İdrar Kaçıran Çocuk Başka Bir Hastalığa Yakalanmış Olabilir

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, çocuklarda gündüz veya gece idrar kaçırma sorununun altında ciddi...

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, çocuklarda gündüz veya gece idrar kaçırma sorununun altında ciddi böbrek yetmezliği, hormonal bozukluklar, idrar yolu iltihapları, sinir hastalıkları, şeker, yüksek tansiyon veya mesane çalışması bozukluğu gibi hastalıklar olabildiğini söyledi.

İdrar kaçırma sorununun her 5 çocuktan birinde görülebildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özcan, idrar kaçırma sorunu bulunan çocuğun vakit geçirilmeden doktora götürülmesi gerektiğini kaydetti. Ailelerin idrar kaçırma sorununa ciddiyetle yaklaşmadığını ve geçici bir sorun olduğunu düşündüğünü anlatan Dr. Özcan, idrar kaçırma vakalarında ilaç kullanmaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

KOMŞUNUZUN İLACINI KULLANMAYIN

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, 5 yaşını tamamlamış bir çocuk ayda 2 kereden fazla geceleri yatağını ıslatıyorsa, 3 yaşını geçmiş çocuk sadece gece değil gündüz de iç çamaşırına idrar kaçırıyorsa bu mutlaka hekim tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Özcan şunları kaydetti: “İdrar kaçırmanın genetik etkileri olduğuna da unutmamak gerekir. Pek çok aile çocuklarındaki idrar kaçırma sorununu çözmek için komşularının kullandığı ilaçları kullanma yoluna gidiyor. Böyle bir davranış feci sonuçlar doğurabiliyor. Erken tanı ve uygun tedavi ile çok daha ciddi sorunların ortaya çıkması engellenebilir. İdrar kaçıran çocuklar ve aileleri doktora gitmekten utanmasın, mahcup olmasın. Bu bir bulgudur. Burnu akıyor, öksürüyor diye insanlar nasıl mahcup olmuyorsa idrar kaçırdığı için de olmamalı.”

İdrar kaçırmanın nedenlerinin farklı olabileceğini vurgulayan Dr. Özcan, "Bu yüzden komşudan alınan ilaç ters sonuç verebilir. Altta yatan sebebin belirlenmesi hekimlerin sorumluluğundadır. Çocukta gündüz veya gece idrar kaçırma sorunu varsa altta yatan hastalık böbrek yetmezliği, hormonal bozukluklar, idrar yolu iltihapları, sinir hastalıkları, şeker, yüksek tansiyon, mesane çalışması bozukluğu olabilir." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz