İhracat için avakado yetiştirin

**Mustafa Kemal Üniversitesinde (MKÜ) yürütülen projeyle Avrupa ülkelerinde bol tüketilen, E ve C vitamini açısından zengin bir tropikal meyve olan avokadonun yetiştiriciliğinin artırılmasının amaçlandığı bildirildi.

**

MKÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaplankıran, avokado yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla hazırladıkları projenin DPT tarafından uygun bulunduğunu ve 250 bin TL destek aldıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Proje kapsamında Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 40 dekarlık alanda avokado yetiştiriciliği yaptıklarını belirten Kaplankıran, şöyle devam etti:

“Avrupa ülkelerindeki tüketicilerce çok fazla tercih edilen 5 çeşit üzerinde çalışma yaptık. Vitamin ve protein zenginliği nedeniyle 'afrodizyak meyve' olarak nitelendirilen avokadonun bölgeye uygun olduğunu gördük. Limon yetiştiriciliği yapılan hemen her yerde bu meyvenin de yetiştirilebileceğini tespit ettik.

Üreticilerin ihracattan daha fazla pay alabilmesi ve emeğinin karşılığını görebilmesi açısından bu meyvenin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Tanesi yaklaşık 4 TL'den alacı bulan avokado sayesinde yetiştiricilerimiz daha fazla para kazanabilir.”

İsrail'de yılda ortalama 60 bin ton, İspanya'da da 70 bin ton civarında avokado yetiştirildiğini ve ihraç edildiğini vurgulayan Kaplankıran, Avrupa pazarından Hataylı üreticilerin de yararlanması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin avokado üretimiyle ilgili net verilerin bulunmadığını ama yıllık 50 bin ton hedefine ulaşılabileceğini ifade eden Kaplankıran, bu konuda çiftçilerin bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

DAMAK TADI
Türkiye'de avokado meyvesi tüketiminin son derece az olduğunun altını çizen Kaplankıran, “Vatandaşımızın damak tadına uygun değil. İnsanlar, bu meyveyi şekerli olmadığı için 'tatsız' olarak nitelendiriyor ve fazla tüketmiyor. Aslında, meyve olarak değerlendirildiği gibi salatalara da doğranarak tüketimi mümkün” diye konuştu.

Kaplankıran, avokadonun 6 derecede 2 ay kadar saklandığını, E ve C vitamini açısından zengin olan bu meyveyi tüketmeleri için insanları bilinçlendirmek gerektiğini, bu sayede yetiştiriciliğinin de olumlu yönde etkileneceğini kaydetti. Kaplankıran, avokadonun bölgede alternatif bir ürün haline gelmesi için çalıştıklarını, örnek uygulamalarında ağaç başına ortalama 40 kilo ürün elde ettiklerini ve bu konuda üreticilere her türlü bilgiyi vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.