Iğdır'daki "casusluk" Soruşturması-Casusluk Yaptıkları Iddiasıyla Haklarında 20 Yılakadar Hapis Cezası Istenen 3'ü Tutuklu 11 Sanığınyargılanmasına Devam Edildi-Duruşmada Ele Geçirilen Görüntülerin Incelenmek ÜzereTÜBİTAK'a Gönderilmesine Karar Verildi

Iğdır'da casusluk yaptıkları iddiasıyla haklarında 20 yıla kadar hapis cezası istenen 3'ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Iğdır'da casusluk yaptıkları iddiasıyla haklarında 20 yıla kadar hapis cezası istenen 3'ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ikinci duruşmasında, Iğdır'da "devletin güvenliğine ilişkin bilgilerin temin edildiği" iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında yargılanan 2'si İranlı 3 tutuklu 11 sanık ile avukatları ve aileleri hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, İran uyruklu tutuklu sanık B.T'ye kamerasındaki ele geçirilen görüntüleri sordu.

Reklam
Reklam

Kahya, "İran ordusunun İran'da faaliyet gösteren terör örgütü Pejak'a yönelik gerçekleştirdiği operasyon görüntüleri ve bu yönde çeşitli askeri bilgiler yer alıyor. Asansör montajı işiyle uğraşan senin gibi birinin kamerasında bu görüntülerin işi ne-" sorusu üzerine sanık B.T, "Ben Türkiye'ye gelmeden bir gün önce bu kamerayı İran'da asansör üretimi ve montajı yapan çalıştığım firmanın sahibi Kamiz beyden aldım. 2009-2012 yılları arasında İran ordusu ve istihbaratı tarafından çekilmiş bu görüntülerin benim kameramda ne aradığını anlamış değilim. Bu görüntüleri çekmediğim gibi haberdarda değilim. Ben Azeri asılıyım, PKK ile işim olmaz" şeklinde yanıtladı.

Mahkeme Başkanı Kahya, tutuklu sanık İran uyruklu S.Z.K'ya da "Asansör işiyle uğraşmak üzere geldiğiniz Türkiye'de neden başta MİT olmak üzere görüntülerde yer alan birçok kamu kurumuna ait binaların görüntülerini çektiniz-" şeklinde soru yöneltti.

Tutuklu sanık S.Z.K, "Biz bu görüntüleri asansör firmamızda kullanmak üzere çektik. Bundan başka bir amacımız yoktu. Bu binaların görüntü ve adresleri konusunda internette çok sayıda yeterli bilgi var. Biz casus falan değiliz" diye cevapladı.

Reklam
Reklam

Sanık avukatlarının 3 saat 50 dakikalık görüntülerle ilgili MİT tarafından hazırlanan raporun gerçekleri yansıtmadığını ileri sürerek, raporun reddedilmesini, görüntülerin hangi tarihte çekildiği, montaj yapılıp yapılmadığı gibi konuların belirlenmesi için TÜBİTAK'a gönderilmesi talebinde bulundu.

İran uyruklu 2 sanığın avukatı ise casusluk soruşturmasının emniyet boyutunda bazı basın yayın organlarında haberler yayınlandığını, gizlilik kararı bulunan söz konusu soruşturma dosyası hakkında haber yapan basın kuruluşları, bu bilgileri sızdıran kişi ve kuruluşlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Tutuklu sanıkların tahliye talebi ve diğer taleplerin görüşülmesi için mahkeme heyeti, duruşmaya 15 dakika ara verdi.

Mahkeme, verilen aranın ardından tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, ele geçirilen görüntülerin incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderilmesine, iddianame düzenlenip kabul edilmeden önce dava konusu soruşturmanın gizlilik kararı verildiği, gizli kalması gereken bilgilerin basında yer aldığının iddia edildiği, bu hususta işlenmiş suç bulunup bulunmadığı, failleri hakkında gereğinin takdir ve ifası için Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Reklam
Reklam

Dosyadaki diğer eksikliklerin giderilmesi için duruşma 8 Şubat 2013 tarihine ertelendi.

Iğdır'da yürütülen "casusluk" soruşturması kapsamında hazırlanan ve mahkemeye sunulan 115 sayfalık iddianamede, tutuklu 2 İranlı ajanın da aralarında bulunduğu 11 sanık hakkında 20 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Muhabir: Hasan Özkal

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: