İdrar kaçıranların en büyük yanlışı sıvı tüketmemek!

Türkiye'de kadın nüfusunun neredeyse yarısı bu sorunu yaşıyor. Uzmanlar idrar kaçırma sorunu ile ilgili yeterli farkındalık olmadığı için, hastaların iyileşebileceklerine inanmadığını ve bu nedenle tıbbi çözümlere başvurmadığını belirtiyor. Peki idrar kaçırma sorunu olanlar nasıl bir yol izlemeli ve nelere dikkat etmeli?

Kontinans Derneği ve Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün işbirliği ile Beylikdüzü Yaşam Vadisi'nde, Ramazan Ayı’na özel etkinliklerde "İdrar Kaçırma Problemi ve Tedavileri" konulu bir bilgilendirme konferansı düzenlendi. Konferansta hastalıkla ilgili önemli bilgiler veren Kontinans Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, idrar kaçırma tipleri, sebepleri ve tedavi yöntemleri üzerine önemli detayları halkla paylaştı.

İftarda sıvı tüketmekten korkmayın!

Prof. Dr. Oktay Demirkesen, Türkiye'de kadınların idrar kaçırma oranının yüzde 40 civarında saptandığını belirtirken sözlerine şöyle devam etti; "Dünyada 400 milyona yakın kişi üriner inkontinans (idrar kaçırma) sorunuyla karşılaşırken özellikle kadınlar bu sorunla daha fazla yüzleşmek zorunda kalıyor. Türkiye’de de 2 milyonun üstünde kadının idrar kaçırma sorunu yaşadığı tahmin ediliyor dedi.

Reklam
Reklam

75 yaşından sonra ise her iki cinste de görülme sıklığı benzer olabiliyor. İdrar kaçırma hem erkek hem de kadınları etkileyen bir problemdir. Tedavinin, idrar kaçırmanın mesane ya da mesane çıkımından kaynaklanıp kaynaklanmadığının belirlenmesiyle mümkün olduğunun bilinmesi gerekir.

Tedavi için düzenli ve yeterli sıvı tüketilmesi ile mesanenin düzenli olarak boşaltılması gibi önlemlere ek olarak spor yapılması veya odaklanmış terapilerle pelvik taban adalelerinin güçlendirilmesi önemlidir. Ramazan aylarında özellikle idrar kaçırma sorunu yaşayan bireyler yeterli sıvı tüketmemekte, ise su yerine iftarda çay ve kahve tüketimini tercih etmektedirler. Oysa sıvı tüketiminde özellikle su tercih edilmelidir.

İdrar kaçırma sorununda ilaç kullanımı ile tedavinin desteklenmesi de mümkündür. Bu konuda birçok yeni ilaç ülkemizde de bulunmakta ve kullanılmaktadır. Bu şekilde sonuç elde edilemiyorsa mesane kaynaklı idrar kaçırma tedavisinde botulinum nörotoksini (botoks) de uygulanabiliyor. Bu uygulama, mesane içine sistoskopi yardımlı ve özel geliştirilmiş iğnelerle yapılabiliyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Hastalar bunun bir sorun olduğunu bilmiyorlar

İdrar kaçırmak bir problemdir diyen Prof. Dr. Oktay Demirkesen, idrar kaçırmanın kadınlarda ağır depresyonlara varan psikolojik durumlara yol açabileceğine söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Toplumumuzda bu soruna sahip olanlar, öncelikle bunun tıbbi müdahale gerektiren bir durum olduğunun farkında değil. İdrar kaçırmanın sıkıntılarını çok derin yaşayan hastaların cinsel, sosyal ve iş hayatları ciddi bir şekilde etkileniyor.
Tuvalete gitme ihtiyacının getirdiği endişe nedeni ile sinema, tiyatro gibi toplu eğlencelere gidememe, iş toplantılarında uzun süre duramama, iş motivasyonunun azalması, uzun seyahatlere çıkamama gibi sosyalleşmeyi ve iş hayatını etkileyen durumlar karşısında kişiler ciddi depresyon yaşıyor. Sürekli yaşanan bu durum bıkkınlık ve yaşama karşı isteksizlik hissi yaratıyor. Toplumumuzda hastalık konusunda yeterince bilinçlenme olmadığından kişiler hastalık karşısındaki çaresizliği kabullenme davranışına gidiyor. Hayatı kaçırmadan da bir yolu olduğunu düşünmeleri gerekiyor." dedi.

Reklam
Reklam