Iğdır’da ‘kentsel Gelişim Çalıştayı’ Yapıldı

Iğdır Belediyesi tarafından organize edilen ‘1. Iğdır Kentsel Gelişim Çalıştayı’ yapıldı.‘1. Iğdır Kentsel Gelişim Çalıştayı’...

Iğdır Belediyesi tarafından organize edilen ‘1. Iğdır Kentsel Gelişim Çalıştayı’ yapıldı.

‘1. Iğdır Kentsel Gelişim Çalıştayı’ Iğdır Üniversitesi Karaağaç Konferans Salonu’nda yapıldı. Çalıştayın açılış konuşması yapan Iğdır Belediye Başkan Vekili Hüseyin Malk; kentlerin doğuşu, gelişmesi ve kentsel kimlik kazanması; topografya, iklim, toprak ve hidrografik özellikler, doğal çevre bileşenlerine bağlı olduğu gibi, kentte yaşayan nüfusun miktarı ve etkinliklerinin karşılıklı etkileşimlerinin de bir sonucu olarak ortaya çıktığını söyledi. Malk, “Uygun çevre koşullarının sunduğu avantajlar ve bu avantajın zamanla teknoloji ve sosyal örgütlenmeyi de destekleyerek kentsel büyümeyi ve kent kimliğinin farklılaşmasını beraberinde getirmektedir. 20. yüzyıl sonlarında geleneksel kentsel araştırma literatürüne “kentsel kimlik” başlıklı yeni bir konu eklenmiştir. Kentsel kimliğin öğesi, kentin sosyoekonomik yapısından kaynaklanan beşeri ve kültürel çevre bileşenleridir. Kültürel bileşenler, kent toplumunun kültürel ve sosyal geçmişi ile gelişim düzeyi bağlamında, nüfusunun demografik profili, ekonomik yapı ve gereksinimleri, gelenek, görenek ve inanç sistemlerini kapsar. Beşeri-kültürel bileşenler, kent halkının demografik, kurumsal ve kültürel yapısına ilişkin özelliklerini içerir ve kentte ortak bir kültürün oluşumunun şekillenmesini sağlar. Iğdır Ovası coğrafi olarak Aras Nehri’nin yıllar içerisinde biriktirdiği alüvyonlardan oluşan verimli bir tarım alanıdır. Kentin kuruluşunda yerleşim alanı olarak tarım alanlarının kullanılması tarihsel ve vahim bir hatadır. Yıllar içerisinde ekonomik süreçler ve göçlerin getirdiği kontrolsüz gelişme ve yapılaşma çevre sorunları ile birlikte kent estetiğinin de büyük ölçü de oluşamamasına yol açmıştır. Gecekondulaşma, kaçak yapılaşma, imar mevzuatına aykırı diğer yapılaşmalar en önemli sorun olarak karşımızda durmaktadır. Iğdır şehir imar planı 1986 yılında yapılmıştır. Yakın dönemde Erzurum 2. İdare Mahkemesi’nin kararı ile ilan askı belgesi olmadığı gerekçesiyle şekil eksikliğinden plan iptal edilmiş, bu karar Danıştay 6. Dairesi tarafından onaylanmıştır. Yaptığımız araştırma ve incelemelerde planda yıllar içerisinde geniş ölçüde imar revizyonu ve plan tadilatları yapılmış olduğunu ve bunların yürürlükte olduğunu gördük” diye konuştu.

Reklam
Reklam

‘1986 yılında 14 bin nüfus esas alınarak yapılan plan ile bugün 100 bine doğru giden ve giderek yatay yönde genişleyen bir kenti düzenlemek mümkün müdür?’ diyen Iğdır Belediye Başkan Vekili Hüseyin Malk, “Tarım alanlarını koruyarak, ekolojik dengeye riayet ederek, doğa ile insan ve yerleşim ilişkilerini bir bütüncül ve senkronize bir armonide buluşturmayı sağlayabilir miyiz? Estetik ve sağlam yapılar ile geniş yollar ve yeşil bir çevre kaynaşması oluşturabilir miyiz? Pozitif ve dinamik mekanlar oluşturarak sosyal ve ekonomik gelişmenin önünü açabilir miyiz? Kentsel karmaşayı önleyerek kente fonksiyonellik, sadelik ve ferahlık katabilir miyiz? Kentin peyzaj bütünlüğü, imajı, insan ve hizmet akışına uygun planlaması nasıl olmalıdır? Yukarıda sıraladığım ve sorduğum soruların cevabını yaşanabilir bir gelecek ve yaşanabilir bir kent için arıyoruz. Bu arayışın ve ifade ettiğim anlayışın neticesi olarak düzenlediğimiz etkinliğin kentimiz için, insanlarımız için hayırlara ve güzel bir geleceğe vesile olmasını yürekten temenni ederim” dedi.

Reklam
Reklam

Iğdır Valisi Amir Çiçek ise, Iğdır’ın büyümekte olan bir il olduğunu ve bu çalıştayın kentin büyümesinde, gelişmesinde önemli bir yere sahip olacağını söyledi. Vali Çiçek, “Bu programı yapan ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Esas olan çalıştayın sonuçlarından ders çıkarabilmektir. Iğdır il oluşu bakımından yeni, fakat uygarlık yerleşimi bakımından eski bir yerleşim yeridir. Kent bilinçliliğini, kentte yaşamanın kurallarını bilerek o kentte yaşamalıyız. Bu sadece belediyenin görevi değil hepimizi görevidir. Kent kimliliğini oluşturmamız lazım. Iğdır’ın nüfusu hızla artıyor. 16 bin nüfusu göre yapılan imar planı artık yetmez hale gelmiş. İmar sorunları büyük. Altyapı sorunları büyük. Onun içindir ki çalıştayın sonuçlarını işlevsel hale getirmeliyiz. Iğdır kent merkezi sıkışmış durumda. Iğdır’ı yaymak durumundayız. Devlet binaları şehrin merkezine kurulmuş, bu büyük bir hata. Kent merkezi yerleşim yeridir. Hemen yanı başımızda okul, otopark, alışveriş merkezi olsun deniliyorsa bu yanlıştır. Kent planlaması açısından yanlıştır. Zübeyde Hanım Bulvarı arabalardan geçilmiyor. Merkezde bir tane Haydar Aliyev Parkı var oda boğulmuş, yetmez halde. Onun içindir ki Iğdır’ı yaymak durumundayız. Devlet binalarını yeni yerleşim alanlarına kaydırmak zorundayız” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Yapılan konuşmaların ardından moderatörlüğünü Orhan Ağırkaya’nın yaptığı çalıştayda Iğdır Belediye Başkan Yardımcısı Adem Yaşa ile alanlarında uzman olan Prof. Dr. Melih Ersoy ve Ümit Nevzat Uğurel, imar ve kentleşme hakkından bilgiler verdiler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: