İfade özgürlüğü yasaları değiştirilmeli

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ifade özgürlüğü ile ilgili yeni çıkmış yasaların hemen değiştirilmesini doğru bulmadığını kaydetti.

Babacan, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye'de ifade özgürlüğü ile ilgili yasal düzenlemelerin bulunduğunu ve henüz çok taze, yeni yasal düzenlemeler olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Yeni yasal düzenlemelerin uygulaması ile ilgili önümüzde oluşmuş bir tarihçe yok. Henüz davalar görülmeye başlanmamış bile. Daha yeni çıkmış bu yasaların hemen arkasından değiştirilmesini doğru bulmuyorum. Uygulamanın bir süre izlenmesi lazım, uygulama ile gerçek anlamda sıkıntılar meydana gelirse belki ilerde değiştirebiliriz."

Reklam
Reklam

Babacan, İlerleme Raporu ve Katılım Ortaklığı Belgesi'ndeki görüşlerin bazılarına katıldıklarını, bazılarına ise katılmadıklarını kaydetti.

Açıklamaları kurumsal resmi görüşler olmadığı sürece çok fazla dikkate almadıklarını belirten Babacan, AB Delegasyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jorg Kretchmer'in ne Lozan konusunda, ne de müzakere sistemi konusunda kendisiyle hiçbir şey konuşmadığını söyledi.

Babacan, Lozan konusunda tartışılacak bir noktanın bulunmadığını ve bu konunun kesinlikle tartışılmayacağını da bildirdi.

Babacan, gayet esnek bir müzakere sistemi oluşturduklarını da kaydederek, Türkiye'nin AB'ye yeni üye olmuş 10 üye ile karşılaştırılmasının yanlış olduğunu, Türkiye'nin nüfusunun neredeyse bu 10 ülkenin nüfusuna eşit olduğunu ifade etti.

Bakan Babacan, AB'nin Türkiye'deki terör olaylarına artık daha farklı bir bakış açısı geliştirmesi gerektiğini de söyledi.

Babacan, Mortgege konusunda IMF heyeti burdayken görüştüklerini belirterek, onların görüşlerinin de yasaya yansıtıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Yatırım yapan ve büyüyen bir ülkede cari açığın doğal olduğunu, ancak ithal edilen makine techizatı ile yapılacak yatırımlar sonucunda önümüzdeki dönemde ihracatın artacağını belirten Babacan, cari açığın finansmanı konusunda daha sağlıklı bir noktada bulunulduğunu, bunun yanı sıra serbest kur rejimi olan bir ülkede de cari açıktan daha az korkulması gerektiğini söyledi.