Iğdır’da Aşura Çadırı Kuruldu

Iğdır’da, Hz. Hüseyin'in 71 kişi ile birlikte Kerbela’da şehit edilişinin 1374’nci yıldönümü çerçevesinde Zübeyde Hanım...

Iğdır’da, Hz. Hüseyin'in 71 kişi ile birlikte Kerbela’da şehit edilişinin 1374’nci yıldönümü çerçevesinde Zübeyde Hanım Bulvarı'nda ‘Aşura Çadırı’ kuruldu.

Hz. Hüseyin ve beraberinde şehit olanları anma amacıyla ‘Kerbela’dan Bir Esinti, Aşura Çadırı’ adıyla kurulan çadırı vatandaşların akınına uğradı. Çadır hakkında bilgi veren Iğdır Günışığı Derneği Kadın Kolları Başkanı Hacı Belgin Yalcın, İmam Hüseyin'in şahadetiyle yüzyıllar öncesinden kıyamete kadar zulüm karşısında insanlara nasıl davranmaları gerektiğini, nelerden vazgeçilmesi gerektiğini çok net bir şekilde öğretmiş olduklarını söyledi. Aşure'yi bu şekilde değerlendirmek gerektiğini anlatan Yalcın, “İmam Hüseyin, Peygamber efendimizin torunudur ve Yezit tarafından şehit edilmiştir. Hz. Hüseyin'in hatırasını yaşatmak için bu çadırı kurduk. Vatandaş büyük ilgi gösteriyor. Neziri (adak) olanlar kömür çay, yemek, çorba getirip burada dağıtıyor” dedi.

Reklam
Reklam

Bugün Gazze’de yaşananların Karbela’da yaşananları benzeri olduğuna savunan Yalçın, “Bugün Filistin’de Siyonistler Müslümanları katletmektedirler. Hz. Hüseyin’e ve ailesine yapılanlar gibi. İşte bu zulme karşı tek model ancak ve ancak Hz. Hüseyin’dir ve biz bu modele tabi olmaktan gurur duyuyoruz. Hz. Hüseyin'i insanlık önderi olarak da anlayabiliriz. Eğer bir yerde zulüm var ise başkaldırmak zorundasınız. Hz Hüseyin de bir semboldür. Hürriyet ve özgür yaşamanın sembolüdür” dedi.

Aşura’nın sadece bir yas olmadığını, aynı zamanda nesillere ve çağlara bir çağrı olduğunu ifade eden Hüseyin Yalcın ise ; “Hz.Hüseyin’i insanlık önderi olarak da anlayabiliriz. Eğer bir yerde zulüm var ise başkaldırmak zorundasınız. Hz Hüseyin de bir semboldür. Hürriyet ve özgür yaşamanın sembolü. Bu çadırda Kerbela’da Hz. Hüseyin’in çadırlar vardı. Ehlibeyti orada kalıyordu. Katliamdan sonra Yezit’in askerleri çadırları yakıp yıkmışlardır. Hz. Zeynep, Aşura akşamı kalan parçaları bir birine bağlayarak ‘Garipler Akşamı Çadırın’ kurdu ve Aşura akşamı İmam Hüseyin’in yası tutuldu. Mersiyeler okudular, ağıtlar yaktılar, ağladılar. Bu geleneklerden oradan gelmektedirler” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Iğdırlıların yoğun ilgi gösterdiği Aşura çadırının, sabah erken saatlerden gecenin ilerleyen vakitlerine kadar açık tutulacağı belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: