıldığı şeklinde bazı duyumlar aldıklarını ve bu yönde haberler gördüklerini dile getiren Murat Örnekol, şöyle devam etti: “Asıl olarak, ülkemizdeki tüm diğer havalimanlarına olduğu gibi Gazipaşa Havalimanı’na gelecek olan havayolu firmalarına ait uçakların ve içlerinde bulunan yolcuların güvenlik ve emniyeti her şeyden önce gelmektedir. Bu nedenle SHGM’nin başvuruları titizlik ve dikkatle inceleyip değerlendirmesi, sadece Antalya Gazipaşa Havalimanı’nın değil, tüm Türkiye sivil havacılık camiasının övünç kaynağı olacak derecede ileri bir güvenlik sicili tutmasına yardımcı olacaktır.”

Havacılığın, her gün gelişen ve yenilenen canlı bir sektör olduğuna işaret eden Örnekol, “Gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda uygulamalar ve kurallar da gelişmek ve değişmek zorundadır. Dolayısıyla, geçtiğimiz yıl veya yıllarda sefer yapmalarına rağmen bazı havayolu firmalarına henüz müsaade verilmemiş olması, tamamıyla yeni gelişen sivil havacılığın gerek ve ihtiyaçlarına dayalı kurallara uyumun beklenmesinden kaynaklanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Örnekol, şu ana kadar iki havayolu firmasının haftada toplam dokuz sefer ile yurt dışı uçuş yapmak üzere izin aldığını ve uçuşlarını devam ettirdiğini aktardı. Bu iki firmaya ek olarak, sekiz firmanın daha müsaade alma sürecinde olduğunu, iki firmanın da uçuş için başvuruda bulunduğu bilgisini veren Örnekol, şunları kaydetti:

“Tamamen SHGM tarafından oluşturulmuş teknik heyetçe yapılan bu incelemeler, uluslararası standartlara uygun bir süreç olup aksaksız yürümektedir. SHGM şirketimizi an be an ve zamanında gelişmelerden haberdar tutmakta, son derece şeffaf bir politika izlemektedir. Dolayısıyla şu ana dek izin sürecinde beklemekte olan bazı havayolu firmalarının onay süreçlerini herhangi bir engele takılmadan, gereklilikler kendilerine son derece açık ve net anlatılarak, hızlı bir haberleşme trafiği içerisinde yürüttüğüne bizzat tanık olmuş durumdayız.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: