Iğdır’da ‘organ Ve Doku Bağışı’ Konferansı

Iğdır Kamu Hastaneleri Birliği tarafından ‘Organ ve Doku Bağışı’ konulu bir konferans düzenlendi.Iğdır Kültür Sarayı’nda...

Iğdır Kamu Hastaneleri Birliği tarafından ‘Organ ve Doku Bağışı’ konulu bir konferans düzenlendi.

Iğdır Kültür Sarayı’nda yapılan konferansa; İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Bülent Kaya, kurum amirleri, sağlık çalışanları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Iğdır Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu, organ bağışının ülkemiz için çok önemli bir sağlık sorunu olmakla beraber, Türkiye'de organların yüzde 75’inin genellikle hastanın kendi yakınlarından alındığını, yüzde 25'inin de kadavradan elde edildiğini, bunun dünyada ise tam tersi olduğunu belirtti. Türkiye’de yaklaşık 22 bin hastanın organ beklediğini ve organ bağışını özendirecek tüm çalışmaların hastaların mağduriyetine çare olacağına dikkat çeken Çakıroğlu, “Türkiye'de 60'ın üzerinde organ nakli merkezi ver. Bu merkezlerde kalp, akciğer, karaciğer, ince bağırsak, böbrek, pankreas ve doku nakilleri yapılmaktadır. Türkiye’de organ bağış oranı düşük ama bu sorun yalnızca ülkemize ait değil. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de nakil sayıları istenilen orana maalesef ulaşamıyor. Nakle en çok ihtiyaç duyulan organ böbrek. 2010’da ülkemizde 2 bin 548 böbrek nakli yapılırken, bu sayı Eylül 2011’de 2016’ya düşmüş durumda. Türkiye'de 65 bin civarında sadece diyaliz hastası var ve yılda yaklaşık 7 bin kişi organ yetmezliğinden, yani organ beklerken ölüyor. Bu kişilerin hayatlarını kaybetmemesi için organa ihtiyaç var” dedi.

Reklam
Reklam

Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakil Merkezi Müdür Doç. Dr. Bülent Aydın ise, organ nakli altyapısında Türkiye’nin oldukça ileri bir noktada olduğunu belirterek, “Bağışlanan organ olduğunda, ilgili tüm birimler ivedilikle Organ Nakli Koordinasyon Merkezi Başkanlığı’nda harekete geçmekte ve bağışlanan organ, o organ için en uygun hastaya ulaştırılarak bir an önce nakli gerçekleştirilmektedir. Organ nakli merkezlerimiz tüm kapasitesi ile çalışmaktadır “şeklinde konuştu.

Organ ve Doku Nakli Erzurum Bölge Koordinatörü Dr. Fatih Kaçıroğlu da, organ nakli sayesinde ölümcül durumdaki ya da beden işlevlerinin bir kısmını yerine getiremeyen hastanın sağlıklı bir yaşama kavuşmasını sağlandığını ifade ederek, “Organ bağışlamak tam anlamıyla kişinin iradesiyle ve gönüllü biçimde yapılan bir insani davranıştır. Sağlık durumuna kavuşturulamayacak biçimde hastalanmış organların yerine sağlıklı organların takılması, hastanın sağlıklı yaşama döndürülmesi günümüzde tek tedavi yöntemidir. Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas organ nakillerine, gözün saydam tabakası olan kornea, kan, kemik iliği ve pankreasın insülin salgılayan hücreleri de doku nakline örneklerdir. Dünyada, organ nakli yapılmazsa yaşamı ölümcül tehlike altında olan 1 milyara yakın insan bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre, bu sayının 22 bini Türkiye’deki hastalar oluşturmaktadır. Dünyada kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, pankreas ve ince barsak gibi organlar ile kan, kemik iliği ve pankreasın insülin salgılayan hücrelerin nakli yapılabilmektedir. Türkiye’de ise, kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, pankreas, kornea, kemik iliği ve kan nakilleri başarıyla yapılmaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

Konferansta; Iğdır İl Müftülüğü Vaizi A. Metin Yalçi de, dini açıdan organ bağışı hakkında bilgiler vermesiyle konferans sona erdi.

(BM-MSA-Y)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz