İGİAD: Asgari Ücreti Beğenmiyoruz, Üyelerimiz En Az Bin 400 Lira Maaş Veriyor

İş hayatının en önemli parametrelerinden asgari ücret; hükümet, sendika ve işveren örgütlerinin katılımı ile geçen...

İş hayatının en önemli parametrelerinden asgari ücret; hükümet, sendika ve işveren örgütlerinin katılımı ile geçen yılın son günlerinde belirlendi. Görüşmeler sonunda bu sene için asgari ücretin yüzde 4,1 zamla 774 TL'ye yükseltilmesi kararlaştırılırken, bu rakama masaya oturmayan bazı işverenler tepki gösterdi. Yapılan zam oranını eleştiren İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Başkanı Şükrü Alkan, kendilerinin geçen sene için belirledikleri asgari geçim ücretinin bin 420 TL olduğunu söyledi. Alkan, üyelerinin yüzde 80'inin çalışanlarına bu ücret üzerinden maaş ödediğini kaydetti. Dernek, pazartesi günü yapacağı açıklama ile 2013 yılı için hesapladığı Asgari Geçim Ücreti'ni kamuoyuna duyuracak.

Reklam
Reklam

İGİAD, kurulduğu 2003 yılından bu yana Asgari Geçim Ücreti (AGÜ) açıklıyor. Dernek söz konusu ücreti 2011'de 1.320, 2012'de 1.420 lira olarak duyurmuştu. Ancak Başkan Şükrü Alkan'ın ifadesine göre AGÜ ile ilgili çalışmaları 15 sene öncesine dayanıyor. Mevcut durumdaki asgari ücreti 'iş ahlakına uygun' bulmadıklarını vurgulayan Alkan, açıkladıkları AGÜ'nün daha fazla yaygınlaşması için vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirtti. Alkan, asgari ücretin enflasyona paralel artması halinde 2023 yılı için belirlenen kişi başı 20 bin dolar milli gelir hedefinin gerçekleşmeyeceğini savundu.

İGİAD'ın 190'a yakın üyesi bulunuyor. Başkan Alkan, derneğin yaptığı çalışmaları, 'ahlaklı iş hayatını yaygınlaştırmak için bir dizi faaliyet' olarak ifade ediyor. Üyelerine, iş görenler ile işverenlerin paydaş olduklarını söylediklerini aktaran Alkan, belirledikleri ücreti, akademisyenler eşliğinde yaptıkları anket sonucu belirlediklerini anlattı. Alkan, şöyle devam etti:

"Asgari Geçim Ücreti tespit komisyonumuz var. Bu komisyon öncelikle Kasım ayında bir anket yapıyor. Bu anketle İstanbul sınırları içerisindeki 2 çocuklu bir ailenin geçim standardı tespit ediliyor ve burada çeşitli sorularla bu açılmaya çalışılıyor. İstanbul’da netice itibariyle her bölgede ayrı ayrı bir takım indeksler var ama bu ankette hemen hemen birçok iş dalını da kapsayan iş görenlerle birebir yapılmış anket. Anketten sonra bu komisyon anket verilerini değerlendirerek son şeklini Asgari Geçim Ücreti diye geçim standardını belirlemiş oluyor. Bu rakamlar tespit edilirken asgari adı altında minimum seviyedeki rakamlar alınıyor. Burada tespitte ailenin çocuklarının devlet okulunda okudukları öngörülüyor. Sigortalı çalışanlar oldukları için sağlık koşullarını sigortadan karşıladıklarına dikkat çekiliyor.”

Reklam
Reklam

Şükrü Alkan, raporu tavsiye mahiyetinde üyeleriyle paylaştıklarını, iş dünyasının konuyu yakından takip ettiğini ve bu konuda olumlu geri dönüşler aldıklarına da vurgu yaptı. İş görenler açısından bakıldığında açıkladıkları rakamın bile tatmin edici olmadığını ifade eden İGİAD Başkanı, şöyle konuştu:

"Bu en alt seviyesinin belirlendiği bir AGÜ. Bu rakamlar onlardan aldığımız verilerden elde ediliyor. Onların memnuniyet veya memnuniyetsizliği o raporlarda ortaya çıkıyor. Zaman zaman bu rakamın çok az olduğunu söyleyen iş görenler var. Ama 700 liralık asgari ücretin karşılığında bin 400 TL gibi neredeyse 2 katına varan bir rakam mennun edici bir tarafıyla da. Tabi, emek yoğun işlerde bu biraz zor. Çünkü ofis ortamında çalıştırdığınız 3 kişilik 5 kişilik bir yapı ile imalat sanayinde özellikle de emeğe dayalı üretim yapan büyük şirketlerde 300’lü 500’lü 1.000 çalışanın olduğunu düşündüğünüz zaman tabi buralarda bir takım sıkıntılar var. Aslında biz bir tarafıyla da AGÜ’yü şöyle de destekliyoruz. İnsanlar aldıklarındaki memnuniyeti dile getirirken karşılıklı duanın da olduğuna inanıyoruz ve dua da işlerine bereket getiriyor. Keza biz bunu birçok örnekte de bugüne kadar gördük. Türkiye 2023’te bir sıçrama yapacak. Eğer bir büyüme gerçekleşecekse bu büyümenin merkezine insanı almalıyız. İş ahlakını almalıyız. Ahlaki bir ekonomi bakış açısıyla bu büyümenin daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Eğer biz ahlaklı bir şekilde ekonomimizi de büyütürsek şayet bu büyüme adaletli ve sosyal dağılıma, gelir dağılımındaki adaleti sağlayacak buda insanların asgari ücreti bile verirken çok rahatlıkla hiç tereddüt etmeden verebilecekleri bir düzeye getirmiş olacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: