Iğdır’ın simgesi haline gelen kaysının hasadına başlandı. Bu yıl ürünün bol olmasına rağmen, pazar bulamayan çiftecilerin yüzü gülmüyor.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin Çukurovası olarak bilinen ve turunçgillerin dışında her türlü meyvenin yetiştiği Iğdır’da simgesi haline gelen kayısı bu yıl para etmiyor. Ürünün bolluğundan memnun olan çiftçiler, ancak ürünü değerlendirecekleri pazarı bulamadıklarından sıkıntı yaşıyorlar.
“KAYISI PARA ETMİYOR ÇAREYİ KURUTARAK SATMAK DA BULDUK”
Bağındaki kaysıyı değerinde satacak müşteri bulmadığının ifadeden Muhittin Ayyıldız isimli vatandaş, eşi ve çocukları ile topladığı kayısıların çekirdeğini ayırarak kurutup sonbaharda satmayı düşündüğünü belirtti. Ayyıldız, “Kayısı para etmeyince yaptığımız emekte hiç oluyor. Şimdi gördüğünüz gibi mahsul zamanıdır. Ama bu güzelim kayısılarımız dökülüp ziyan oluyor. Bunun bakımı çok zor. Yılda en az üç defa ilaçlıyoruz, budaması, sulaması, hepsi ayrı bir zorluk. Bu yıl mahsul bol ama bu gidişle ilaç parasını da çıkaramayacağız” dedi.
Kayısının fiyatından memnun olmadığının ifade eden Neriman Ayyıldız ise söz konusu ürünün belirli bir satış yerinin olmadığından yakındı. Ayyıldız, “Bu işte parayı zahmeti gören çiftçi değil, aracılar kazanıyor. Aracılar, gelip yok fiyatına bizden alıyorlar, parayı da onlar kazanıyorlar. Biz burada bunun kilosunun 1 liradan bile satmazken, büyük şehirlerde duyuyoruz ki, akrabalarımız bunun kilosunun 6 liradan, 7 liradan alıyorlar. Aracılar geliyor bunun kilosunun bizden 50 kuruşa alıyor, buda bizim emiğimizin boşa gitmesine neden oluyor” diye konuştu.
“ZARAR ETTİĞİMİZ İÇİN KAYISI AĞAÇLARIMIZI KESİYORUZ”
Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle güzel kayısı olmadığının savunan Ali Güneş isimli vatandaş ise dışarıdan gelen kayısıları da aynı tadı bulmadığını söyledi. Daha önce Iğdır’da kayısının geçim kaynağı olduğunu ifade eden Güneş, “Artık bu işten para kazanmıyoruz. Bunun için birçok vatandaş kayısı ağaçlarını kesmek zorunda kaldı. Kayısı ağaçları gün geçtikçe azalmaya başladı. Böyle gitse biz de ağaçlarımızı kesip başka meyve ağaçlarını dikeceğiz” dedi.
Kaysının para etmesi için pazarının bulunması gerektiğini anlatan Güneş, “Bunun ile ilgili pazar kurulursa veya çiftçiler bir kooperatif çatısı altında toplanırsa, zarar etmez. Çünkü bu öyle bir ürün ki yetiştiği zaman hemen pazara çıkması lazım, raf ömrü çok kısa olan bir ürün. Bunun için bu ürünü muhafaza edecek soğuk hava depolarının yapılması lazım. Devletimizin bununla ilgili çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.
Akrabalarının kayısı bahçesinde ziyaret eden Türk Halk Müziği Sanatçısı Latif Ayyıldız ise vatandaşların bu sitemine Iğdır için bestelediği türküyü söyleyerek destek verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz