ANKARA (ANKA) - İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), son günlerde polislerin karıştığı şiddet olaylarının artmasının nedeninin Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle polisin yetkilerinin "olağanüstü" olarak artırılması olduğunu savundu. Dernek, yapılan değişikliklerin kaldırılarak polisin yetkilerinin sınırlandırılmasını istedi.
Son günlerde polisin karıştığı şiddet olaylarında artış yaşanması üzerine İHGD bir değerlendirme yaptı. Değerlendirmede, 13 Haziran 2007 tarihinde onaylanan Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la birlikte polise "olağanüstü" yetkiler getirildiği belirtildi. Polise tanınan yetkilerin keyfi uygulamaya ve kötüye kullanıma yol açabileceğinin kaydedildiği değerlendirmede, yetki artırımının ardından polisin karıştığı şiddet olaylarında artış olduğuna dikkat çekildi.
-BİLANÇO: 13 OLAYDA 5 ÖLÜ-
Derneğin verilerine göre 2007'nin Haziran ayından bu yana polisin karıştığı olaylar şunlar:
5 Haziran 2007: Transseksüel Esmeray, Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü önünde bekleyen iki polis tarafından "Geçmek yasak" diye dövüldü.
8 Haziran 2007: Taksim Polis Merkezi'nde dövülen Sezai Yakar'ın burnu ve eli kırıldı.
17 Haziran 2007: Hırsızlık iddiasıyla gözaltına alınan 24 yaşındaki Mustafa Kükçe, üç karakol gezdirildikten sonra Ümraniye E Tipi Cezaevi'nde öldü.
26 Temmuz 2007: Gazeteci Serkan Tekpetek, zorla sokulduğu polis aracında dövüldü, araçtan atıldı.
29 Temmuz 2007: Avukat Muammer Öz, Moda'da kimlik soran polisle tartışınca dövüldü; burnu kırıldı.
10 Ağustos 2007: Taksim Polis Merkezi'de dövülüp yola atılan Mehmet Nezir Çirik'in dalağı alındı.
20 Ağustos 2007: Nijeryalı Festus Okey, Taksim Polis Merkezi'nde polis tarafından vurularak öldürüldü.
18 Eylül 2007: Polonyalı Dariusz Witek, Yabancılar Şubesi misafirhanesinde intihar ettiği iddia edildi. Hiçbir tanık yok.
7 Ekim 2007: 19 yaşındaki Ferhat Gerçek, Yenibosna'da Yürüyüş dergisi satarken yaşanan tartışma sonrasında polis kurşunuyla vuruldu. Felç oldu.
14 Ekim 2007: Sertan Çelik, Taksim'de müziğin sesini kısmadı diye trafik polisi tarafından dövüldü ve tutuklandı.
22 Kasım 2007: 26 yaşındaki Feyzullah Ete Avcılar'daki bir parkta arkadaşıyla birlikte bira içtiği gerekçesiyle polis tarafından tekmelendi. Feyzullah Ete aldığı tekme darbesi sonucunda öldü.
25 Kasım 2007: 20 yaşındaki Baran Tursun İzmir'de arabasıyla giderken "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle polisin ateş etmesi sonucunda öldü.
25 Kasım 2007: Alkol muayenesi sırasında Posta Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Coşkundeniz polis tarafından yere yatırılıp kelepçelendikten sonra dövüldü.
-"İŞKENCEYE KARŞI PROTOKOL ONAYLANSIN"-
Dernek, bundan sonra bu tür olayların yaşanmaması için de şu önerileri getirdi:
"-5682 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun derhal yürürlükten kaldırılmalıdır,
-Kolluk Kuvvetlerinin aşırı güç kullanımı ve nedenleri hakkında bağımsız uzmanların da yer alacağı geniş kapsamlı bir araştırma yapılmalı ve sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmalıdır,
-Kolluk Kuvvetleri güç kullanımı konusunda eğitilmeli ve uluslararası insan hakları mevzuatı hakkında bilgilendirilmelidir,
-Türkiye taraf olduğu ve uluslararası düzeyde kabul görerek saygın bir yere konmuş olan uluslararası insan hakları sözleşmelerini uygulamak konusundaki isteksizliğini ve olumsuz politikalarını terk etmeli, yükümlülüklerini yerine getirmelidir,
-Özellikle her türlü gözaltı merkezinin ilgili sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla denetlenmesini ön gören İşkenceye Karşı Seçmeli Protokol bir an önce Türkiye tarafından onaylanmalıdır." (ANKA)