İhracat 3 milyar dolar oldu

İSTANBUL (İHA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'in açıkladığı ihracatçı birlikleri kayıt rakamlarına göre, Ağustos ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına yüzde 15.2 artarak 3 milyar doları geçti. İlk sekiz aylık ihracat ise yüzde 9.9 artarak 22 milyar 300 milyon dolar oldu.

TİM'in rakamlarına göre 1 Eylül 2001-31 Ağustos 2002 dönemini kapsayan bir yıllık ihracat artışı ise yüzde 11.3 olarak gerçekleşerek söz konusu dönemde ihracat 33 milyar doların üzerine yükseldi.

Ağustos ayında en çok ihracat artışı sağlanan sektör yüzde 38.8 ile elektrik-elektronik ve makina sektörüne ait. Bu sektördeki Ağustos ayı ihracatı 364 milyon dolar. Bu sektörü yüzde 34.8 artış ile demir ve demir dışı metaller sektörü izliyor.

Reklam
Reklam

Ağustos ayında en çok ihracat düşüşü yaşanan sektör ise yüzde 66.2 ile zeytin ve zeytinyağı sektörü. Bu sektörü yüzde 60.1 ihracat düşüşü ile fındık ve mamulleri sektörü izliyor.

Yine TİM rakamlarına göre ilk sekiz ayda ihracatını en çok artıran sektör yüzde 36.2 ile ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü. Bu sektörün ilk sekiz aylık ihracatı 471 milyon dolar düzeyinde oldu.

Türkiye ihracatının lokomotifi olan hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ilk sekiz aylık ihracatı ise 6 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Bu da, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18.7'lik bir artışı ifade ediyor. Bir diğer önemli sektör olan otomotiv sektörü ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.6 artarak 2 milyar 898 milyon dolara ulaştı.

"YIL SONU BEKLENTİSİ 34 MİLYAR DOLAR" Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı Oğuz Satıcı rakamları değerlendirirken, "Ülke gündeminin siyasete kilitlendiği Ağustos ayı boyunca ihracat tüm yapısal problemlere karşın artış direncini sürdürdü. Bu trendin dördüncü çeyrekte de devam etmesi durumunda, ihracatımızın 34 milyar doları zorlayacağını öngörmek mümkün. Ülkemizin içinde bulunduğu borç sarmalından çıkması için ihracatımızı 34 Milyar doların çok üstüne çıkarmamız gerekiyor. Bu noktada ihracatçımız gereken özveriyi ve performansı sergiliyor" dedi.

Reklam
Reklam

Döviz fiyatlarındaki değişimlerin ihracat üstündeki etkilerini de yorumlayan Satıcı "euro/dolar paritesinin euro lehine artışı Türkiye ihracatı açısından olumlu bir seyirdi ancak Temmuz ayından itibaren doların yeniden euro karşısındaki artışını izledik. Türkiye ihracatının dolar/TL, dolar/euro arasındaki ilişkilerden aldığı ivmenin geçici bir şey olduğunu, yatırım ortamının ihracat lehine iyileştirilmesinin ve sanayi üretimi üzerine bindirilen maliyetlerin azaltılmasının kalıcı tek yol olduğunu daha önce de ifade etmiştik. Ayrıca üretim maliyetlerinin çekirdek enflasyon üzerindeki yükseltici etkisi de hesaba katıldığında, enflasyonun düşürülmesi mücadelesiyle ihracatın arttırılması doğrultusundaki çabanın benzer politikalardan geçeceği açıktır" diye konuştu.