İğne Ada'da ilk sondaj

İSTANBUL (ANKA)- Akçakoca'da doğalgaz üretimi yapacak olan Amerikalı şirket Treador'un Türkiye Genel Müdürü Roy Barker, Karadeniz kıyısında Türkiye-Bulgaristan sınırında yer alan İğne Ada'da petrol arama çalışmalarına başladıklarını, nitelikli sismolojik çalışmanın tamamlandığını belirterek, ortakları Hema şirketi ile birlikte İğne Ada açıklarında deniz sondajlama çalışmalarına temmuz ayında başlayacağını bildirdi.

Amerikan Şirketler Derneği'ne (ABFT) üye olan ve olmayan Türkiye'de şirket sahibi Amerikalı işadamlarıyla yapılan anket sonuçlarının açıklandığı toplantıya katılan, petrol şirketi Toreador Türkiye Genel Müdürü Roy Barker, petrol üretimine ilişkin Türkiye'de yaşadıkları sorunları aktardı.

Reklam
Reklam

"ÜRETİM VE SATIŞA BAŞLAMAMIZI BÜROKRASİ ENGELLİYOR" Barker, petrol arama ve yatırım alanında en büyük şirketlerden biri olduklarını belirterek, Türkiye'de 4 ana faktöre odaklandıklarını söyledi. Türkiye'nin petrol ve gaz potansiyeline baktıklarını, özellikle Karadeniz'de çok büyük potansiyel olduğuna inanarak yatırım yaptıklarını kaydeden Barker, yaptıkları yatırımlara devam ettiklerini kaydetti. Barker, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile birlikte Karadeniz'de 2004 yılında petrol arama çalışmalarına başladıklarını aktırırken, Akçakoca açıklarında doğalgaz bulduklarını ve ortaklarıyla birlikte buraya toplamda 350 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdiklerini ifade etti. Barker, 2004'ten sonra 2 yıl içerisinde bu bölgede göz üretim çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, "Bugün itibariyle gaz üretimine ve satışına başlayabiliriz ancak bürokratik sorunlar üretimimizi engelliyor" dedi.

BOTAŞ, FİRMA VE EPDK ARASINDA ANLAŞMAZLIK VAR BOTAŞ, alıcı firma ve EPDK'nın arasındaki anlaşmazlık nedeniyle üretim ve satışı gerçekleştiremediklerine işaret eden Barker, bu sorunun çözümünün birkaç hafta daha süreceğini tahmin ettiklerini kaydetti. Barker, bu kadar yüksek yatırımın, bürokrasiden dolayı ötelenmesinin Türkiye'ye faydası olmayacağını dile getirerek, bunun dışında Türkiye'de yatırım yaparken hükümet, Petrol İşleri Genel müdürlüğü, yerel yönetimlerde her hangi bir zorlukla karşılaşmadıklarını söyledi. Barker, Türkiye'nin yatırım yapmak için süper bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Bu iş Türkiye'deki mevcut doğalgaz üretimini ikiye katlayacak" dedi.

Reklam
Reklam

İĞNE ADA İÇİN İLK SONDAJ TEMMUZDA Karadeniz kıyısında Türkiye-Bulgaristan sınırında yer alan İğne Ada'da yaptıkları çalışmalara ilişkin de bilgi veren Barker, bu bölgedeki petrol arama çalışmalarına nitelikli sismolojik çalışmalarla başladıklarını ve İstanbul Boğazı'ndan İğne Ada'ya kadar olan ruhsatlandırılmış alanı taradıklarını açıkladı. Roy Barker, ortakları Hema şirketi ile birlikte İğne Ada açıklarında deniz sondajlama çalışmalarına temmuz ayında başlayacaklarını belirterek, bu çerçevede yürütülen çalışmalarda önemli yapılar elde ettiklerini kaydetti.

"MİLYONLARCA DOLARI GÖMECEK KADAR UMUTLUYUZ" Mevcut Petrol Kanunu'nun yetersizliklerini aktaran Roy Barker, bu kanuna yapılan operasyonu da yetersiz bulduklarını aktardı. Barker, dünyanın hiçbir yerinde böyle sıkıntılı bir mevzuat olmadığına dikkat çekerken, "Petrol üretme ve arama açısından Türkiye'de önemli potansiyel var. Bürokrasi maalesef önemli sorunlarımızdan birini oluşturuyor" dedi. İğne Ada'daki arama çalışmalarının yüksek oranda riskli olan bir iş olduğunu vurgulayan Barker, petrol veya doğalgaz bulma çalışmalarında dünya ortalamasında 4-5 bazen de 10 kuyudan sonra başarı elde edildiğini söyledi. Barker, Akçakoca'daki rezervden daha yüksek bir rezervi İğne Ada'dan beklediklerine işaret ederek, "Son derece umutluyuz. Öyle ki, milyonlarca doları oraya gömecek kadar umutluyuz" dedi.

Reklam
Reklam

Barker, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Yeni Petrol Yasası'nın hala TBMM'de beklediğine dikkat çeken Barker, yeni kanunun yasallaşmasının ise, Karadeniz dahil, Türkiye'deki diğer denizlerdeki petrol potansiyeli aktive edilmesini sağlayacağını ifade etti.

Toreador Türkiye Finans Müdürü Şenol Yanmaz da, 17 kuyunun kazıldığı Akçakoca'da 20 milyar metreküpe yakın rezerv bulunduğunu belirterek, burada günde 2.1 milyon metreküp doğalgaz üretimi olacağını söyledi. Yanmaz, İğne Ada'daki çalışmalara ilişkin de, kuyu çalışmalarına başlanacağını ve buraya yapacakları yatırımın da 300-400 milyon doları bulmasını beklediklerini söyledi.

Mevzuata göre, yurtiçinde petrol ve doğalgaz satışı yapacak şirketin anonim şirket olması gerekiyor. Bu niteliğe sahip olmayan Toreador şirketinin yurtiçinde satış yapması, mümkün olmayacak. Bu nedenle Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda Toreador şirketinin payına düşen gazın yurtiçi satışına olanak sağlamak üzere bir değişiklik yapılması bekleniyor.

Reklam
Reklam