İGİAD’ın ‘iş ahlakı’ sempozyumuna büyük ilgi

İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) ile dünyaca ünlü Durham Üniversitesi tarafından tertip edilen...

İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) ile dünyaca ünlü Durham Üniversitesi tarafından tertip edilen ‘Uluslararası İş Ahlâkı ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk’ konulu sempozyum sona erdi. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampusü’nde yapılan sempozyuma 11 ülkeden 500’e yakın öğretim üyesi ve şirket yöneticisi katıldı.
Sempozyumda ana hatları ile İslam ekonomisi ele alındı. Ayrıca Türkiye’de ve dünya çapında sosyal sorumluluk alanında yürütülen faaliyetler değerlendirildi.
Güney Avustralya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mervyn Lewis, dünyayı sarsan ekonomik bunalıma bağlı olarak Wall Street’te finans oyuncularının mortgage dayalı krediler almaya yöneldiğini ifade etti. Bunalıma marka otomobil kullanan açgözlü brokerlerin sebep olduğunu vurguladı. İnsanların yanlış yönlendirildiğini belirten Lewis “Kredilenen insanlar yüzde 120’lik bir faize mahkûm edildi.” dedi.

Reklam
Reklam

‘Uluslararası İş Ahlâkı ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk’ temalı sempozyumda özgürlük ve refah gibi konulara da değinildi. AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati, sanayileşme döneminde ahlakın ve moral değerlerinin göz ardı edildiğini belirtti.

Nebati, otokontrolün bittiği bir dünyada özgürlük ve refahın olmasının mümkün olmadığını vurguladı. Nebati, “İnsanlar tutkularını ön plana alıyor. Bunun için her yol mubah sayılıyor. Batı iş ahlakını çoktan kaybetti. Biz bunu bitirmeden yakalamalıyız. İGİAD bu çalışmaları yaparak esasında bizlere sosyal mesaj vermektedir. Ahlaklı nesillerin yetiştirilmesi temel alınırsa iş ahlakı da kendiliğinden gelişir.” dedi.

Durham Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Merkezi Direktörü Mehmet Asutay ise yeni bir tartışma konusu ortaya attı. Asutay, piyasa yapısının ilerlemesinin reform ile mümkün olabileceğini dile getirdi. Asutay, "Yeni bir dünya düzeni artık kaçınılmaz hale geldi. Siyasi olarak yeni dünya düzenini dillendirenler ne yazık ki yeni ekonomik dünya düzenini tartışmıyorlar. Geçici tedbirlerle günü kurtarma çabaları bütün dünyaya hâkim durumda." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Murat da “Serbest piyasa ekonomisi tüketimi hedefleyen, rekabetin önünü tamamen açan bir yapıya oturtuldu. Bugün dünya, hiçbir dönemde olmadığı kadar çok üretim yapıyor. Ama dünya en buhranlı dönemlerine sanayi toplumunda tanık oldu. Dünya bugün hiçbir dönemde olmadığı kadar ahlaki sorunla karşı karşıya.” yorumunu yaptı.

Sempozyuda katılımcılara seslenen İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Alkan, dernek olarak ahlaki girişimciliği temsil ettiklerini ve iş adamlarını çalışanlarını teşvik ettiklerini aktardı. Alkan, iş ahlakını önemli gördüklerini, devamı için ellerinden geleni yapacaklarının belirtti. Sanayici ve ticaret erbabını teşvik vererek iş ahlakını ilerde daha büyük işlere sebep olacağı sinyallerini verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: