'İftarda Mide Gerginliğine Yol Açmamak Için Yavaş Yiyin'

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, iftarda birdenbire ve çok yemekle midenin doldurulmasının ani...

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, iftarda birdenbire ve çok yemekle midenin doldurulmasının ani mide gerginliğine yol açtığını, tansiyon yükselmesine ve nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına sebep olduğunu belirterek, oruç tutanların azar azar ve iyi çiğneyerek yemesini tavsiye etti. Oruç tutacakların, iftar ve sahurda azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yemesi gerektiğini ifade eden Dr. Tekin, “Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Ayrıca kızartmalardan ve ağır tatlılardan da uzak durulmalıdır. İftar yemeğine, ne çok sıcak ne de çok soğuk olan hafif bir çorbayla başlanmalıdır. Hazmı kolay, mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen, lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir. Etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan sebze yemekleri tüketilmeli, tatlı olarak da sütlü tatlılar yenmelidir.” dedi.

Reklam
Reklam

Yetişkin bir insanın günde en az 1,5-2 litre su içmesi gerektiği için sıvı alımına çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan İl Sağlık Müdürü Tekin, “Sahurda proteinler, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler. Yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalarla hazırlanan kahvaltı şeklinde bir öğün olmalıdır. Çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyeceklere de mutlaka yer verilmelidir. Sahur yemekleri azar azar, iyice çiğneyerek yenmelidir. Bol sıvı alınmalı, özellikle su içilmelidir. Fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir. Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer ve halsizlik, baş ağrısı görülür. Sadece su içerek oruç tutmak da sakıncalıdır. Bu durumda yorgunluk, dikkatte azalmalar olur.” diye konuştu.

'RAMAZAN'DA KİLO ALMAMAK İÇİN MUTLAKA SAHURA KALKIN'

Ramazan ayında en sık karşılaşılan sıkıntıların, mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü ve kabızlık olduğunu anlatan Tekin, “Reflüyü önlemek için kahve, kakao, çikolata gibi aşırı kafein alımından kaçınmak, yağlı yiyeceklerden uzak durmak ve yemeği yer yemez yatmamak gerekir. Bunun dışında kabızlık problemi çekenler için posalı besinlerin daha fazla tüketilmesi önerilir. Bunun için de meyve ve sebze tüketiminin artırılması, ekmek olarak tam buğday veya çavdar ekmeğinin kullanılması ve özellikle su tüketiminin arttırılması gerekir. Oruç tutmak sağlıklı insanlar içindir, kilo verme yöntemi değildir. Kilo vermek için oruç tutanların kilo veremedikleri bilinmektedir. Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Ramazan'da kilo almamak için mutlaka sahura kalkın.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: