İflasın maliyeti 1 milyon Euro

Yunanistan’ın Maliye Bakanı Varufakis, “İflas edip Euro Bölgesi’nden çıkarsak, bunun Avrupa’ya maliyeti en az 1 trilyon Euro olur” dedi.

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasının tam maliyetinin hesaplanamayacağını belirten Varufakis “Böyle bir durumda Euro Bölgesi parçalanacak. Orta para biriminin yerini sabit bir kur sistemi alacak. Almanya ve Fransa 1991’de çöken bu kur sisteminden kurtulmak için Euro’yu inşa etmeyi kararlaştırmışlardı” dedi.

Almanya Maliye Bakanı Walfgand Schauble’yi “Yunanistan krizinin çözümü için önerecek bir şeyi yok” diyerek eleştiren Varufakis, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Brüksel’deki teknik heyetler (Troyka) görüşmelerinden çekilmesini de “Bizim hiçbir zaman kabul etmeyeceğimizi bildiği öneriler sunuyor. Belki de devreden çıkıp sadece Avrupalılar ile bir anlaşma yapmamızı istiyorlar” şeklinde değerlendirdi.

Reklam
Reklam

Kreditörler (AB ve IMF) ile geçen şubat ayında imzalanan mali yardımın 4 aylığına sürdürülmesi anlaşmasının sona erdiği 30 Haziran’a kadar yeni bir anlaşma sağlanmaması halinde Yunanistan’ın B Planı olmadığını söyleyen Varufakis, 2016 Mart’ına kadar sürecek 9 aylık yeni bir anlaşma istediklerini belirtti. Bu arada, AB ve IMF’nin şikayetleri üzerine Varufakis müzakere grubunun dışında bırakan Başbakan Aleksis Çipras’ın Brüksel’e gönderdiği Başbakan Yardımcısı Yanis Dragasakis, Devlet Bakanı Nikos Papas ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Efklidis Çakalotos dün AB Komisyonu uzmanlarına yeni Yunan önerilerini sundu. Atina’ya ulaşan haberlere göre, Yunan tarafı yeni önerilerinde borcun “hafifletilmesi” için yol haritası çizilmesine karşılık yüksek olan emekli maaşlarında indirime gitmeyi de kabul etti. Kreditörlerin cevabı, önceki Yunan önerileri için olduğu gibi yine olumsuz olursa Yunanistan’ın iflas ihtimali daha da artacak. Yeni Yunan önerileri olumlu bulunursa 18 Haziran Perşembe günü yapılacak Euro Bölgesi Maliye Bakanları (Eurogroup) toplantısına kadar sıkı müzekerelere gidilecek.

Reklam
Reklam

Taraflar arasında hale 4 konuda görüş ayrılıkları bulunuyor: Yunanistan ile kreditörler, 2015 ve 2016’daki faiz dışı bütçe fazlalığı oranı, emekli maaşlarında indirim, asgari ücret ile toplu iş sözleşmeleri ve KDV oranları hakkında anlaşamıyorlar. Yunanistan’ın kreditörlere haziran sonunda 1.6, temmuz ayında 4, ağustos ayında 3.5, eylül ayında 1.2, ekim ayında 0.5, aralık ayında da 1.2 milyar olmak üzere yılsonuna kadar 12 milyar Euro borç ödemesi gerekiyor.