Çanakkale Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde görev yapan Dr. Merve Büyükal Ramazan ayına girilmesiyle birlikte artan sağlık sorunlarına dikkat çekerek düzenli beslenme konusunda uyarılarda bulundu.
Ramazan ayının girmesiyle birlikte beslenme alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çeken Dr. Büyükal, kilo alımı, kilo kaybı, mide-bağırsak problemleri, hipertansiyon, kalp krizleri, hazımsızlık, kabızlık gibi birçok sağlık sorunlarının sıklıkla gün yüzüne çıkacağına vurgu yaptı. Ramazan ayında daha rahat bir şekilde oruç tutmak isteyenlerin bir takım olumlu değişikliklerle çeşitli sağlık sorunlarının önüne geçebileceğini söyleyen Dr. Büyükal yaptığı açıklamada dikkat edilmesi gereken ilkeleri şöyle sıraladı;
SAHURA MUTLAKA KALKIN
Ramazanın Temmuz ayına gelmesiyle birlikte aç kalma süresi 17 saate kadar yükseldi. Aç kalma süresini arttırıp sahura kalmadığımız takdirde gün içinde daha fazla sağlık sorunları açığa çıkacaktır. Halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar örnek verilebilir.
SAHURDA NE YEDİĞİNİZE DİKKAT EDİN
Sahurda hazmı kolay, genellikle lifli sebze ve meyve, tam tahıllı besinleri tercih edin. Çok yağlı, çok tuzlu, ve aşırı şerbetli tatlılardan uzak durun. Bu tarz yiyecekler gün içerisinde su ihtiyacını arttıracaktır. Sahurda hafif kahvaltılıklar arasında yer alan zeytin, peynir, yumurta, sebze ve meyveler, süt yoğurt, meyve kompostoları en ideal besinler arasında yer alır.
İFTARDA UZUN SÜRE AÇ KALAN MİDENİZE BİRDEN YÜKLENMEYİN
Kısa bir sürede fazla miktarda yemek yediğimiz takdirde hipertansiyon, kalp krizi, beyin kanaması ve felç gibi hastalıkların ortaya çıkma riski artar. Bu riskleri en aza indirmek için iftarı öğün şeklinde yapmanız daha uygun olacaktır. Öncesinde hafif bir çorba ile orucumuzu açıp 10-15 dakikalık aradan sonra ana yemeğin yenmesi daha doğru bir beslenme şekli olacaktır. Yemek yerken acele etmeyin ve yemek yeme süresini uzatın.
İFTARDAN SAHURA KADAR SIK SIK SU TÜKETİN
İftarda ya da sahurda bir anda 1-1,5 litre su tüketmek yerine ara ara saatte ve ya yarım saatte 1-2 bardak su tüketin. Böylece vücudumuzun suyu kullanımı daha verimli olacaktır. Gün içerisinde tansiyon düşmesi gibi sorunlardan kaçınmak için iftar ve sahur arası su tüketiminde 2 litrenin altına düşmemeye dikkat edilmelidir.
TATLI TERCİHLERİNİZE DİKKAT EDİN
Yaz meyvelerinden ve sütten yapılan tatlıları tercih edin. Yemek yedikten en az 1-2 saat sonra tüketilmesi önemli. Aşırı şekerli tatlılardan uzak durulması kişilerin sağlığı açısından daha yararlı olacaktır. Bu kurallara dikkat ettiğimiz takdirde sağlıklı bir Ramazan ayı geçirilmesi kaçınılmaz olacaktır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz