İhh’dan Etiyopya'ya 100 Bin Kur’an-ı Kerim

İnsani Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Bingöl Temsilcisi Muhittin Gili, ‘Luh’ adı verilen...

İnsani Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Bingöl Temsilcisi Muhittin Gili, ‘Luh’ adı verilen tahta levhalar üzerinde zor şartlar altında ders gören Etiyopyalı öğrencilerine 100 bin Kur`an-ı Kerim göndermeyi hedeflediklerini söyledi.

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın ‘Afrika Kur’an Projesi’ hakkında bir açıklama yapan Muhittin Gili, Etiyopya’da 100 bin öğrenciye Kuran-ı Kerim dağıtmayı hedeflediklerini belirtti. Gili, “Etiyopya, birçok Afrika ülkesi gibi imkânsızlıklar ülkesidir. Temel ihtiyaçlarını dahi karşılamada zorlanan Etiyopyalılar, yeterli sayıda sağlıklı okul ve cami inşa edememiş. Çocuklar okuma yazmayı ve temel dini bilgileri uygunsuz ve sağlıksız koşullarda öğrenmek zorunda kalmıştır. Eğitim, halkın öncelikleri arasında yer alsa da, sömürgeci devletlerin üzerlerinden düşmeyen gölgeleri, Müslüman Afrika halklarını eğitim yolunda çok geri bırakmış durumda. Müslüman halk ilim yolunda karşılaştığı her türlü zorluğa rağmen kendi eğitim sistemini oluşturabilmiştir. Şifahi olarak yapılan bu eğitim şekli, tüm Afrika ülkelerinde aslında şartların gerektirdiği geleneksel bir yöntem olarak kullanılagelmiştir günümüze dek. Etiyopya’da yaklaşık olarak 55 milyon Müslüman yaşamaktadır. Ülkede kabul gören tespit yaklaşık 10 öğrenciye bir Kur’an-ı Kerim düştüğü yönündedir. İHH, Etiyopya Kuran Projesi’ kapsamında 100 bin öğrenciye Kur’an-ı Kerim dağıtmayı hedefliyor. Bağış için bir Kur’an-ı Kerim maliyeti 8 TL olacak” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“HIRİSTİYANLIK KOKAN SAHTE BİR TARİH YAZILDI VE OKUTULUYOR”

Afrika’da çocukların okuyup Hıristiyan olmalarına ya da okumayıp cahil kalmalarına yönelik uygulanan proje ile Hıristiyanlık kokan sahte bir tarih yazıldığını ve okutulduğunu vurgulayan Gili, “Afrika’da hızla yayılan Katolik okullar, bulundukları bölgelerin en iyi örneklerini teşkil edince, kimse devlet okulu yapmaya lüzum görmüyor. Ayrıca Avrupa devletleri tarafından Afrika’ya yapılan eğitim yardımları, sadece bu Katolik okullara aktarılıyor. Anlaşılacağı üzere, uygulanmak istenen siyaset ya çocukların okuyup Hıristiyan olmalarına ya da okumayıp cahil kalmalarına yönelik uygulanmıştır. Hatta bazen öyle ileri gitmişler ki, çoğu Afrika ülkesinin tarihi kayıtları değiştirilip yerine bol Hıristiyanlık kokan sahte bir tarih yazılmış ve okullarda da bu şekilde öğretilmiştir. Durum böyle olunca Müslüman halk, çocuklarını bu okullara göndermek yerine hâlen geleneksel eğitim sisteminin devam ettiği medreselere göndermeyi tercih etmiştir” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“AFRİKA HALKI MEDRESE EĞİTİMİNE BÜYÜK ÖNEM VERMEKTE”

Müslüman Afrika halkının medrese eğitimine büyük önem verdiğini belirten Gili, “Medreseler genellikle çeşitli zorlukların bir gelenek olarak şekillendirdiği şifahi eğitim sistemini uygulamaktadırlar. Hiçbir defter veya kalem kullanmaksızın, sadece öğretmenin söylemesi, çocukların da tekrarlayarak öğrenmesi ve ezberlemesi yöntemine dayanan eğitim sistemi, Afrika’nın her ülkesinde imkansızlıklardan dolayı vazgeçilmez bir yöntemdir. Etiyopya’da yaklaşık olarak 55 milyon Müslüman yaşamaktadır. Ülkede kabul gören tespit, yaklaşık 10 öğrenciye bir Kur’an-ı Kerim düştüğü yönündedir. Ülkede nüfus sayımı olmadığı için nüfusun demografik analizlerine sahip olmasak bile 100 bin öğrenciye Kur’an-ı Kerim dağıtılmasını hedef olarak belirlemiş bulunmaktayız. Bankalarda ve online bağış ile yapacağınız yardımlarda bağış kısmına ‘Afrika Kur’an Projesi’ yazılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: