Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. M. Gökhan Köse, “İdrar yolu enfeksiyonları çeşitli sebeplerle mikrop kapılması sonucu ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonları mesane ile sınırlı kalabilir. Ama gerekli önlemler alınmazsa böbreklere de yayılabilir ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir” dedi.
İdrar yolu enfeksiyonu hakkında konuşan Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. M. Gökhan Köse, "İdrar yolu enfeksiyonu; idrar yollarının, bakteriler tarafından istilası sonucunda ortaya çıkan bir reaksiyondur. Yeni doğan dönemi hariç, idrar yolu enfeksiyonları kadınlarda, erkeklere göre çok daha sıktır. Bunun sebebi ise kadınların idrar yollarının dışarıya çok kısa bir kanalla açılmasıdır. Bu nedenle dışarıdan mikropların girmesi daha kolay olduğundan, hayat boyu kadınların yarısından fazlasında idrar yolu iltihabı görülür. İdrarda yanma, sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, kötü kokulu idrar, idrarın kanlı gelmesi, karın ve bel ağrısı, akıntı, idrar kaçırma, ateşlenme, halsizlik gibi şikayetler bize idrar yollarında bir enfeksiyon olabileceğinin işaretlerini vermektedir. Ayrıca hafif iştahsızlık, kilo alamama gibi silik bulgularla da görülebilir" diye konuştu.
İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmanın, en kolay yolunun sıvı tüketmek olduğuna vurgu yapan Opr. Dr. M. Gökhan Köse şöyle konuştu: "Günlük ihtiyacımız olan suyu mutlaka almamız gerekir. Günde 6 yada 8 bardak su içmeniz, sizi idrar yolu enfeksiyonlarından korur. Yeteri kadar su alındığı zaman böbrek fonksiyonları daha çok artacak, böbrekler çalışır halde olacak ve bakterilerin vücut dışına atılması sağlanacaktır. Genital bölgenin temizliğine dikkat etmek, vücut gereksinimi kadar su içmek ve rutin doktor kontrolleri, idrar yolu enfeksiyonlarında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardır. İdrar yolu enfeksiyonları hafif ve kolay tedavi edilebilen hastalıklar olmasına rağmen, ihmal edildiğinde böbreklere kadar uzanabilir ve kalıcı hasarlar bırakabilir. Yüksek ateşin eşlik ettiği idrar yolu iltihabı böbreğe vurmuş demektir ve böbrekte kalıcı hasara neden olabilir. Tekrarlayan ateşli idrar yolu iltihaplarının altta yatan nedeni mutlaka araştırılmalıdır. İltihap tedavi edilmezse, böbrek hasarının ilerlemesi halinde kalıcı böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilir. Zamanında tanı konan idrar yolu iltihabının başarılı bir şekilde tedavi edilmesi, böbreğin korunması için oldukça önemlidir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz