İdlib'te kimyasal saldırı şüphesi

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, "Rejimin BMGK kararına rağmen, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) ve diğer insan hakları kurumu tarafından sivillere karşı saldırılarında zehirli kimyasal madde kullandığının tespit edildiğini" belirtti.

Hoca ayrıca HRW'nin "Esed rejiminin İdlib'te zehirli gaz kullandığını belgeleyen son raporunun Suriye muhalefeti tarafından olumlu karşılandığını" ifade etti.

Rapora ilişkin açıklama yapan SMDK Başkanı Hoca, bu durumun rejimin uluslararası kanun ve sözleşmeleri hiçe saydığını ve dikkate almadığını gösterdiğini" ifade etti.

Reklam
Reklam

-BMGK görevini yapmalı

İşlenen suçlara karşı kesin bir çözüme ulaşmak için derhal BMGK'nın 2209 sayılı kararının 7. maddesinin yürürlüğe konmasını isteyen Hoca, ‘'BMGK sivilleri ve uluslar arası barışı korumaya yönelik sorumluluğunu yerine getirmeli. Esed rejiminin daha fazla sivil katliamı yapması engellenmeli'' dedi. Rejimin cinayetlerini sürdürmesinin aşırı grupların ortaya çıkarak güçlenmesine neden olacak bir kaos ortamı yaratacağına vurgu yapan Hoca, bu duruma mahal vermemek için ÖSO'ya acilen nitelikli silah desteği yapılmasını talep etti.

BMGK'nın üzerine düşeni yaparak sivilleri korumaya yönelik aldığı kararları derhal uygulaması gerektiğini belirten Hoca, kararların bir gereği olarak Suriye'nin kuzey ve güneyinde güvenli bölgeler oluşturulması ve Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk edilmesi çağrısında bulundu

HRW, yayımladığı raporda "Esed güçlerinin Suriye'nin İdlib kentine 16-31 Mart 2015 tarihleri arasında düzenlediği varil bombalı saldırılarında zehirli kimyasal madde kullandığının tespit edildiğini" belirtmişti.

Reklam
Reklam

-206 kişi zarar gördü

Örgüt, Suriyeli kurtarma ekibi çalışanlarının kendilerine saldırıda 206 kişinin zarar gördüğünü, zehirli gazdan etkilenenlerin 20'sinin sivil savunma ekibinden olduğunu aktardığını belirtmiş, saldırılarda 3'ü çocuk 6 sivilin öldüğünü ifade etmişti. Raporda, "Patlayan 14 varil bombasının zehirli kimyasal madde içerdiği ve bunların 16 ile 31 Mart tarihleri arasında İdlib'teki 4 bölgeye gerçekleştirilen 7 saldırıda kullanıldığı" kaydedilmişti.

HRW, rejimin saldırılarının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kimyasal silahların kullanımının yasaklanmasına ilişkin aldığı kararların ihlali olduğunun altını çizmişti.

-AA Ekibi görüntülemişti

Suriye'nin İdlib kentine bağlı el-Habit beldesine rejim helikopterinden atılan ancak patlamayan varil bombasından kimyasal madde içerdiğinden şüphelenilen tüpler açığa çıkmıştı. AA ekibinin görüntülediği Suriye'nin İdlib kenti kırsalındaki el-Habit beldesine rejim tarafından atılan ancak patlamayan varil bombası, bölgeye gelen sivil savunma ekipleri ve muhaliflere bağlı teknik ekip tarafından güvenli bir bölgeye nakledildi. Teknik ekip tarafından açılarak etkisiz hale getirilen bombadan, zehirli kimyasal madde içerdiği iddia edilen 6 adet tüp açığa çıkmıştı.

Reklam
Reklam